foto

Zdena Hadrbolcová

  • nar. 13.7.1937 (80 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Divadelní a filmová herečka se narodila 13.července 1937. Vyrůstala v pražských Holešovicích. Je o osm let starší než její bratr. Křestní jméno Zdena dostala po matce. Matka pracovala jako úřednice. Malá Zdenka trávila většinu času u své babičky. Otec František byl velký sportovec (cyklista a kanoista). Doma se příliš nezdržoval, protože byl členem a funkcionářem různých sportovních oddílů. Vždycky si přála být novinářkou, ale tehdejší doba tomu příliš nakloněná nebyla.

Vystudovala francouzské gymnázium. Pak nastoupila na DAMU. V ročníku byla s dalšími hereckými hvězdami - Františkem Husákem, Ninou Divíškovou A Libuší Švormovou. Po absolvování DAMU nastoupila do Divadla S.K. NEUMANA (dnes Divadlo Pod Palmovkou). Zde vydržela 30 let. Pak následovala angažmá v Divadle Komedie, Rubín. Od roku 2004 je herečka ve stálém angažmá Divadla Na zábradlí (hry Sarabanda, Pískoviště, Strýček Váňa). Dále hraje s divadelním studiem Továrna a v Divadle V Řeznické.

Ve filmech a seriálech hráje většinou maminky nebo tetičky. Svou historicky první maminku hrálu už v roce 1970, kdy si ji vybral režisér Karel Kachyňa pro film UŽ ZASE SKÁČU PŘES KALUŽE. Tehdy ji bylo 32 let. Provdala se za svou studentskou lásku, manželství nevydrželo. Dlouhá léta žila se svým dobrým přítelem a dokumentaristou Jiřím Průchou. Nikdy si ho nevzala.

Mimo francouzštiny se věnuje angličtině a italštině. Přeložila hru Briana Friela Afterplay. Napsala detektivní román Paraple paní Černé. Také pracuje jako pedagožka. Na Katedře autorské tvorby a pedagogiky (DAMU) vyučuje hereckou výchovu na základě dialogického jednání.

Markéta "blackrain" Rejzková

Herecká filmografie

Filmy

2015 Celebrity s.r.o.
2013 Křídla Vánoc
2012 Probudím se včera
2011 Sráči (TV film)
2010 Škola princů (TV film)
2009 Nespavost (TV film)
2008 František je děvkař
Pohádkové počasí (TV film)
2007 Chyťte doktora
2004 Modrý Mauritius (TV film)
Návrat zbloudilého pastýře (TV film)
2002 Pohádka z ostrova Man (TV film)
2001 Archa pro Vojtu
Náraz (studentský film)
2000 Strýček Váňa (divadelní záznam)
1999 Jedna vánoční (TV film)
Návrat idiota
1997 Inzerát (TV film)
Ivanov (divadelní záznam)
Okno (TV film)
1996 Racek (divadelní záznam)
1991 Nebe, peklo, ráj (TV film)
1990 Kdo dostane burák? (TV film)
Koho ofoukne větříček (TV film)
Princezna Hyacinta a tříhlavý drak (TV film)
1989 Dva lidi v ZOO
Kdo probudí Pindruše ...? (TV film)
Přízraky (divadelní záznam)
Řetězová reakce (TV film)
Sedm bílých plášťů (TV film)
Skřivánčí ticho
1988 Lék pod kůži (TV film)
Moudrý táta (TV film)
Nanečisto (TV film)
Nejlepší kšeft mýho života (TV film)
O kouzelnici Klotýnce (TV film)
Paní Liška (TV film)
Pouťová pohádka (TV film)
1987 Arabesky (TV film)
Drahá tetičko (TV film)
Narozeniny režiséra Z. K.
Ňouma (TV film)
Strom pohádek: O perníkové chaloupce (TV film)
Vdova (TV film)
Znění zlatého zvonku (TV film)
1986 Hrdlička (TV film)
Můj hříšný muž
Návštěvní hodiny (TV film)
O štěstí a kráse (TV film)
Pan Pickwick (TV film)
Sardinky aneb Život jedné rodinky (TV film)
Velká filmová loupež
Zázračné dítě (TV film)
1985 Čekání na stříbrné zvonky (TV film)
Do zubů a do srdíčka
Já nejsem já
1984 Cizí holka (TV film)
Koloběžka první (TV film)
O nosaté čarodějnici (TV film)
O princezně, která všechno viděla - vyp.
Povídky malostranské: Slečna Máry (TV film)
Rumburak
Všichni mají talent
Výbuch bude v pět
1983 Byt je vykraden, maminko (TV film)
Restaurace (TV film)
Slavnosti sněženek
Takový talent (TV film)
1982 Jak svět přichází o básníky
Kvůli mně přestane (TV film)
Má láska s Jakubem
Tři spory: Spor dramaturga Stroupežnického (TV film)
Zelená vlna
1981 Hodina života
Kopretiny pro zámeckou paní
Počítání oveček (TV film)
Víkend bez rodičů
Záhada u půdy (TV film)
1980 Blues pro EFB
Holubník (TV film)
Jak namalovat ptáčka (TV film)
Něco je ve vzduchu
Svítalo celou noc
1979 Jak je důležité míti Filipa (TV film)
Nebožtíci na bále (TV film)
Pátek není svátek
1978 Julie pod balkonem (TV film)
Od zítřka nečaruji
Pan Tau a kouzelnice (TV film)
Pan Tau: A která je ta pravá? (TV film)
Pan Tau na pionýrském táboře (TV film)
Sólo pro starou dámu
Tři mušketýři po třiceti letech (divadelní záznam)
1977 Hop - a je tu lidoop
Jak se točí Rozmarýny
Kam uhnout očima (TV film)
Pan Tau: Lov na slona (TV film)
Pan Tau: Poplach v oblacích (TV film)
Podivný výlet
Spáč (TV film)
1976 Jezevec (TV film)
Konečně si rozumíme
Párek (TV film)
Sedm pater pro tisíc přání (TV film)
1975 Anna, sestra Jany
Páni kluci
1974 Televize v Bublicích aneb Bublice v televizi
1973 Hroch
Inženýr (studentský film)
Němí (studentský film)
Přijela k nám pouť
Tři chlapi na cestách
1972 Cesty mužů
O Sněhurce
Zlatá svatba
1971 Romeo a Julie na konci listopadu (TV film)
Slaměný klobouk
Ženy v ofsajdu
1970 Už zase skáču přes kaluže
1969 Pan Větrovský z Větrova a paní Deštná z Dešťova (TV film)
1968 Bohouš (TV film)
Vánoce s Alžbětou
1966 Když se čerti rojili (TV film)
1965 Odcházeti s podzimem (TV film)
Zlá minuta (TV film)
1964 Zapomenutý čert (TV film)
1962 Blbec z Xeenemünde
Deštivý den
Tarzanova smrt
1961 Aristokrati (divadelní záznam)
1960 Černá sobota
Nejsme doma (TV film)
1959 Probuzení

TV seriály

2016 Pustina (TV seriál)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 3 (E03)
další epizody (4)
2015 Vraždy v kruhu (TV seriál)
Budu v tvých vzpomínkách (E11)
Vražda s odpuštěním (E08)
Ve jménu otce (E07)
další epizody (8)
2013 PanMáma (TV seriál)
Konečně spolu (E16)
Vetřelec (E15)
Prsa na zkoušku (E14)
další epizody (16)
2012 Nejlepší Bakaláři (TV seriál)
2007 Trapasy (TV seriál)
2005 Ulice (TV seriál)
2004 Redakce (TV seriál)
Tam a zpět (S01E13)
Právo na práci (S01E12)
Mimo realitu (S01E11)
další epizody (13)
3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
1992 Přítelkyně z domu smutku (TV seriál)
Přítelkyně z domu smutku (E04)
Helga (E03)
1990 Pohádky pod lupou (TV seriál)
1988 Chlapci a chlapi (TV seriál)
Přejděte na druhou stranu (TV seriál)
Rodáci (TV seriál)
1987 Křeček v noční košili (TV seriál)
Vlaštovko, leť! (E06)
Zloděj v noční košili (E05)
V pasti (E04)
další epizody (6)
Strom pohádek (TV seriál)
1986 Hvězdy nad Syslím údolím (TV seriál)
Skřítek Halahoj (TV seriál)
1985 Logaritmus lásky (TV seriál)
Zima bílých návratů (E04)
Trochu zvláštní jaro (E01)
1984 My všichni školou povinní (TV seriál)
Zvonění na časy (E13)
Návrat (E12)
Viníci (E11)
další epizody (9)
Rozpaky kuchaře Svatopluka (TV seriál)
Špalek (E12)
Sanitka (TV seriál)
1983 Létající Čestmír (TV seriál)
Poslední květina (E06)
Rodina na větvi (E05)
Velký vezír (E04)
další epizody (6)
1981 Poručík Petr (TV seriál)
Černý kufřík (E03)
1975 My z konce světa (TV seriál)
1970 Fantom operety (TV seriál)
Konec Fantoma (E05)
Fantom v nebezpečí (E04)
Fantom dělá zmatky (E03)
další epizody (5)
1969 Pan Tau (TV seriál)

Dokumentární

2008 Příběhy slavných: Tak akorát (TV film)
13. komnata Vladimíra Marka (TV film)
2005 Malé velké hry a události (TV seriál)
2002 Literární hostinec (TV film)
Příběhy slavných: Marnost nad marnost (TV film)
2001 Spokojeně vypadající pyknik
1999 Film o filmu - Návrat idiota (TV film)
1968 Němý svědek

TV pořady

2001 Barvy života (TV pořad)
2000 P.F. (TV pořad)
1999 Věšák (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1997 Eliadova knihovna (TV pořad)
Úsměvy (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
1992 Studio Kroměříž (TV pořad)
1988 Setkání s Bohumilem Hrabalem (TV pořad)
1971 Setleři po čtyřiceti letech (TV pořad)
Škola za školou (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace