Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zámožný velkostatkář Orlický (T. Pištěk) je po třech nevydařených manželstvích zapřisáhlým nepřítelem žen. Od všech svých zaměstnanců vyžaduje stejný postoj. Ani jeho synovec Ríša (R. Schránil), jenž žije na statku jako adjunkt, není výjimkou. Jenže Ríša se za strýcovými zády pravidelně stýká se sousedovic dcerou. Orlický brzy pojme podezření a rozhodne se, že přivede mladíka k rozumu. Proto mu opatří konkurenci. Pozve na statek jiného svého synovce, kabaretního zpěváka Ádu Bártů, který má diplom z hospodářské školy. O Ádově existenci měl Orlický dosud jen matné tušení, avšak vzpomněl si na něj díky jeho fotce v novinách. Orlický zatím netuší, že Áda je ve skutečnosti dívka (A. Mandlová), která jen vystupuje na jevišti v mužském kostýmu. A že se do Ríši zamiluje… (Česká televize)

(více)

Recenze (79)

zette 

všechny recenze uživatele

Film se silnym hereckym obsazenim a spoustou zajimavych postav. Je zde hodne vtipnych situaci, Mandlova je vyborna. Holka nebo kluk ma i celkem svizne tempo, po nastupu Slemrove ( jako herecku ji mam moc rad ) se ale dej zacina natahovat a zbytecne komplikovat, coz me hodnoceni bohuzel taha o patro nize. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Tahle veselohra mě nikdy nebavila pro svou trapnou a hloupou zápletku, v níž se Adina Mandlová v přestrojení za chlapce pitvoří, fňuká a celkově je na ranu. Většina filmů z třicátých let naivitou překypovala podobně jako tenhle, ale přesto si aspoň trochu zachovávala nějakou důstojnost a vtip. Holka nebo kluk nemá ani jedno. Ani po herecké stránce se žádná sranda nekoná, Adina to v hlavní roli rozhodně nevytrhne a nebýt Václava Trégla v roli Anatola, ani jednou bych se nezasmál. ()

Reklama

jane1106 

všechny recenze uživatele

Milá komedie s rozkošnou Adinou aliás Ádou v hlavní (dvoj)roli. Námět je sice v dnešní době dost ohraný, ale svého času, kdy publikum bylo pravděpodobně zvyklé vídat Mandlovou v úlohách slečen z vyšší společnosti, musel působit jako závan svěžího vzduchu. Opět se sice operuje se snad nejpopulárnější zápletkou předválečných veseloher - tedy záměnou postav, a ke konci film také natahují zbytečné minuty navíc, díky hlavní představitelce se ale tato průměrná zábava snadno vryje do paměti. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Velké herecké sólo Adiny Mandlové ve velmi lehkovážné komedii. Adina se zde úspěšně vydává za kluka, jelikož strýček ženy nesnáší. Nejlepší z filmu jsou ale takové ty poloimprovizované scény mezi Adinou a Schránilem, kde se parodicky vysmívají dialogům z dřívějších zamilovaných růžovoknihovnových filmů. Díky těmto scénám jsem se královsky pobavil. Komedii podtrhuje obvyklý dobrý výkon Pištěka a Trégla. Femme fatale českého filmu Růžena Šlemrová je jako vždycky úžasně nesnesitelná. Velmi dobrá komedie na sváteční odpoledne. Slovy F. Futuristy:Tady je to jako na magorce! 80% ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Adina Mandlová v prezlečení za chlapca mi veľmi pripomína kresleného Jindru Hojera z Rýchlych šípov. Ten mi v chlapčenskej partii vždy evokoval také rozhranie medzi chlapcom a dievčaťom. Vďaka jeho pečlivej, pricapeno vyčesanej hlavičke ho Rýchlonôžka nazýval: "moje ulízané potešenie".  Vôbec nezáleží na tom, že Jindra Hojer mal blonďatozlatožlté vlasy a parochňa Adiny Mandlovej je tmavá. Jednoducho: vždy stelesňovala v tomto filme moje ulízané potešenie. A: navyše skvele boxovala! Toto mi vynahradilo nadovšetko jednoduchučký dej, rozpačitý starosvetský humor a trápnu zápletku. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (6)

  • Přestože ve většině filmů byl zpěv Adiny Mandlové dabován, zde skutečně sama zpívá píseň "Dejte si radit". (Teres)
  • Premiéra proběhla 3. února 1939 v kinech Amerika a Juliš. (Cucina_Rc)

Reklama

Reklama