foto

Antonín Zelenka

  • nar. 26.5.1909
    Vídeň, Dolní Rakousy, Rakousko-Uhersko
  • zem. 6.8.1993 (84 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Antonín Zelenka se narodil 26. května 1909 ve Vídni. Nejprve začínal pracovat v obchodní oblasti u několika různých firem v Čechách i v zahraničí. Ve dvaceti letech se však nechal zlákat filmovou prací. Začínal jako asistent scény a statista ve velkofilmu Jana S. Kolára SVATÝ VÁCLAV (1929).

Podruhé si o tři roky později zahrál roličku elektrikáře v komedii MALOSTRANŠTÍ MUŠKETÝŘI (1932) Svatopluka Innemanna. Na počátku zvukové éry se z něho stal samostatný filmový střihač. V letech 1931 – 1977 sestříhal několik desítek českých celovečerních hraných filmů. Patřil pětačtyřicet let k nejvytíženějším filmovým střihačům (za rok stihl zpracovat i patnáct snímků).

Poprvé sestříhal Kmínkovo melodrama OSADA MLADÝCH SNŮ (1931). Dále pracoval pro Svatopluka Innemanna (PSOHLAVCI, TŘETÍ ROTA, PŘED MATURITOU, PÍSNIČKÁŘ, VRAŽDA V OSTROVNÍ ULICI), E. A. Longena (SKALNÍ ŠEVCI), Josefa Kodíčka (OBRÁCENÍ FERDYŠE PIŠTORY), Gustava Machatého (NAČERADEC, KRÁL KIBICŮ, EXTASE), Karla Lamače (FUNEBRÁK), Jindřicha Honzla (PENÍZE NEBO ŽIVOT), Miroslava Cikána (ZÁHADA MODRÉHO POKOJE, DŮM NA PŘEDMĚSTÍ, U NÁS V KOCOURKOVĚ, HRDINNÝ KAPITÁN KORKORÁN, BARBORA ŘÁDÍ, ANDULA VYHRÁLA), Václava Kubáska (SVÍTÁNÍ), Josefa Rovenského (MARYŠA), Vladimíra Borského (JAN VÝRAVA), Hugo Haase (KVOČNA, BÍLÁ NEMOC) i Vladimíra Slavínského (MADLA Z CIHELNY, MATKA KRÁČMERKA).

Od konce 30. let také přibyli režiséři Otakar Vávra (CECH PANEN KUTNOHORSKÝCH, KOUZELNÝ DŮM, DÍVKA V MODRÉM, TURBINA, PŘIJDU HNED, OKOUZLENÁ, ŠŤASTNOU CESTU, ROZINA SEBRANEC, NEZBEDNÝ BAKALÁŘ, PŘEDTUCHA, KRAKATIT, NĚMÁ BARIKÁDA, NÁSTUP, JAN HUS, JAN ŽIŽKA, PROTI VŠEM, OBČAN BRYCH, PRVNÍ PARTA, SRPNOVÁ NEDĚLE, POLICEJNÍ HODINA, NOČNÍ HOST, HOROUCÍ SRDCE, ZLATÁ RENETA, ROMANCE PRO KŘÍDLOVKU, TŘINÁCTÁ KOMNATA, KLADIVO NA ČARODĚJNICE, DNY ZRADY, SOKOLOVO, OSVOBOZENÍ PRAHY nebo PŘÍBĚH LÁSKY A CTI), E. F. Burian (VĚRA LUKÁŠOVÁ), František Čáp (OHNIVÉ LÉTO, BABIČKA, JAN CIMBURA, NOČNÍ MOTÝL, TANEČNICE), Ladislav Brom (ŽIVOT JE KRÁSNÝ) či Jan Sviták (PŘEDNOSTA STANICE).

Ve znárodněném filmu to pak nově byl například Josef Gruss (HOSTINEC „U KAMENNÉHO STOLU“), Miroslav Hubáček (HAŠKOVY POVÍDKY ZE STARÉHO MOCNÁŘSTVÍ), Oldřich Lipský (VZORNÝ KINEMATOGRAF HAŠKA JAROSLAVA), Vladimír Čech (DIVÁ BÁRA, ČERNÝ PRAPOR, ÚPLNĚ VYŘÍZENÝ CHLAP, SVATÁ HŘÍŠNICE, KLÍČ, AFÉRY MÉ ŽENY, SEDMÉHO DNE VEČER), Věra Chytilová (STROP), Václav Sklenář (ZPÍVALI JSME ARIZONU, MUŽ NA ÚTĚKU), Vladislav Delong (SKOK DO TMY), Václav Táborský (ZÁZRAČNÝ HLAVOLAM), Miloš Makovec (PRAŽSKÉ NOCI) a nebo Václav Lohniský (PANENSTVÍ A KRIMINÁL).

Kromě toho pracoval jako střihač u krátkých a dokumentárních snímků (KDYŽ OŽIVLY FOTOGRAFIE, JAROSLAV VOJTA, HEREC ČISTÉHO SRDCE, OTOMAR KORBELÁŘ, ZDENĚK ŠTĚPÁNEK, LIDÉ ZA KAMEROU a nebo STANISLAV NEUMANN), slovenských (BOJ SA SKONČÍ ZAJTRA), televizních (ČLOVĚK PROTI SOBĚ, BROUČCI, ŽIŽKŮV MEČ) i dabingu (tř. LEV V ZIMĚ / THE LION IN WINTER).

Ovšem v kinematografii se neuplatnil pouze jako střihač a ojedinělý herec. S hercem Oldřichem Novým spolurežíroval (a zároveň i sestříhal) detektivní komedii ČTRNÁCTÝ U STOLU (1943) a poté s Čeňkem Dubou napsal scénář a spolurežíroval střihový dokument VEČERY S JINDŘICHEM PLACHTOU (1953).

Od roku 1950 se také věnoval pedagogické práci na pražské FAMU a ve druhé polovině 50. let byl pedagogickém vedoucím střihu u studentských filmů (př. HASTRMAN, ŽENICHOVÉ ANEB KDO CHCE KAM, POMOZME MU TAM, HOTEL POKROK, SCHŮZKA O PŮL ČTVRTÉ…, POUČENÍ, TAJEMSTVÍ PÍSMA, RODIČE, DEŠŤ PADÁ SHORA a GENERÁL).

Používal též pseudonymu Len Zeka. Zelenka získal Čestné uznání (1949) za spolupráci na filmu NĚMÁ BARIKÁDA, Uměleckou prémii (1953) za film NÁSTUP, Pamětní medaili k 20. výročí zestátnění ČSF (1965) a Vyznamenání Za vynikající práci (1968). Mistr střihu a filmový střihač Antonín Zelenka zemřel 6. srpna 1993 v Praze ve věku čtyřiaosmdesáti let.

Jaroslav "krib" Lopour

Střihačská filmografie

Filmy

1977 Příběh lásky a cti
1975 Osvobození Prahy
1974 Sedmého dne večer
Sokolovo
1973 Dny zrady I.
Dny zrady II.
Vysoká modrá zeď
1972 Aféry mé ženy
Svatba bez prstýnku
1971 Klíč
Svědectví mrtvých očí
1970 Svatá hříšnice
Žižkův meč (TV film)
1969 Kladivo na čarodějnice
Panenství a kriminál
1968 Bylo čtvrt a bude půl
Muž na útěku
Pražské noci
Třináctá komnata
1967 Sedm havranů
Zázračný hlavolam
1966 Romance pro křídlovku
Ski Fever
1965 Alibi na vodě
Člověk proti sobě (TV film)
Úplně vyřízený chlap
Zlatá reneta
1964 Skok do tmy
Zpívali jsme Arizonu
1963 Mezi námi zloději
Zlaté kapradí
1962 Hoffmannovy povídky (TV film)
Horoucí srdce
Komu tančí Havana
1961 Kde alibi nestačí
Kohout plaší smrt
Noční host
Strop (studentský film)
Tažní ptáci
1960 Generál (studentský film)
Pochodně
Policejní hodina
Srpnová neděle
Žalobníci
1959 Konec cesty
První a poslední
První parta
105% alibi
1958 Černý prapor
Hořká láska
Občan Brych
V šest ráno na letišti
Zatoulané dělo
1957 Brankář bydlí v naší ulici
1956 Jurášek
Nezlob, Kristino
Proti všem
Synové hor
1955 Blázni mezi námi (studentský film)
Jan Žižka
1954 Cirkus bude!
Jan Hus
Na konci města
1953 Expres z Norimberka
Kavárna na hlavní třídě
Výstraha
1952 Haškovy povídky ze starého mocnářství
Nástup
Písnička za groš
1951 Akce B
Boj sa skončí zajtra
1950 Pára nad hrncem
Vítězná křídla
V trestném území
1949 Divá Bára
Němá barikáda
Soudný den
1948 Dravci
Hostinec „U kamenného stolu“
Kariéra
Krakatit
O ševci Matoušovi
Případ Z-8
1947 Alena
Nikola Šuhaj
Předtucha
Uloupená hranice
1946 Hrdinové mlčí
Lavina
Nadlidé
Nezbedný bakalář
1945 Rozina sebranec
1944 Neviděli jste Bobíka?
Paklíč
Předtucha
U pěti veverek
1943 Čtrnáctý u stolu
Mlhy na blatech
Slabá chvíle
Šťastnou cestu
Tanečnice
1942 Okouzlená
Přijdu hned
Ryba na suchu
Zlaté dno
1941 Jan Cimbura
Modrý závoj
Paličova dcera
Pražský flamendr
Preludium
Přednosta stanice
Turbina
1940 Adam a Eva
Babička
Čekanky
Panna
Peřeje
Poslední Podskalák
Poznej svého muže
Štěstí pro dva
To byl český muzikant
Život je krásný
1939 Dědečkem proti své vůli
Dívka v modrém
Královna stříbrných hor
Lízino štěstí
Ohnivé léto
Osmnáctiletá
Paní Kačka zasahuje...
Věra Lukášová
Veselá bída
V pokušení
1938 Andula vyhrála
Cech panen kutnohorských
Co se šeptá
Holka nebo kluk?
Její pastorkyně
Milování zakázáno
Neporažená armáda
Pozor, straší!
Svatební cesta
Svět kde se žebrá
Umlčené rty
1937 Batalion
Bílá nemoc
Děvčata, nedejte se!
Děvče za výkladem
Falešná kočička
Jan Výrava
Kvočna
Poručík Alexander Rjepkin
Poslíček lásky
Výdělečné ženy
Vyděrač
1936 Komediantská princezna
Lojzička
Rozkošný příběh
Světlo jeho očí
Tři muži ve sněhu
Tvoje srdce inkognito
Vojnarka
Vzdušné torpédo 48
1935 Barbora řádí
Král ulice
Maryša
Pan otec Karafiát
Polibek ve sněhu
Výkřik do sibiřské noci
1934 Dokud máš maminku
Hrdinný kapitán Korkorán
Matka Kráčmerka
Na růžích ustláno
Na Svatém Kopečku
Pán na roztrhání
Pokušení paní Antonie
Pozdní máj
Rozpustilá noc
U nás v Kocourkově
V cizím revíru
Za řádovými dveřmi
Zlatá Kateřina
Žena, která ví, co chce
1933 Diagnosa X
Diagnosa X (německá verze)
Dům na předměstí
Její lékař
Madla z cihelny
Okénko
Srdce za písničku
Strýček z Ameriky
Svítání
Vražda v Ostrovní ulici
Záhada modrého pokoje
Ze světa lesních samot
1932 Děvčátko, neříkej ne!
Extase
Funebrák
Načeradec král kibiců
Peníze nebo život
Pepina Rejholcová
Písničkář
Právo na hřích
Před maturitou
Zlaté ptáče
1931 Obrácení Ferdyše Pištory
Osada mladých snů
Psohlavci
Skalní ševci
Třetí rota
1926 Falešná kočička aneb Když si žena umíní

TV seriály

1969 Príbehy z lepšej spoločnosti (TV seriál)
1967 Broučci (TV seriál)

Dokumentární

1961 Herec Stanislav Neumann
Lidé za kamerou
1960 Národní umělec Zdeněk Štěpánek
Otomar Korbelář
1959 Jaroslav Vojta, herec čistého srdce
1958 Cestou k divákům
Když film promluvil
Když oživly fotografie
1953 Večery s Jindřichem Plachtou
1946 Cesta k barikádám
1932 Mizející svět

Režijní filmografie

Filmy

1943 Čtrnáctý u stolu

Dokumentární

1953 Večery s Jindřichem Plachtou

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace