Reklama

Reklama

Katedrála Notre Dame a její stavitelé

(TV film)
  • Francie Notre-Dame de Paris, l'épreuve des siècles (více)

Obsahy(1)

Byla a je první dámou mezi katedrálami. Seznamte se s její fascinující historií... Poutavý příběh jedné z nejznámějších staveb současného světa. Až do osudného pondělí 15. dubna 2019, kdy se velká část chrámu Panny Marie vinou rozsáhlého požáru zřítila, byla jeho existence vnímána jako neotřesitelná. Smělý plán pařížského biskupa Maurice de Sullyho, jehož základní kámen byl položen roku 1163, se zhmotnil v jednu z nejkrásnějších gotických staveb, ikonu své doby. I přes svou majestátnost, která se zprvu zdála být nerealizovatelnou, a nádhernou výzdobu zahrnující desítky soch, tři překrásně zdobené portály v průčelí či fascinující rozetová okna, byly její dějiny provázeny těžkými obdobími. Po francouzské revoluci konce 18. století, kdy byla coby symbol monarchie závažně poškozena, se o její znovuvzkříšení postaral především básník Victor Hugo se svým slavným románem o Quasimodovi, zvoníkovi od Matky Boží. Podaří se tento symbol Paříže na březích řeky Seiny oživit i po nedávných tragických událostech? (Česká televize)

(více)

Recenze (16)

Tempest 

všechny recenze uživatele

Moc hezký dokument o katedrále Notre Dam a jejich stavitelích. Skvělý nápad byl ten, že vypravěčem je samotná katedrála. Nádherně jsou ukázané veškeré změny, kterými katedrála během staletí prošla. Musím smeknout před lidmi, kteří strávili celý život budováním nebo úpravami této nádherné stavby, přičemž málokdo z nich mohl vidět stavbu v celé kráse po jejím dokončení. Nikdy jsem v ní nebyl, ale až se někdy dostanu do Paříže, tak určitě jednou z mých zastávek bude tento stavební monument. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument o První dámě mezi katedrálami. Její historie je nesmírně rozsáhlá a vyvážená kombinace animovaných záběrů, historických fakt, dobových záznamů i historických objevů činí z tohoto dokumentu opravdu strhující podívanou plnou velice zajímavých poznatků o lidech, kteří se na výstavbě, rekonstrukcích i záchranách katedrály podíleli. Fascinující podívaná napříč časem, historií Francie, jednotlivými stavebními styly i lidskými osudy řadí tento nevšední dokument mezi nezapomenutelné. ()

Reklama

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Požár pařížské katedrály mě ve své době poměrně zdrtil. O to více mě zaujal a potěšil tento dokument o jejím vzniku a proměnách stavby v průběhu času. Zvláště nové pro mě byly informace o poměrně rozsáhlé rekonstrukce katedrály v 19. století prováděné Violletem-le-Ducem. Na Wikipedii se píše, že jejím účelem bylo uvedení stavby do původního stavu před rokem 1793, ovšem dokument ukazuje, že architektem naplněné vize byly (pokud jde o proměnu stavby) poměrně ambiciózní. Co se mi jinak na dokumentu velmi líbilo, byla zajímavě pojatá kombinace historických fakt, dobových záznamů a reálných pohledů na katedrálu s animovanými záběry,  které dokáží divákovi umně přiblížit skutečné děje a skutečné postavy, které jsou s touto katedrálu spojeny, a díky nimž není tento film jen obyčejným/tuctovým dokumentem. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Slušný dokument. Nápad s animací historických postav mi obecně spíše vadil, byť někdy to bylo skutečně oživení. Taky bych ocenil podstatně větší důraz na architektonické a uměnovědné souvislosti. To je ale pochopitelná daň za snahu po divácké atraktivnosti. Cenné samozřejmě bylo modelování jednotlivých stavebních fází. Francouzské přesvědčení o výjimečnosti a nejvyšší svrchovanosti středověké Francie a jejího krále je pro mě jako středoevropana a tedy potomka obyvatel Svaté říše Římské, poněkud úsměvná... Celkový dojem: 80% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Najprv som si nebol istý tou animáciou, nebol som tomu naklonený. Ale potom som to celé pochopil, bez toho by to ani nešlo ukázať históriu Notre Damme v celej farebnej kráse, v akej sa postavila. Dnes holé bezfarebné múry, no pôvodne boli všetky sochy farebné. A vraj temný stredovek... Jednoducho úchvatný zážitok aj v súvislosti s tou hŕbou skvelých faktov, ktoré sa tu o dejinách mimoriadneho umeleckého diela dozvedáme. Až by som povedal, že v tomto dokumente nevyšla ani sekunda nazmar. ()

Galerie (42)

Reklama

Reklama