Reklama

Reklama

Zahrada

  • angličtina The Garden
Krátkometrážní / Komedie / Mysteriózní / Podobenství
Československo, 1968, 16 min

VOD (1)

Jediný plot, který je opravdu živý. Groteskní podobenství režiséra Jana Švankmajera vzniklo podle povídky Ivana Krause Živý plot. S hravou nadsázkou vypráví anekdotu o muži, který ukazuje starému známému svou vilu a zahradu, obehnanou živým plotem – ovšem doslova živým, protože tento se místo keřů skládá z lidí, na které majitel vily něco ví… (Česká televize)

(více)

Recenze (108)

wopizura 

všechny recenze uživatele

Geniální švankmajerovina! Tentokrát bez jediného animovaného záběru a přesto jedna z mých nejoblíbenějších. Politické narážky možná už (zaplaťpánbů) nejsou tak docela pro mladou generaci srozumitelné, nicméně i tak se stále jedná o velmi zdařilé podobenství. Hlášky typu: "vrstva hnoje...vrstva hlíny", se v naší rodině zdařile uchytily a používáme je dodnes. ()

tereza.s 

všechny recenze uživatele

Prestoze pro tvorbu Jana Svankmajera nejsem moc nadsena, snimek Zahrada tvori uplne jinou polohu jeho tvorby. Film ma pribeh, vtip, nadsazku. Zkratka je to kvalita, ktere ja si vazim. Pokud se zamyslim nad zabery, nejsou to uz jen takove fotograficke zabery, ale krasny plynuly film a ne zadne ilustracni steky, ci doprovodna videa do galerii. Kde jinde mate moznost videt pravy zivy plot? ()

Reklama

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"Víš doma...doma jsem sedlák!" Švankmajerovo štvrťhodinové podobenstvo o živom plote, kontrole a podriadenosti. Výnimočne chýbajú animované pasáže a zábery na jedlo, ale sú tu režisérove trademarky ako detailné zábery na ústa alebo nosy. Vynikajúci Kopřiva ako sebaistý pán domu. Za päť čistokrvných králikov. ()

GIK

všechny recenze uživatele

Dalo se vydržet. Celkem normální děj. Hlavně tedy první půlka - roadmovie. I když úlisní Kopřiva s Hálkem jako by jen čekali na pokyn: tak na to hošani hopsněte! Podobenství o panstvu a stafáži? Že by si protěžovaní umělci, kteří jsou jasnou a neoddělitelnou součástí establishmentu, sami do sebe takhle rýpli? A jakpak do toho pasuje, že jeden z členů elity se stane součástí plotu? Ne, ne, tohle se ve skutečnosti vůbec neděje. ()

Fifer 

všechny recenze uživatele

Vtip na cizí účet. Švankmajer je snad jediný český filmař, který v souboji s režimem vyšel jako čistý vítěz. V 68 si takto natočí kritku režimu za peníze státu ( BTW film se zcela jistě hodně inspiroval Němcovou Slavností ) a po roce 89 pak komunismus pohřbí další surrealistickou hříčkou (Smrt Stalinismu). Navíc se režimu nepodařilo ho odříznout od výdělku a tvorby a když nemohl točit, věnoval se jiným druhům umění, místo aby se litoval a upíjel, už jen za to si ho vážím. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • Jde o první Švankmajerův hraný film a v jeho krátkometrážní tvorbě jediný snímek, který neobsahuje animovanou složku. (Facillitant)

Reklama

Reklama