Reklama

Reklama

Egypt z výšky

  • Francie L'Egypte vue du ciel
Francie, 2019, 88 min

Režie:

Michael Pitiot

Obsahy(1)

Další z projektů slavného režiséra Yanna Arthuse–Bertranda, který k natáčení využívá vrtulníky nebo horkovzdušné balóny... Abú Simbel. Horní Egypt. Místo zasvěcené nejvyššímu bohu Amonovi, nepoznatelnému stvořiteli. Chrám je starý čtyři tisíce let. Ani dnes však neztratil nic ze své velkoleposti. Záhadný svět hieroglyfů, tajemných hrobek a božstev se zvířecími hlavami. Dvakrát do roka se tu koná tradiční slavnost. Sjíždějí se sem lidé z celého světa, aby na vlastní oči spatřili vcházet slunce do chrámu. Když sluneční paprsky proniknou dovnitř, ozáří sochu faraóna Ramesse druhého. Je to neobyčejný zážitek. Jako bychom se vrátili zpátky v čase. Počátky starého Egypta se datují do doby tři tisíce let před Kristem. Luxor… Karnak… slavné chrámy, o kterých se učíme ve škole, stejně jako o úrodném údolí řeky Nilu, které vzkvétalo díky pravidelným záplavám. Fascinuje nás Údolí králů a jeho tajemné hrobky… a v duchu putujeme egyptskými dynastiemi. A jednoho dne staneme v úžasu před pyramidami v Gíze a ptáme se, jak byly tyto obří stavby zbudovány a k čemu sloužily. Starověké památky nabízejí fascinující podívanou, je však toto skutečný Egypt? S faraóny se tu setkáme na každém kroku, ale jak v této tisíce let staré zemi žijí lidé dnes? Snad jedině pohled z výšky nám umožní doopravdy poznat Egypt s jeho více než sto milióny obyvatel, jejichž životní rytmus odpradávna řídí řeka Nil. Takže se vydejme na další výpravu známého autora Yanna Arthuse Bertranda, milovníka pohledů z výšky a dokumentační analýzy. (Česká televize)

(více)

Recenze (12)

mira007 

všechny recenze uživatele

Když mají lidi deprese žerou prášky, kdybych měl deprese já, tak si pustím tento dokument točený z horkovzdušných balónů. Pohled z výšky je balzám na duši a přesně jako Maroko z výšky a Alžírsko od stejného autora jsou to dokumenty, jejichž komentář je maximálně informativní jako historický přehled i jakov popis současné situce. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Je to moderní a populární natáčet města, přírodu a různá další místa z výšky. Na internetu se to podobnými videi jen hemží. Většinou se k tomu používá dron. A těch zemí "z výšky" se v dokumentech v posledních letech vyrojilo více. Tento film je jen dalším důkazem, že to má smysl a důvodem proč se to dělá. Z výšky je toho prostě víc a lépe vidět. Mnoho míst vypadá najednou jinak. Egypt není výjimka. Zde je zmíněna nejen klasická pyramidální historie této země, ale i ta novodobější. A také problémy současnosti. Já už viděl od Michaela Pitiota film Země a toto je jen další precizně provedený projekt, který vypadá úchvatně už jen pro mnoho úžasných záběrů. ()

Reklama

GrooteLulu 

všechny recenze uživatele

.. doba "balónová", dronová, je skvělá. Kdybych i viděl už mnoho dokumentů v minulosti, tak tato vzdušná verze je úzasná, na to jak malí jsme a jak velcí museli Egypťané být, abychom se na ně z úžasem dívali dodnes. .. ty pece na cihly, nebo kamenolomy, i Káhira a Luxor fakt užasná dovolená.. svět písku a kamene odrážejících své Bohy vryté a přesyté do těchto nerostů.. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

S odstupem několika dní jsem viděl dva podobné dokumenty, kdy Alžírsko jako první v pořadí mě okouzlilo fascinujícími obrazy krajiny snímané z výšky a ten wow efekt se už podruhé plně nedostavil. Pořád to má skvělou kameru a dokáže to uzemnit překrásnými kompozicemi a dokonce to Alžírsko přebíjí svým komentářem, který jde víc pod povrch nasnímaných obrazů a sděluje něco o životě obyvatel krajiny a nešetří místy kritickými slovy. Ale co naplat, jestli mě Alžírsko navnadilo k návštěvy země, Egypt působil spíš depresivně. A to přesně v momentech, kdy chtěl imponovat. Záběry centra Káhiry se zdánlivě honosnými mrakodrapy a centry bankovního a průmyslového sektoru mi přišly jako po katastrofě. Chyběla zeleň, chyběla barevnost. Převládala ponurá monotónnost pouště a i turistická střediska vyvolávala dojem míst, kterým bych se raději velkým obloukem vyhnul. Přelidněnost, náboženský fundamentalismus, nepotismus, chudoba, viditelné bariéry třídně rozděleného světa. Záběry monumentálních památek fajn, ale na televizní obrazovce mi bohatě stačilo. Celkový dojem: 80 %. ()

papilon395 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s Autogramem. Oproti jiným dokumentům, které se soustřeďují pouze na slavnou historii a památky starověku, tady se mi dostalo informací dosud neznámých, ze současnosti nebo nedávné historie. Vzdušné záběry z celého povodí Nilu, kde je zkoncentrovaný život této pouštní země, pro mě byly fascinující v dobrém i špatném slova smyslu. ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama