Reklama

Reklama

Po jedné stopě - Série 1 (2020) (série)


Hliněnými cestami přes dvě Guineje (S01E11)

(epizoda)

Obsahy(1)

Road movie dvou přátel který jezdecké zkušenosti teprve získává, mění plánovanou trasu do Guineje na objížďku přes Guineu-Bissau. Mýtická bytost Kangurang, souboj motocyklů s hlubokým pískem a 9 000 kilometrů na tachometru... Guinea-Bissau nebyla v plánované trase, proto Martin s Igorem si neopatřili víza. Ale domluvili se, že dobrodružství chce občas risk a ten vyšel. V jedné z nejchudších zemí světa je přivítali nadmíru vřele. Brzy se vysvětlilo, že nešlo tak úplně o jejich návštěvu, nýbrž o oslavu zvolení nového prezidenta. Pak se dostali přímo mezi Kankurangy, mýtické bytosti, pokryté kůrou a vlákny stromů. Jejich rituál má nahánět hrůzu a odvádět zlé duchy. Jízda motocyklů po neupravených cestách dala oběma jezdcům opravdu zabrat. I Martin už po nehodě v Mauretánii ví, jak je nebezpečné, když se zničehonic objeví jemný hluboký písek. V Guineji navštívili oba školu, která tam stojí díky české organizaci Wontanara. Děti neměly přístup ke vzdělání a bez něj se v jedné z nejzaostalejších zemí světa těžko něco změní. Tak snad je to klíč k lepší budoucnosti. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dříve jsem si chválil velký počet epizod a konec v nedohlednu. Jenže teď už konec začíná být bohužel v dohlednu. Souhlasím se zdejšími spolu komentátory, že jednotlivé epizody se na první pohled mohou zdát podobné, ale přesto si velmi zásadních rozdílů všimnout lze. Kupříkladu zaostalá a pochmurně zvláštní Guineu-Bissau je zcela odlišná od Guinee, kde už je dopad civilizace přeci jen znát a zejména lidé jsou tam poněkud napjatí. Konečně také zaznělo, proč je na tom tolik států Afriky, jak na tom jsou. Protože je v čele nastrčená loutka (zpravidla nějakým narkobaronem), který mu zafinancuje kampaň a naivní a hlavně, jak trefně zaznělo, nevzdělané obyvatelstvo se nechá opít několika reklamními předměty. Velmi si vážím práce mnoha charitativních organizacích, které se to snaží malinkými krůčky zvrátit. Při návštěvě tamní školy mi bylo skoro tak do breku jako Igorovi. Všechna čest lidem, kteří zasvětli životy pokusu o dobrou věc. Opravdu velmi hezky se na to kouká. Tento nenápadný dokument patří k tomu nejlepšímu, co u nás vzniklo. Nádherný relax a přehlídka opravdu hodnotných informací o tom, jak se žije jinde ve světě. [85 %] ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě horror. Co říká dokument beze slov jsou dny plné dětí co ve vymírající Evropě vůbec neznáme. Další megapřelidněná země. Když cestovateli v přírodě spadla motorka, hned se jich seběhlo deset za peníze pomoci. Je zaděláno těsto na další miliardu aut a změnu klimatu. Líbily se mi ty básničky a vzdušné záběry na hlavní město Sierry Leone Freetown. Jednou to bude s plážemi turistické centrum, ale v Africe probíhá už sto let občanská válka chvílemi na 20 let přerušovaná. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Krásná road movie, kterou pravidelně rád sleduji, ale už mě to připadá stále stejné, za což ovšem tito dva motorkáři nemůžou. Uvidíme, kam je motorky zavezou, na krásnější a zajímavější místa. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama