Reklama

Reklama

Po jedné stopě

(seriál)
  • Česko Po jedné stopě do Iráku (více)
Trailer
Česko, (2020–2023), 15 h (Minutáž: 25–27 min)

Série(2) / Epizody(34)

Obsahy(1)

V této roadmovie se dva přátelé vydali na motorkách pobřežními zeměmi Afriky od Maroka směrem k Jihoafrické republice. Cesta do Iráku byla jakousi zkouškou, zda Martin Písařík zvládne svou první cestu na motocyklu za hranice České republiky. Začátečníka testuje na trase z Turecka do Iráku zkušený a uznávaný cestovatel Igor Brezovar. Poté oba čekala dlouhá jízda do Afriky... Slovinec Igor žije už léta v Česku, je to člověk vstřícně naladěný vůči všem lidem, které potkává. A tak se díky jeho bezprostřednosti dostávají oba cestovatelé do příbytků místních obyvatel, kde mohou nahlédnout do jejich rodinného života, ale i výjimečných událostí, oslav či kmenových rituálů. Herec Martin Písařík je také srdcem dobrodruh, ale motorista začátečník, který se však s mnohdy těžko sjízdným terénem či vrtochy motocyklu statečně pere. Cestování vtipně glosuje a také zdatně veršuje. Humor a nadhled oba neopouští ani v situacích, které při průjezdu Marokem, Západní Saharou, Mauretánií, Senegalem, Gambií, Guineou, Sierrou Leone, Libérií či Pobřežím slonoviny také nastanou a leckoho by motivovaly k návratu domů. Jejich dobrodružnou cestu zastavila až občanská válka v Kamerunu. Cesta do Jihoafrické republiky na ně proto stále čeká… (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele ilemas k tomuto seriálu (13)

První kilometry (2020) (S01E01) 

Nádherně zpracovaná road movie pro mě jak stvořená. Přesně takto cestuji a vše filmuji. Nebaví mě jak mnoho turistů tráví dovolenou v jednom hotelu na jedné přeplněné pláží s tisícem lehátek jako třeba v Rimini a přitom nepoznají ani okolí. Nebo jezdí x let stále dokola na to samé místo do Chorvatska. Když někam cestuji musím poznat nejlépe celou zemi. Zde mě zaujala Kappadokie a podzemní město, kam se už několik let chystám. Těším se na další díly. ()

Na černý kontinent (2020) (S01E04) 

V Maroku jsem byl v loni tak s tímto dokumentem jsem si krásně zavzpomínal. Modré město plné hašiše jsem navštíl a úzké modré uličky mě naprosto uchvátili. Prý 80% obyvatel Chefchaouenenu prodává hašiš, já nenarazil ani na jednoho i v té nejzapadlejší uličce, ale faktem je, že jsem ho ani nevyhledával a filmoval a filmoval. Dále e mě velmi líbil Fés, dokonalé bludiště úzkých a ještě uzších, kde jsem vůbec nezabloudil. Okružní cestu podél Atlasu jsem začal v Marrakéši přes Fés až po Chefchaouenen, mezitím návštěvou různých zajímavých míst jako soutěsek nebo pouště přes Rabat a Casablanku zpět do Marrakéše. Všude velmi příjemní lidé, dobré exotické jídlo, nádherná země, kam se rád znovu podívám. Těším se na další díly těchto dvou odvážných věčně dobře naladěných sympatických motorkářů. ()

Po hřebenech Vysokého Atlasu (2020) (S01E05) 

Rád sleduji road movie těchto dvou sympatických přátel a u této části jsem zavzpomínal na známá navštívená místa, ale sám jsem natočil mnohem lepší road movie a projel víc zajímavějších míst Atlasu, ochutnal několikrát místní Tajine a dokonce spal také v luxusním berberském domě s bohatou vynikající domácí snídaní s nejlepším ovčím a kozím sýrem co jsem kdy jedl a kvůli němuž se chci do Maroka opět vrátit a navštívit i místa, které jsem dosud neviděl. Maroko je dosti velké. Těším se na další díl z Marrakéše. ()

Západní Saharou do Mauretánie (2020) (S01E06) 

Rád tyto dva sympatické motorkáře sleduji, škoda, že v této části nedali větší prostor Marrakéši, tento díl mě připadal dost z rychlíku, ale chápu, že je čeká dlouhá nudná cesta pouští do nezajímavé Mauretánie plné vraků. ()

Kolama nahoru (2020) (S01E07) 

Mauretánie: Země , kde téměř nic není k vidění, ale tato epizoda i tak stojí za vidění. Další dobrodružství dvou motorkářů na cestě po Africe. ()

Mezi žirafami, antilopami a lvy (2020) (S01E08) 

Stále pěkná road movie na kterou se rád dívám tentokrát po Senegalu. Pár zajímavých míst sice uvidíme a dozvíme se, ale jako celek mě tento díl či spíše země moc nenadchla, ale pro mne jako vášnivého cestovatele povinnost to shlédnout. Země, kam bych se jinak nepodíval než v tv. ()

Nejmenším státem Afriky (2020) (S01E09) 

Tahle epizoda mě opět velice nadchla, nejstarší strom v Africe Vlnovec, krásné milé a hodné děti i lidé a hlavně dva sympatičtí motorkáři. Netrpělivě se vždy těším na další jejich dobrodružství v zemích, které asi nikdy nenavštívím. Tak aspoň díky za tyto krásné road movie. ()

Na návštěvě u krále (2020) (S01E10) 

Všechny epizody jsou krásné, mám rád road tripy s poznáváním různých koutů daných zemí, poznávání lidí a místní kuchyně,jen místo na motorce jezdím autem. Malí černoušci jsou roztomilí. ()

Hliněnými cestami přes dvě Guineje (2020) (S01E11) 

Krásná road movie, kterou pravidelně rád sleduji, ale už mě to připadá stále stejné, za což ovšem tito dva motorkáři nemůžou. Uvidíme, kam je motorky zavezou, na krásnější a zajímavější místa. ()

Zemí usekaných rukou, eboly i nádherných pláží (2020) (S01E12) 

Pěkná epizoda s velmi obohacujícími komentáři z této země krásných pláží. Zaujal mě stylový camp a dobrá ryba, možná u samou jsem okoštoval v Maroku, lepší jsem nejedl, ale možná to bylo tou čerstvostí, zrovna vylovenou z moře. Čundr jak mám rád. ()

Gleb Gen, maska tančící na chůdách (2020) (S01E13) 

Tahle road movie mě baví čím dál víc. Tentokrát jim počáteční mrzutost ze zácpy a špatného jídla vynahradila replika baziliky sv. Petra. ()

K pevnostem na Zlatém pobřeží (2020) (S01E14) 

Dosud nejlepší epizoda, krásné přírodní záběry a komentáře až na ten smutný konec s největším skladištěm toxického odpadu na světě. ()

Reklama

Reklama