Reklama

Reklama

Tresty v Čechách

(seriál)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Jak se vyšetřuje kriminální čin? A jaká pachateli přísluší odplata? Populární herec Igor Chmela pátrá společně s historiky po tom, jak společnost v rámci dějin zacházela s lidmi, kteří ohrožovali její rovnováhu. Od vrahů tyrana na sklonku středověku přes politicky činného Jana Jesenia po psychicky nemocnou Olgu Hepnarovou stihl vybrané obviněné trest nejvyšší. Přístup k němu se ale v dějinách měnil – šlo o princip odplaty, odstrašující příklad i soucit s pachatelem. Seriál nabízí vhled do daných případů a zároveň otevírá otázku smyslu trestu v dnešní době. Co vlastně považujeme za trestné? Lze zločince napravit a vrátit zpět do společnosti bez rizika? Skrze slavné příběhy z minulosti se diváci mohou zamyslet nad tím, jaká je naše společnost a jak pojetí trestů odráží její hodnoty. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Vajonek 

všechny recenze uživatele

Taková nenápadná věc, která se podle mě moc povedla. Zajímavé případy, o kterých jsem s výjimkou posledního vlastně nikdy neslyšela. Až jsem sama trochu v údivu, jak mě to bavilo, ačkoli obvykle mě spíše zaujmou krimi věci blíže našemu století. :D Skrze ty příběhy se dle mého názoru poutavou formou skutečně daří poukázat na nějaký vývoj, smysl, účel trestání napříč staletími a vliv (aktuálních) společenských událostí, zažitých hodnot na přístup k onomu trestání. Velmi dobře funguje propojení Igora Chmely s pozvanými odborníky, jsou to takové přirozené "pokecy", ze kterých si divák podobně přirozeně, nenuceně může odnést spoustu zajímavých informací. Asi jediné, co mi vadí, je, že to nemá více dílů.:D 90 %. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejzajímavějších dokumentárních pořadů, který se na České televizi v posledních letech objevil. Neuvěřitelně zajímavá historie vražd v českých zemích s vynikajícím Igorem Chmelou v roli průvodce. O několika případech jsem neměl ani tušení, navíc je tady všechno je podáno nádherně a do hloubky, zejména pak případy Ludvíka Loreckého ze Skrouše a Šimona Abelese rozhodně stojí za pozornost. A kromě Olgy Hepnarové se tady řeší třeba i čarodějnictví, takže informarčně je to skutečně nesmírně bohaté. Skvost a nejlepší nový pořad letošního podzimu. 90%. ()

Binne 

všechny recenze uživatele

Dokument, který je ve své podstatě svědectvím naší lidskosti, která se po staletí nemění. Ačkoli pro nás obraz smrti není natolik běžný, jako pro průměrnou osobu v 15. století, naše fascinace fyzickým koncem je v podstatě neměnná. Naopak, dnes je pojem "nihilismus" nebo klasický ateismus velmi běžnou realitou více než 70% obyvatel naší země. Smrt dítěte, souseda nebo rodinného příslušníka pro nás znamenala neštěstí nebo šok vždy, "Tresty v Čechách" nám dávají hodnotný důkazní materiál o pojetí zákona ve středověku, v politické branži nebo u psychicky nemocné osoby. Přesně tak, jak se vyvíjelo naše pojetí smrti v kultuře, justici i vlivem náboženství, ruku v ruce se vyvíjelo i trestání násilného ukončení života jiné osoby. Jedná se o dokument věnující se společnosti a její historii, jejímu pojetí spravedlnosti a hodnotě života. Je hraný, propracovaný a výklad pana Chmely je sympatický. Prostor dostávají také velmi zajímaví lidé, kteří téma znají, jsou věcní a srozumitelně odpovídají na otázky. ()

Reklama

Reklama