Reklama

Reklama

Legendární obří stavby Francie: Haussmannova velkolepá přeměna Paříže

(TV film)
  • Francie Paris : L'incroyable chantier de Haussmann (více)
Francie, 2019, 56 min

Obsahy(1)

Jakým způsobem se do své dnešní podoby proměnila Paříž? Ještě v polovině devatenáctého století zachovávala středověký ráz s křivolakými uličkami a polorozpadlými domy, pak se stala ryze moderním městem... Paříž je nejnavštěvovanější světovou metropolí i díky své jedinečné urbanistické struktuře. Za svůj rozvoj a unikátní podobu vděčí zejména dvěma mužům, císaři Napoleonu III. a jeho pravé ruce, prefektu Haussmannovi. Baron Georges-Eugene Haussmann změnil v letech 1853 až 1870 tvář francouzského hlavního města sérií obrovských stavebních projektů, které byly součástí ambiciózního plánu. V přebudovaném městě přibylo téměř dva tisíce hektarů parků, šest set kilometrů akvaduktů a tři sta osmdesát kilometrů kanalizační sítě, což výrazně vylepšilo hygienickou situaci a kvalitu života. Vzniklo třiašedesát kilometrů nových ulic, čtyřicet tisíc nových budov a řada výrazných monumentů, sloužících jako orientační body, které naznačují šířku ulic a zdůrazňují jejich délku. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

sator 

všechny recenze uživatele

Poklidný, vcelku zajímavý dokument, který nezahlcuje množstvím informací, je škoda že nepřizvali někoho s digitálního výtvarného světa... ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument o "Alsaskem Atilovi", ktery take nicil vsechno, co se mu postavilo do cesty. Pro architekturu Parize to bylo stesti. "Nechceme v Parizi tovarny, ani dilny" rekl ,jakoby by nahledl do nasi soucasnosti. ()

Reklama

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Napriek tomu, že tieto poučné dokumenty mám rada, p. Haussmann ma nudil, hlavne preto, že som sa často nevedela zorientovať, v ktorej časti Paríža urobil prevratné architektonické zmeny – postavil obytné domy –a tie bulváre sa mi podobajú ako vajce vajcu. Ale príbeh samotný je celkom zaujímavý. ()

curil 

všechny recenze uživatele

Každý, kdo navštíví Paříž a její široké bulváry, si musí pochvalovat krásné ulice a přehledné významné body v možnosti orientace ve městě. Před 170 lety bylo evropské velkoměsto proslulé jen smradem a infekčními nemocemi, poté se změnilo zásluhou architekta Haussmanna k nepoznání. Já sám mám jen problém se zavádějícím umístěním ulice Rivoli, v komentáři lemujícím Louvre, když ze svých návštěv vím, že je to až první souběžný bulvár se zámeckým komplexem. Ale zřejmě jsem dobře nepochopil. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama