Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V 80. letech vznikla řada filmů o dospívající mládeži. Nejdříve pojednávaly o zmatečném hledání životní orientace, o obtížném vstupu do dospělého života - a pozvolna se zájem přesouval k mládeži delikventní. Tento snímek mapuje poměry na odlidštěném sídlišti, kde se mládež z nudy shlukuje do part, které se bezcílně toulají, ponižují kolemjdoucí, napadají bezbranné. Zjišťuje, že na bezprizorné děti mají rodiče příliš málo času, že jejich činy bagatelizují tak dlouho, dokud nedojde k tragédii. Avšak zbytečné siláctví slov i gest, melodramatický důraz na první lásku a pozdní prohlédnutí v jádru slušného chlapce, jenž podlehl lákání atraktivních vzorů, umenšuje varovnost tohoto jinak cenného snímku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (113)

J*A*M*A*L 

všechny recenze uživatele

Horká kaše plus podobné české snímky jsou taková má krevní skupina. Mám rád taková dramata, o dospívající mládeži, co poslouchá hudbu, potulují se po ulicích, dělající bordel. My jsme byli dost možná dost podobní. Je pravda, že kvalita filmu je jako kdyby ho točil amatér, taky, že v podstatě jo, pač snad každý působící v tomto filmu jsou naprosto neznámí, včetně režiséra a samotného filmu. Kdyby nebylo uživatele "dobytka", tak bych také tento jinak solidní snímek v životě neviděl. Je fakt, že československá a česká kinematografie v okolí těchto filmů jsou fakt experti. Další solidní případy jsou např. Dont stop a na další si asi už nevzpomenu :-). Opět po dlouhé době velká spokojenost s československou kinematografií. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Moje hodnocení bude hodně subjektivní. Já na Jižnim Městě žiju od narození, takže jsem byl doslova nadšenej z toho, že jsem v tomhle filmu viděl Jižňák v podobě, jak jsem si ho pamatoval z dětství. On je ten film dost přiblblej, herecký výkony mladejch herců taky nic moc, ale mně bohatě stačilo jenom pozorovat, jak se to tady za těch 22 let změnilo. Navíc v jednu chvíli jsem se dokonce koukal k sobě do oken. Jinak nejvíc mě z celýho filmu pobavilo, když vůdce party nabídnul svýmu "kamarádovi", aby si zapařil u něho doma na Commodoru a mezitim mu celá parta znásilnila jeho starou. Asi si taky koupim Commodore 64 :-) Já prostě musim dát 5 hvězdiček, i když svou kvalitou si to film nezaslouží... ()

Reklama

BDMarty007 

všechny recenze uživatele

V roce 1988 to byl téměř kultovní film, jeden z prvních, který mapoval bezútěšný život teenagerů v kulisách rozsáhlých pražských sídlišť a vrcholící aktem znásilnění jedné z hlavních hrdinek. Okořeněn byl častými záběry z koncertů metalových kapel (Vitacit), včetně začínající tehdy metalové Lucie Bílé. Na jednu stranu to byl laciný trik, jak přitáhnout diváky, na stranu druhou je fakt, že metalová kultura byla podstatnou součástí životního stylu a kultury mladé generace v 80. letech. Scénář sám o sobě není nijak světoborný, ale vysloveně plytké to taky není. Hlavní hodnota filmu asi spočívá ve věrném zachycení atmosféry a reálií pražských sídlišť 80.let. Úskalí života v panelákovém bytě jsou zachycena v detailech typu pouštění desky návštěvě primárně proto, aby nebyly slyšet zvuky z WC... Zajímavostí je, že před filmem samotným byl standardně promítán kultovní krátký film/dokument o punkáčích (úvodní scéna: záběr na kanál, zazvoní budík, kanál se otevře a vylézá punkáč....), který měl odrazovat, ale jak už se to za socialismu stávalo, způsobil přesný opak - rychlý rozmach punkové kultury směrem k širším masám. Za účelem natočení hudby k tomuto krátkému filmu vznikla později slavná kapela Wanastowi Vjecy a natočila pozdější hity Tak mi to teda nandej, Ona je hotová a Oni. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Celkem zajimavy a pro me uplne neznamy film. Pamatuji si, jak moc se mi v detstvi ony metalove vesty plne nasivek, nazehlovacek a vysivek libily. V puberte me oslovil i heavy metal. Vse uz je tedy davno pryc, nostalgie vsak zustala. Krome Vitacitu a Bile se parkrat film opre do komousu a jinak nam ukaze znudenou prazskou mladez z Jizniho Mesta. Ve sve dobe chtel film ocividne sokovat, dnes uz potesi jen pametniky:-)! ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Svého času jsem šel na tenhle film do kina. Prý bude o darebácích, a byl a to od rodičů přes děti, jakou postavu tam zahlédne, tak nejdříve se jevila i dobře, pak se ukázalo, že jen proto, že sbírá sílu pro nějakou darebnost. ***S nudou bojují všichni dospívající a v každé době. Násilí, to se někomu vyhne, horší je vždy to psychické, a jak žít, na to si každý musí přijít sám, tedy co pro něho je a co není. ***Na tyhle myšlenky mě nyní film navedl, jinak jsem zvvědavý jak na mě bude působit, dneska se chci kouknout na CSFilmu (31.8.2011 - 18hod), protože jsem ho neviděl 23 let. ()

Zajímavosti (10)

  • Mirek Lettermann, v civilním životě Šváb, zemřel tragicky přibilžně půl roku po premiéře. (Terva)
  • Převážná část filmu se odehrává na sídlišti Chodov v Praze. (sator)
  • Představitel Františka Miroslav Lettermann, měl ve skutečnosti vadu řeči. Okolo 30. minuty řekne jeho postava jedinou větu, a to "Kašlem na to, jdem", kterou museli tvůrci ve studiu předabovat. (Terva)

Reklama

Reklama