Reklama

Reklama

Po jedné stopě - Série 1 (2020) (série)


Na návštěvě u krále (S01E10)

(epizoda)

Obsahy(1)

Road movie dvou přátel zvolí přestávku pro údržbu strojů i jezdců v Gambii. Novoroční oslava v Senegalu a vyčerpání tancem, přijetí u místního krále a inspirace domy z pálené hlíny... Igor s Martinem mají za sebou už 7000 kilometrů jízdy přes Maroko, Západní Saharu, Mauretánii, Senegal a Gambii. Údržbu potřebují především stroje, ale těší se na ni i jezdci. Je potřeba načerpat síly a materiál na další cestu. V Gambii si tedy dopřejí pracovní pauzu. Ale krátkou, protože je čeká cesta opět do Senegalu, do Casamance, jedné z nejkrásnějších oblastí země. Stihnout chtějí oslavu Nového roku v některé vesnici při cestě. Podařilo se! Zatímco u nás se při této příležitosti především pije, v Africe se zpívá a tančí. Až do úplného vyčerpání, alespoň v jejich případě. Zvěst o jejich tanečních kvalitách se zřejmě donesla až ke králi několika blízkých vesnic, a tak je přijal na audienci. Vyměnili si vzájemně informace o počtu žen a dětí, král udal výrazně vyšší čísla. Kdyby se i u nás stavěly domy z pálené hlíny, možná by skóre vypadalo líp. Hliněné sošky a nádobí tu vyrábějí stejně jako před tisíci lety. A Martin s Igorem si kladou hamletovskou otázku, zda jet do Guineji-Bissau. Ano či ne? Uvidíte v závěru tohoto dílu. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

ilemas 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Všechny epizody jsou krásné, mám rád road tripy s poznáváním různých koutů daných zemí, poznávání lidí a místní kuchyně,jen místo na motorce jezdím autem. Malí černoušci jsou roztomilí. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Každý díl si užívám. Pořád se opakuji, ale oba kluci jsou velcí střelci a totální pankáči. Cestu si užívají. Záběry jsou krásné. Jsou při střetu místních zcela bezprostřední, zejména Igor, kterého musí mít každý divák zaručeně rád. Je to krásně vyvážené v poměru moto : turistika. Afrika je v mých očích nejzajímavější kontinent díky suverénně nejkontrastnějšímu způsobu životu vůči tomu našemu. Trošku mě mrzí, že už opustili Senegal, to byla v mých očích asi top krajina. Rád jsem ovšem nahlédl i do G-B, kam se jen tak někdo často nepodívá. Moc pěkná práce. Dokument je v mých očích mnohem lepší, než ukazuje zdejší hodnocení. [85 %] ()

Reklama

pavala 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bezpečná Gambie, opět Senegal a jedna z nejméně známých zemí Afriky Guinea-Bissau pohledem Igora Brezovara a Martina Písaříka. Afrika má své kouzlo, nádherná příroda, pohostinní domorodci, tančící malí černoušci…Pro všechny vášnivé cestovatele velmi lákavá představa, hned bych tam také jel. Samozřejmě s Igorem, kdyby byl nějaký problém, Igor by jej určitě vyřešil, s ním bych se v africké buši rozhodně nebál. ()

DrifterSoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak má vypadat správné road movie. Oceňuji záběry exotické africké krajiny i sequence ze setkání s Afričany jakékoliv rasy a věku. Mé sympatie má z obou cestovatelů především starší, světaznalý a vysoce pozitivní (I.B.) Závidím oběma odvahu a sílu pustit se do takové (fyzicky i psychicky náročné, riskantní) cesty. Člověk se fakt neubrání srovnání s obdobnými cestopisy z poslední doby ("Trabant Story" a "Tatra v Turecku"). Nesahají "Africe" ani po kotníky. Ten první pro téměř naprostý nezájem o to, co je dále než metr od krajnice vozovky, ten druhý kvůli dlouhým, sebestředným a rádoby sofistikovaným monologům "účastníků zájezdu". ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama