Reklama

Reklama

Scott (Keanu Reeves) se živí, na protest svého původu z vyšších vrstev, prostitucí. Jednoho dne potkává Mikea (River Phoenix), mladíka, kterého k prostituci přivedla naopak potřeba vůbec nějak přežít. Jeho život komplikuje narkolepsie, nervové onemocnění způsobující naprosto nečekané kolapsy v těch nejnemožnějších situacích. Spříznění pocitem vyděděnosti mezi nimi roste přátelství, které je trochu jinak vnímáno homosexuálně zaměřeným Mikem. Jejich vztah je to jediné, co jim pomáhá najít sílu k vyrovnání se se svou minulostí a odvahu postavit se tváří v tvář realitě... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (138)

poz3n 

všechny recenze uživatele

Patrně to má nějaké hlubší sdělení, mě ale minulo obloukem. Děj v podstatě neexistuje, první polovině vévodí psychedelické a pro mě zcela nepochopitelné pobíhání a skřehotání divných bezďáků (to má být asi ten Shakespeare), druhá část se mění v tu nejpodivnější road movie, kde mi nic nedávalo smysl, nemělo to žádný děj a logiku. Alespoň že to má fakt pěknou kameru. Bolestivý zážitek. 2/10 ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Snímek je prý složený ze tří scénářů, které autor ne a ne dotáhnout do konce a tak je dal dohromady. Bohužel jsou švy dost citelně vidět. Příběh současného Falstaffa, který je poživačným králem mladé drogové komunity se nehodí k vyprávění o klukovi, který pátrá po své lhostejné matce. Závěr vyzní do ztracena. ()

Reklama

jaklee 

všechny recenze uživatele

Psychadelické vs realistické, tvrdé aj vtipne bizardné. V tvorbe Gus Van Santa obrovská výnimka. Toto je ta cesta po ktorej sa mal Gus Van Sant uberať, neskôr však začal trochu vykrádať európsku kinematografiu a aj si párkrát úplne odskočil do mainstreamu. Dokonalý výkon Rivera. Artový film ako víno. ()

Avalon820 

všechny recenze uživatele

Lehce psychózní podívaná, o které ale mohu s klidým srdcem říci, že za to zkouknutí stála. Lákala mě zejména hlavní dvojice Phoenix + Reeves a také režie Guse Van Santa, který je na intimní a kontroverzní dramata doslova mistr. Rovněž samotným tématem mě tento snímek zaujal, takže - proč ne? Ostatně z tohoto pohledu jsem nebyl zklamán. K dokonalosti to však mělo také dosti daleko - chyběl mi tam nějaký směr, dynamika, opravdovější emoce, kromě dvou hlavních hrdinů nějaké nesamoúčelné postavy... vlastně mi toho chybělo docela dost. A to parafrázování Shakespeara si mohli odpustit (pakliže to tak lze vůbec nazvat). ()

Copacabana 

všechny recenze uživatele

Sympatické počiatočné zoznamovanie s postavami a vtipné momenty vyplývajúce z Mikovho náhleho spánku zo stresu ma hneď na úvod zaujali, no ako film pokračoval, vyvolával u mňa naozajstné pocity, ten vzťah som im naozaj verila. Moja obľúbená scéna bol ten prepad v ružových županoch, čo nemalo chybu. Vtipné scény teda striedajú tie vážne a dojemné, celý film je citlivo natočený, a jeho obsah vypĺňajú skvelé herecké výkony, hlavne však R. Phoenix, pri ktorom som sa nestačila diviť ako ma dokáže v jednej sekunde rozosmiať šľahnutím seba o zem a v ďalšej ma rozľútostí až na pokraj sĺz. Ešte taká drobnosť, že v tomto filme bolo zobrazenie sexu, ktorý ma neiritoval, nedostával do rozpakov, a k tomu pôsobil umelecky, musím povedať, že asi to vyznie divne, no pre mňa asi najestetickejšie zobrazenie sexu vo filme – ak to vyznelo divne, pozrite si, pochopíte. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (15)

  • V první kavárenské scéně hraje na pozadí písnička "Too Many Colors" od River Phoenix's Band, Aleka's Attic. (ČSFD)
  • Mé soukromé Idaho je výsledkem spojení tří projektů. První byl moderní verzí Jindřicha IV. s názvem "Howling At The Moon" o mladých na ulici v Portlandu a byl psán shakespearovským veršem. Druhý se jmenoval "In A Blue Funk" a byl o dvou španělských bratrancích žijících na ulici v Las Vegas, kteří se rozhodnou jet do Španělska a dozvědět se něco o sobě a své rodině. Třetí měl titul My Own Private Idaho (Mé soukromé Idaho) a byl o Mikeovi, který se živí jako prostitut. Toho vyzvedne Němec prodávající díly do aut a doveze ho domů. Gus Van Sant měl problém s dokončením scénářů, a tak je spojil do dohromady. (barazara)
  • Žlutý motocykl Udo Kiera je britský 750cc Norton Commando. (ČSFD)

Reklama

Reklama