Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(2) / Epizody(18)

Obsahy(1)

Romulus se odehrává v osmém století před naším letopočtem. Podél břehů Tibery se rozprostírá primitivní a brutální svět, v němž o osudu člověka rozhoduje nemilosrdná moc přírody a bohů. Seriál je natočen v archaické latině a vypráví příběh tohoto světa nahlížený z pohledu tří lidí poznamenaných smrtí, osamělostí a násilím – jsou to Iemos, Wiros a mladá vestálka Ilia. Zatímco se tito muži a ženy učí, jak získat kontrolu nad vlastním životem, místo aby nečinně snášeli nevyzpytatelné rozmary osudu, přijímá divoká a ochranitelská ženská postava vůdčí úlohu při formování nové společnosti - a pokládá základy jedné z největších říší všech dob. Historické drama vypráví epický příběh o původu Říma tak, jak jej dosud neznáme. (HBO Europe)

(více)

Recenze (16)

Ludo444 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Niekto chodí na ryby, Matteo Rovere točí špinavé, brutálne adaptácie legendy o založení Ríma v rekonštruovanej archaickej latinčine. Rovnaký tvorca, rovnaký otrhaný vizuál ako Il Primo Re. Namiesto pokračovania ale začína znova úplne od začiatku a teraz uchopil zakladateľský mýtus úplne inak - čisto ako mýtus, ktorý má iba čiastočné spoločné prvky s udalosťami, menami alebo miestami. Oveľa viac než len boj o prežitie sa tu rieši politika a názor bohov. Občas podobne uťahané (vymyslenými) rituálmi ako Vikings, ale po Barbarians mám fetiš na filmy v dobových jazykoch, tak som sa nenudil. ()

LeChouan 

všechny recenze uživatele

Konečně. Dílo jehož tvůrci jsou tvůrci tvůrčí. Látka notoricky známá. Dávná historie, legenda o založení věhlasného, mocného města. Zpracovaná v intencích historicko-legendárního příběhu bratří, odkojených a vychovávaných vlčicí a současně zpracovaná nově a originálně. Popravdě mi přístup autorů této mini-série, připomněl přístup spisovatele Bernarda Cornwella k artušovské legendě, i v jeho vypravování je vše, co znáte z jiných pramenů, proslulý příběh je ovšem podán z odlišného a nečekaného úhlu pohledu. Pro někoho může jít o vyprávění, které mýtus racionalizuje, pro jiné, kteří jsou schopni vycítit zásah Bohů i za zdánlivými náhodami, mýtus přetrvává. Co zbývá dodat: ROMA ÆTERNA ! ROMA VICTRIX ! ()

Reklama

JanniV 

všechny recenze uživatele

Ačkoli se tam alespoň tedy v celé první sérii nesetkáte s nikým, kdo by nesl jméno Romulus, nebo Rémus, časem vám dojde, kdo to je. Je to spíš něco, o čem by se dalo říct, že to tak asi nebylo, ale klidně to tak mohlo být. Je to to zrnko, podle kterého mohla vzniknout ta pověst. Samozřejmě, čtyři * to má ode mne z hlediska televizní zábavy za málo peněz. Příběh není úplně pitomej, atmosféra je docela zajímavá, stará protolatina taky, prostě to má něco do sebe, i když to zpočátku nevypadalo nic moc. Ale pokud další řady, tak tedy i větší rozpočet a víc poslouchat rady historiků. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Co se mi líbilo byl celkové uchopení legendy. Něco zůstalo, ale to zásadní nepostrádá originální autorskou licenci a třeba převyprávění toho, jak to bylo s vlčicí, mě hodně bavilo. Slušně ztvárněné bylo i prostředí, ve kterém se příběh odehrává. Žádné nablýskané exteriéry plné pompézních staveb, ale ušmudlané vesnice plné otrhaných lidí, jejichž králové jsou spíš kmenoví náčelníci, než svrchovaní vládci. A najde se tu i pár slušných mysteriózních výjevů i několik relativně slušných rubaček. Nicméně na můj vkus bylo deset padesátiminutových dílů moc a těch dlouhých chvil, které se tvůrcům nedařilo vyplnit, se navršilo příliš. Krajina nebyla taková, aby dokázala hrát sama a našla se tu řada dialogů i monologů, za které by autor měl mít doživotní zákaz vstupu do Říma. Nijak zvlášť mi to nesedlo ani herecky. Představitel Romula (který se tady tak nejmenuje) by ještě jakž takž ušel a něco do sebe měly i Ilia či lesní kněžka. Ale jinak to byl děs a bída a největším úletem byl Romulův nejlepší přítel. Celkově to je z mého pohledu rozpačitý průměr, což je vzhledem k výše zmíněnému trošku škoda. 50% ()

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po trochu náročnejšom úvode čo sa množstva postáv týka sme nakoniec boli svedkami jedného z najlepších historických seriálov natočených v poslednej dobe, najmä čo sa atmosféry týka. Je pravdou že z historickými faktami je to o niečo horšie ale v priebehu celej dĺžky si seriál drží vysoký štandard, toto obdobie však aj podľa nízkeho počtu hodnotení určite nie je pre každého. ()

Galerie (92)

Zajímavosti (1)

  • Všechny dialogy byly kvůli autenticitě původně v archaické latině. (SONY_)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno