Reklama

Reklama

O zlatém tolaru

(TV film)
  • Německo Das Märchen vom goldenen Taler (více)
Trailer

Obsahy(1)

Ve vesnici Überall vládne velký smutek – ať se její obyvatelé snaží sebevíc, nic kromě zelí tady neroste. A zelí už se všem dávno přejedlo, nehledě na to, že z něj bolí břicho. Vždycky tomu tak ale nebývalo, v Überallu nemusel nikdo pracovat a všichni se měli dobře, dokud měli kouzelný zlatý tolar, který vesnici přinášel štěstí. Ale zlatý tolar jednoho dne zmizel. Podle starostovy manželky ho ukradl vetešník, který tudy procházel. Anna Barbara se rozhodne, že už to tak déle nenechá. Vypraví se do lesa, kam se všichni bojí vstoupit, a vetešníka Hanse Geize vyhledá. Ten jí potvrdí, že zlatý tolar skutečně má – a dá jí ho, pokud si ho u něj odpracuje. Zavede ji do svého podzemního labyrintu plného zaprášené špinavé veteše. Nejdřív jí dá za úkol vyčistit zašlé měděné nádobí. Anna Barbara se dá do práce, ale nejde jí to – pak se tam ale najednou objeví maličký mužíček a slíbí, že jí pomůže – pokud si ho vezme za muže. To mi sice Anna Barbara slíbit nechce, dají se ale společně do práce. Mužíček vyrábí foukáním do vody jakýsi mimořádně účinný čisticí prostředek. Nakonec ještě zbývá vycídit hromadu zlatých mincí, mezi nimiž má být i kouzelný tolar. Konečně ho objeví v kousku chleba a myslí si, že už je u cíle. Jenže přehlédla, že mužíček se foukáním do vody úplně vyčerpal a vypadá to, že umře... (TV Nova)

(více)

Recenze (5)

Candida 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že už neuvidíme "normální" pohádky... kde vzal starosta středověké německé vesnice Etiopku jako manželku? Tahle rasová korektnost, která zcela ignoruje historické reálie, je horší než mor a covid dohromady! ()

ANTYCHRYST 

všechny recenze uživatele

Pohádka roku 2020.. Která se odhalit hnedle z kraje že je čerstvá.. Protože žena černoška je v této pohádce opravdu prazvlastni.. :) bohužel tohle je odraz dnešní doby.. Ještě si mohli na konci pohádky všichni kleknout.. Tvl... 20% za toho slizouna ()

curil 

všechny recenze uživatele

Jako v každé německé pohádce z poslední doby i zde vystupuje nehezká dívka v hlavní roli. Ač není princezna, ale vesničanka. Poslední hezké děvy v německých pohádkách byly Míša Kuklová a Dana Morávková. Alespoň to mají Sasíci rasově vyvážený, když starostova žena je černoška a dvojčata jakbysmet. Nebylo to v sedmnáctém osmnáctém století trochu brzo? ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 4/10 ... Vizuální stránka: 6/10 ... Soundtrack: 6/10 ... Didaktický potenciál: 4/10 ... Celkový dojem: 4/10. ()

soukyd33 

všechny recenze uživatele

Zajímavá pohádka o zajímavém zaporákovi. Mít ve všem jistotu a o nic nestarat, to není správný směr ani v pohádkách. Pohádka se odehrává jen na dvou místech, a velmi rychle uplyne. Hvězdiček 2 ()

Reklama

Reklama