Reklama

Reklama

Depeche Mode: Stripped

(hudební videoklip)
všechny plakáty
Krátkometrážní / Hudební
Velká Británie, 1986, 3:44 min

Obsahy(1)

Stripped byl vydán jako první singl ještě před vydáním jejich páté studiové desky nazvané „Black Celebration“ od britské elektronické kapely Depeche Mode. Byla to poslední spolupráce mezi kapelou a hudebním režisérem Peterem Carem. Videoklip se natáčel v opuštěném objektu nedaleko nahrávacího studia Hansa v Západním Berlíně v únoru 1986. Můžeme v něm vidět, jak členové kapely devastují hned několik aut (včetně vozu Citroen GS jejich vydavatele Daniela Millera), zapalují televizi atd. Videoklip má být výstrahou toho, co všechno dělá tato konzumní společnost Matce přírodě. Mezi mnohými, kteří tuto skladbu předělali, jsou např. Rammstein, Scooter, Shiny Toy Guns atd. (Trajektt)

(více)

Recenze (5)

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Když si lehnete na trávu, zavřete oči a nadechnete se čerstvého vzduchu a k tomu si pustíte lahodnou melodii této skladby a přitom necháte plynout čas jakoby jste nebyl ani v čase a prostoru  a občas ty oči otevřete, aby jste viděli na nebi plynoucí bílá oblaka, která se pohybují rychlostí větru a na které když se jistou dobu soustředíte, tak vidíte různé ornamenty představujíc cokoliv z vaší představivosti. V tu chvíli je vám krásně a říkate si, že ta příroda je opravdu zázračná a jedinečná a nedokážete pochopit „Proč jsou na světě lidé, kteří hlavně pro svůj zisk a pro své hamižné sobectví dokážou dnes a denně tuto krásu ničit a devastovat?" Tento text a melodii k této písni napsal člen kapely Depeche Mode Martin Gore (nar. 1961, Velká Británie), který když tuto skladbu skládal, tak mu šla přímo od srdce, to je vidět. Je známý tím, že je odpůrce aut a jeho největší fobií je automobilová nehoda. Množství lidí nám tuto harmonii s přírodou nechtějí dopřát a dělají vše pro to, aby tu krásu kolem nás obrali doslova až na kost až z ní nic nezbyde, přesně tak jak se zpívá v této skladbě. Svými továrnami, automobilovým průmyslem a dalšími nepotřebnými prkotinami nám berou ten zbytek toho, co nám ještě zůstává a lidi si to neuvědomí to té doby než se budou dusit a plivat krev na potkání. Tak tímto poselstvím se nás chlapci z Britských ostrovů pokusili donutit, aby jsme o tom aspoň přemýšleli než fakt bude pozdě a popřípadě si uvědomili, co jsme vlastně zač my pánové tvorstva, kteří chtějí prostor jen pro sebe a své nedůležité výdobytky moderní doby. V klipu vidíme ničení aut, pálení televize a dalších věcí, které ničí naši přírodu a naši mysl. Tento song byl do této doby předělán 51 hudebními interprety z nichž nejznámější jsou asi němečtí Rammstein, Scooter, Gregorian a pro mě nejpovedenější coververze od německé EBM kapely In Strict Confidence. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Peter Care chápal industriálny základ DM, ale ducha kapely nechápal až tak, ako sa to podarilo Corbijnovi. Výprava nemá chybu, zasadenie na vrakovisko je geniálny nápad. Len mi tam nesedí to premietanie, ani neviem prečo. Vizuálne tento klip prekonala live video verzia z Devotional, z ktorej totálne mrazí a asi preto jej fanúšikovia dávajú prednosť. Každopádne kvality videoklipu plne doceňujem. ()

Reklama

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Za mňa jeden z vôbec najväčších hitov od DM. Nielen svojím neopakovateľným zvukom (zvuk výfuku motorky, ohňostroj), ale aj celkovým chladným vizuálom a nápadmi. Rozbíjanie vrakov áut stavbárskými kladivami, zapaľovanie televízorov či premietanie, to sú už veľmi dobre známe zábery tohto geniálneho klipu. Potom žezlo prebral Anton Corbijn a doviedol vizuál kapely k jeho najznámejšej podobe. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Začína sa nová éra Depešáckych videoklipov. Nezaostávajú za jednoduchosťou tých predchádzajúcich, ale nezabúdajú, že progres je na mieste. ()

Zajímavosti (2)

  • K propagaci singlu samozřejmě objížděli různé TV shows, kde tuto píseň představovali. Jistou zvláštností u Stripped bylo použití motorky, většinou samozřejmě (Davidem oblíbené) značky Harley Davidson. Objevovala se téměř v každém vystoupení, pokud to rozměry pódia dovolovaly . (Trajektt)

Reklama

Reklama