Reklama

Reklama

Továrny na nevědomost

(TV film)
  • Česko Továrna na ignoranci (festivalový název) (více)
Francie, 2021, 97 min (Alternativní 55 min)

Obsahy(1)

Manipulace výzkumu a výsledků vědy s cílem oddálit pokrok v poznání některých citlivých otázek je součástí strategie stále většího počtu organizací. Dnes je obecně známo, že v zájmu průmyslníků je zatajovat vědecké pravdy, které by mohly poškodit jejich byznys... Proč trvalo desítky let oficiální uznání faktu, že tabák je zdraví škodlivý? Proč někteří lidé stále věří, že změna klimatu nemá nic společného s lidskou činností? Proč je těžké připustit, že úhyn včel souvisí s pesticidy, přestože tolik výzkumů přináší důkazy? Dosud nikdy nebylo vědecké poznání tak rozsáhlé a nemělo takovou váhu, ale nikdy nebylo předmětem tolika sporů a kontroverzí. Co tedy brání vědeckému poznání, aby se v klidu rozvíjelo? To, že průmyslníci používají metody, které mají zasít pochybnosti do veřejného mínění a paralyzovat politické rozhodování, nikoho nepřekvapuje. Už méně se ale ví, jakým způsobem využívají k tomuto účelu vědu. (Česká televize)

(více)

Recenze (10)

Narciska 

všechny recenze uživatele

Věda, co zpochybňuje vědu. Několik vědců zde ukazuje, že když přijde vědecké zjištění, které ohrožuje ekonomické zájmy, nastává boj s cílem původní zjištění ne vyvrátit, to jde těžko, ale průmysl podpoří jiné výzkumy, které přinesou zcela opačný výsledek. Nastává chaos, více pravd vedle sebe, dezinformace atd. Na konkrétních případech (boj s tabákovým průmyslem, vliv pesticidů na včely, vliv látky obsažené v plastech na lidské zdraví, ale také postoj ke klimatické změně nebo v poslední době k pandemii) ukazují, jaké strategie jsou k tomu využívány. Přispěly sociální sítě k většímu vědění nebo spíš k nevědomosti? Jak funguje lidská mysl, když se potká s názorem, který odporuje našemu přesvědčení? Dokument názorně ukazuje i se ptá, za mě dokument, který by klidně mohl zaplnit několik vyučovacích hodin na našich školách. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tabák, změny klimatu, pesticidy...V první hodině dokument probírá velké případy vědeckých lží způsobených velkými společnostmi. Proč, kým a jak je pravda manipulována. Později se věnuje všeobecným otázkám. Je to důležitý dokument, zvláště v dnešní době kdy v Africe, na Blízkém Východě a v jihovýchodní Asii souloží o stošest a únosná kapacita země pro druh Homo economicus se překročila. Komu to nedojde, může zažít utrum s létáním a automobilismem. ()

Reklama

*CARNIFEX* odpad!

všechny recenze uživatele

Toto je dokument z 21´? Im zajebalo? Zobrať si na paškál témy, nad ktorými si každý honí už desaťročia, pričom teraz z toho robiť trendy? A čo tá úbohosť v závere? Áno, Jasné, 5G vo vakcíne na ovládanie ľudí, robia si solídnu piču a v tomto smere majú aj "praUdu". Lenže, je rok 22´ a dnes už sa dá týmto propagandistickým kokotkom na vakcíny smelo ukázať prostredník. By ma zaujímalo, čo si o takomto ničím podloženom dokumente, šíriacom jeden názor, myslia skutoční vedci z oboru molekulárnej genetiky. Mimochodom, už choďte s touto témou do piče. Už sa to verejne priznalo, že ide o druh chrípky, na ktorú vakcína nezaberá, nechráni Vás pred okolím či samotné okolie pred Vami, pričom čuduj sa svete, už neplatia v rámci zákona ani karantény. A toto sú informácie z tých Vašich skurvených masmédií, ktoré Vám vytrtkali mozog z hlavy. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Je zřejmé, že občas je tzv. nezávislá věda úplatnější, než se může zdát. Agnotologie ja záslužnou snahou aspirující na pomyslnou soudní stolici, jež dává alespoň přibližnou představu o tomto choulostivém tématu, jakkoliv je i ona "pouhým" lidským "nálezkem". Výchozí popis falzátorských technik abstrahujících od základních mravních kritérií badatelské práce je inspirující. Klade totiž důraz na skutečnou vzdělanost, nezávislost a odborně - tj. i technicky či formálně - podložený úsudek. Francouzští dokumentaristé tu navazují na úsilí soudobého rakouského vědce Konráda Paula Liessmanna a jeho knihu VZDĚLÁNÍ JAKO PROVOKACE. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Pořad Továrny na nevědomost se snaží poukázat na to, jak se dá věda lehce zmanipulovat. Když se chce. A šlo to i v minulosti. Je to téma rozsáhlé a tak k němu asi nemám moc co říct. Protože řada spekulací se objevila jak třeba o válce na Ukrajině tak covidu. Jistě, slyšel jsem i o 5G a třeba i Václav Klaus, bývalý prezident, napsal knihu o tom, kterak za globální oteplování nemůže člověk, tak co potom na to chcete říct, když to tvrdí hlava státu a vysokoškolák. Problém vidím jinde. Kdo sleduje různé typy diskuzí napříč tématy, tak si může všimnout, že v mnohých názorech se neshodnou ani ti hodně zkušení v tom či onom oboru či kvalitně vzdělaní. A tu se dostáváme k otázce, čemu pak člověk má věřit, když protichůdné názory na tutéž problematiku mohou mít dva vědci, dva politici i dva experti... ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama