Reklama

Reklama

Leonardo Da Vinci, muž v pohybu

(TV film)
  • Francie Léonard de Vinci : Un homme en mouvement (více)

Obsahy(1)

Leonardo Da Vinci jako činorodý muž, který neměl klasické vzdělání a téměř všemu se naučil pozorováním, a přesto se stal vzorem renesančního člověka... Da Vinci rozšířil své základní vědomosti na všechny oblasti inženýrských služeb, jak vojenského, tak civilního rázu, od konstruování strojů na výrobu látek a plátna pro účely kartografie, až po vodohospodářská zařízení. Svým bezvýhradným hledáním absolutna dal vzniknout pojmu člověka univerzálního, a následujícím generacím zanechal neocenitelná mistrovská díla. Samotné malby však nedokážou podat v plné šíři svědectví o jeho díle. Po celý život si zaznamenával své úvahy a studie a neustále – s úžasnou přesností – kreslil. Až do našich dnů se dochovaly tisíce listů, což ale představuje pouze část, dost možná ani ne polovinu všech Leonardových poznámek, myšlenek a skic. Byl jedním z prvních umělců, kteří objevili potenciální výrazovou sílu, jež se může skrývat v nedokončenosti. Řadí se k oněm velkým objevitelům toho, čemu se říká „non finito“. Je mu dnes připisováno na patnáct obrazů, často nedokončených. A přesto je jeho umění oslavováno na celém světě. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

S tím velkým „D“ (Da Vinci) to myslíte vážně? Jestli jo, tak se těším na Jana Žižku Z Trocnova. -------- V titulcích filmu uvedeno: originální název Léonard de Vinci. L’homme en mouvement. ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Byl to génius v mnoha ohledech. Krásně zpracovaný dokument, skvostný vizuál. " Leonardo da Vinci změnil nejen umění, ale i náš způsob nazírání na svět." ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Dokument o díle jednoho z největších géniů v historii. Výborné okolnosti vzniku několika děl, hlavně Poslední večeře páně. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní projekt se zaměřuje na shrnutí přínosu Leonarda da Vinciho pro lidstvo. Vřele ho doporučuji do výuky dějepisu. ()

Reklama

Reklama