Reklama

Reklama

Muž s kinoaparátem

  • Sovětský svaz Čelověk s kinoapparatom (více)
Trailer
Experimentální / Dokumentární
Sovětský svaz, 1929, 68 min

Na začátku filmu Muž s kinoaparátem vyleze kameraman z „hlavy“ kamery. Film pak diváka vezme na humornou, kaleidoskopickou projížďku po sovětských městech a zároveň ukazuje paralely mezi filmařem a dělníkem v továrně a odhaluje proces vzniku filmu. V jednu chvíli nám Vertov představí muže jedoucího na motorce a pak nám překvapivě ukáže záběry kameramana, který motorku natáčí, a následně záběry střihače, který tyto záběry stříhá. Film, který je zčásti dokumentem a zčásti filmovým uměním, sleduje město v Sovětském svazu 20. let 20. stoletní v průběhu celého dne, od rána do večera. Film režírovaný Dzigou Vertovem, s řadou složitých a novátorských kamerových záběrů, zachycuje scény běžného každodenního života v Rusku. Vertov oslavuje modernost města s jeho rozlehlými budovami, hustým osídlením a rušným průmyslem. Ačkoli ve filmu nejsou žádné titulky ani vyprávění, Vertov přesto přirozeně zprostředkovává zázraky moderního města. (Film Europe)

(více)

Diskuze

Hawaj

Hawaj (hodnocení, recenze)

Jakej podíl na střihu měla Elizaveta Svilovová? Já myslel že je to její dílo.

Hawaj

Hawaj (hodnocení, recenze)

Neuvěřitelný jak se někteří v komentářích vyonanovali... :O

Hawaj

Hawaj (hodnocení, recenze)

zette

lenost vládne světem!

"Vertov's feature film, produced by the Ukrainian film studio VUFKU, presents urban life in the Ukrainian cities Odessa, Kharkiv and Kiev"

majo25

majo25 (hodnocení, recenze)

Určite nadpriemerný dokument vzhladom na rok vzniku, pekná hudba (tá z 1996) a trochu aj nadčasový snímok. S prihliadnutím na rok vzniku pridávam 1* naviac. Vela obrazov sa však opakuje a ku koncu to už nudí. Hodnotenie: 65%

ptomain

ptomain (hodnocení, recenze)

dobrý návod pro instatní kulturu....stačí vtipné střihy, povědomé pohyby aparátu/oka, především ozvučení pro tvory založené na hmatu...když ještě přikořeníme trochu barev, podmíněné reflexy ze sjednoceného životaběhu, podprahové vnímání v roji těl bez hlav způsobí okamžitou změnu rozhodnutí a pokud není známý/ověřitelný záměr tvůrce->člověk rozumný se stává učební pomůckou/hračkou člověka božího...LÉČIVÉ...

ysalamiri

ysalamiri (hodnocení, recenze)

naprosto úžasná hudba. až se člověku nechce věřit, že byla složena před 80ti lety..ještě teď mi v hlavě zní ten úderný leitmotiv :)

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Související novinky

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Reklama

Reklama