Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Blažena Holišová: 1930 - 2011

Blažena Holišová: 1930 - 2011

08.04.2011 Autor Bart

Dlouholetá členka činohry Národního divadla Blažena Holišová zemřela po dlouhé nemoci v jedné z pražských nemocnic ve věku 80 let. Mladičká Blažena, tehdy ještě Zálešáková, pracovala nejdříve jako vyučená švadlena v Prostějově a Brně. Po dělnické přípravce vystudovala JAMU a po absolutoriu v roce 1956 prošla v Brně Divadlem Julia Fučíka a Státním divadlem Brno. V letech 1960 - 1992 působila v souboru činohry Národního divadla, kde patřila k předním členům souboru. Byla realistickou herečkou s přísně civilním projevem a často byla využívaná v rolích rázných, prostých žen (Poprask na laguně, Lucerna).

V podobných rolích se objevovala Holišová i ve filmu a v televizi. Především v televizi patřila Holišová k těm nejobsazovanějším herečkám. Za třicet let své filmové kariéry (1957 - 1987) se objevila ve třiceti filmech. Holišová patřila k nejčastějším partnerkám Vladimíra Menšíka (Půl domu bez ženicha, Třicet případů majora Zemana, Můj brácha má prima bráchu) a Rudolfa Hrušínského (Pozor, vizita, Jak básníkům chutná život, Slavnosti sněženek). Naposledy se objevila v televizi v roce 2001. Holišová byla mimo jiné manželkou herce Valentina Knora.

Reklama

Související novinky

Zemřel herec Lubomír Kostelka

Zemřel herec Lubomír Kostelka

28.11.2018

Ve věku 91 let zemřel známý herec Lubomír Kostelka (Což takhle dát si špenát, Dívka na koštěti). O jeho úmrtí poprvé informoval server Blesk. Přestože ve své kariéře neměl mnoho zásadních rolí, byl… (více)

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Exorcista, kam se podíváš

Exorcista, kam se podíváš

dnes

Běžný člověk by si skoro myslel, že hororové příběhy o vymítání ďábla jsou jedním z těch námětů, které stačí udělat pořádně jednou a dost (za všechny příklady Vymítač ďábla z roku 1973). Kolikrát… (více)

28 let poté nabírá obsazení

28 let poté nabírá obsazení

včera

Britský režisér Danny Boyle (Sunshine, Trainspotting) to s návratem ke svému dvaadvacet let starému hororovému survivalu 28 dní poté a jeho pokračování 28 týdnů poté opravdu myslí vážně. A co víc –… (více)

Reklama

Reklama