Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Nezlomní a obětovaní - festival plný premiér

Nezlomní a obětovaní - festival plný premiér

23.10.2023 Reklama

Proti nacismu ano, proti komunismu ne? Některé rodiny se postavily oběma totalitním režimům. Třeba Mašínovi. Tématem čtvrtého ročníku festivalu filmů o XX. století je protikomunistický odboj, a to v návaznosti na 70. výročí anabáze skupiny bratří Mašínů do Západního Berlína. Festivalové snímky budou věnovány protikomunistickému odboji a odporu nejen v někdejším Československu, ale i v dalších státech bývalého sovětského bloku. Festival Nezlomní a obětovaní se koná v pražském kině Atlas od 31. října do 3. listopadu 2023. Vstupenky na jednotlivá představení nebo festivalový pas můžete zakoupit zde.

Těšit se můžete na několik předpremiér: např. na vizuálně atraktivní dokument Martina Froydy a spisovatele a scénáristy Jana Nováka Útěk do Berlína, ve kterém jdou tvůrci po stopách jednoho z nejdramatičtějších příběhů studené války. Dále film Vězení dějin režisérů Matěje Hrudičky a Jana Gogoly, který ohledává prostor i minulost nechvalně proslulé věznice v Uherském Hradišti. Českou premiéru bude mít dokument společnosti Film a sociologie o jednom z osmi statečných Rusů, kteří v roce 1968 veřejně protestovali na Rudém náměstí proti okupaci Československa – Viktor Fajnberg: Disidentem k zbláznění. Bude promítnuto i čerstvě dokončené drama Tomáše Mašína Bratři.

Mezi zahraničními filmy dominují polské snímky: ŠtvaniceZapora tematizují partyzánský boj polské podzemní armády proti komunistickému aparátu po druhé světové válce. Rotmistr Pilecki vrací na scénu hrdinu podzemní armády, který se nechal dobrovolně zavřít do Osvětimi, kde organizoval vzpouru – a po válce byl popraven svými vlastními lidmi. Vratislavská bitva mapuje drsné pouliční demonstrace, které vypukly ve Wrocłavi po vyhlášení výjimečného stavu. Ukrajinský epický film Živá ukazuje na příběhu mladé ženy dramatické osudy ukrajinského hnutí odporu, bojujícímu v 50. letech proti sovětským speciálním jednotkám. Německý hraný film Střela zblízka přináší příběh posledního popraveného východoněmeckého agenta. Na programu jsou i slovenští Sametoví teroristé, litevský snímek Líbám tě, Juozas, nebo maďarský dokument o událostech v roce 1956.

K vidění budou dále propagandistické filmy o pohraničnících, studentské snímky a filmy českých dokumentárních stálic jako Helena Třeštíková, Olga Sommerová, Pavel Křemen či Pavel Štingl a další. Festival pořádá Muzeum paměti XX. století spolu s řadou partnerů, mezi nejdůležitější patří Hlavní město Praha, Česko-polské fórum, Ústav pro studium totalitních režimů a Česká televize.

Podrobný program najdete na stránkách muzeum20stoleti.cz a nezlomniaobetovani.cz.

Reklama

Související novinky

31. Český lev - výsledky

31. Český lev - výsledky

09.03.2024

Tradičně v pražském Rudolfinu se v sobotní večer 9.3. 2024 odehrál slavnostní ceremoniál, při kterém byli předáni Čeští lvi za ty nejpovedenější bijáky, jež jsme mohli v našich končinách na plátnech… (více)

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

15.01.2024

V pondělí 15. ledna 2024 dopoledne byly na tiskové konferenci České filmové a televizní akademie (ČFTA) odhaleny nominace v rámci 31. ročníku předávání cen Český lev. Na začátku tohoto ceremoniálu… (více)

Finále Plzeň začne 22. září

Finále Plzeň začne 22. září

08.09.2023 Reklama

Film-iálový inter-kino-vizní festival. Jen na Finále uvidíte průřez kompletní českou audiovizuální tvorbou – filmy a seriály, které jsou v kině, v televizi nebo na internetu. Kromě projekcí je… (více)

Finále Plzeň 2022 se blíží!

Finále Plzeň 2022 se blíží!

22.09.2022 Reklama

Už po 35. se uskuteční filmový festival Finále Plzeň. Oslavy českého filmu budou v západočeské metropoli probíhat od 23. do 28. září. Během šesti festivalových dní můžete zhlédnout největší trháky… (více)

Letní filmová škola - akreditace již v prodeji

Letní filmová škola - akreditace již v prodeji

16.06.2022 Reklama

Slavnostní zahájení 48. Letní filmové školy proběhne již tradičně v sobotu, festival ale své brány otevře už v pátek. Celosvětově první veřejnou projekci dokumentu o Michaelu Kocábovi uvedou jeho… (více)

Začíná festival Jeden svět

Začíná festival Jeden svět

10.05.2021

Dnešním dnem začíná po celém Česku festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Poprvé ve své historii proběhne celý online. Festival potrvá až do 6. června a diváci a divačky se… (více)

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Vítězové 54. ročníku festivalu MFF Karlovy Vary

Vítězové 54. ročníku festivalu MFF Karlovy Vary

07.07.2019

54. ročník největšího filmového festivalu v Česku je u konce. Festival byl zahájen snímkem Po svatbě, který doprovázela tvůrčí delegace v čele s herečkou Julianne Moore, režisérem Bartem Freundlichem… (více)

Helena Třeštíková se stala členkou Akademie

Helena Třeštíková se stala členkou Akademie

02.07.2019

Akademie filmového umění a věd čerstvě rozšířila své řady a mezi více než osmi sty novými členy jsou letos také tři zástupci české kinematografie, dokumentaristka Helena Třeštíková (Forman vs. Forman… (více)

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

17.04.2018

Jubilejní dvacátý ročník mezinárodní filmové přehlídky Kino na hranici, která se pravidelně koná v Českém Těšíně a polském Cieszynie, se blíží. Letos se uskuteční od 27. dubna do 3. května 2018.… (více)

Český lev u vás doma! Nominované filmy online

Český lev u vás doma! Nominované filmy online

26.02.2018

Křižáček, Bába z ledu, Po strništi bos, Špína, Svět podle Daliborka, Červená a další… Na Českého lva je letos v nejrůznějších kategoriích nominováno 15 filmů a většinu z nich můžete vidět online od… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Další Smrtelné zlo je na cestě

Další Smrtelné zlo je na cestě

dnes

Legendární hororová série Evil Dead se po letech rozjíždí do vysokých otáček. Poté, co loňský počin Smrtelné zlo: Probuzení od Leeho Cronina zaznamenal v kinech velký divácký zájem a na světových… (více)

Studio Sony odsouvá plánované premiéry

Studio Sony odsouvá plánované premiéry

dnes

Pokud jste fanoušky komiksových filmů a těšili jste se toto léto na pořádnou porci akční zábavy, máme pro vás špatnou zprávu. Sólovka spider-manovského záporáka ze stránek Marvel Comics, dlouho… (více)

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

včera

V pátek 26. dubna 2024 se v bratislavské budově Slovenského rozhlasu uskutečnil 13. ročník předávání slovenských národních filmových cen Slnko v sieti, na nichž byly oceněny výrazné počiny a tvůrčí… (více)

Reklama

Reklama