Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů vede s deseti hlasy Joker, po šesti obdrželi Le Mans ’66 a Tenkrát v Hollywoodu, a pět hlasů má Parazit. Ze seriálů vítězí s velkým náskokem Černobyl s devíti hlasy, a se slušnými čtyřmi hlasy se těší popularitě taky český MOST!

 
Anthony

Filmy:

Avengers: Endgame – Skvělé zakončení dlouhé série, perfektně se doplňující dvojice s Infinity war. Moc se mi líbilo jak Infinity war skončilo a jak pak na to dokázali s Endgame navázat. Vtipné, akční, osudové, chytré.

Tenkrát v Hollywoodu – Pro některé se většinu filmu „nic neděje“ a pak na konci „něco přijde“. Já si hodně užíval i to „nic se neděje“, skvělá atmosféra, výborní herci, vlastně jsem se divil, jak mi to uteklo. Naštvaný Leo v karavanu nebo Brad na ranči – to jsou lahůdkové scény. A pak tedy samozřejmě ten konec – dokonalost. Filmovému prožitku určitě pomůže, pokud něco o Hollywoodu dané doby víte a víte, co se stalo s Sharon Tate.

Apollo 11 – Loni jsem byl nadšen z First Mana, letos jsem si hodně užil dokument Apollo 11. Tak nějak si představuji ideální dokument. Poučný i strhující.

Seriály:

Černobyl – Co díl, to jiný pohled, ale stále s nebývalou dávkou autentičnosti. Vrcholem poslední díl, kdy se vracíme k poslední vteřinám před výbuchem. Nejvíc jsem byl nadšený z Jareda Harrise.

Big Little Lies – 2. série - První série byla lepší, ale i ta druhá mi přišla hodně silná, tentokrát tam herecky vtrhla Meryl Streep, jejíž linie s Nicole Kidman je ta hlavní. Ale třeba i Laura Dern s jejím příběhem se mi moc líbila.

MOST! – Jsem z Mostu, tak jsem k seriálu přistupoval celkem nedůvěřivě, jak tam bude naše město vykreslené. Nakonec na české poměry hodně povedený mix humoru, přirozené mluvy, výborných herců a nakonec i nějaké společenského přesahu. A město Most tam poprvé není vykreslené jako nejdepresivnější místo na světě, což je fajn.

 
Cival

Filmy:

Parazit – Exotická artovka z Koreje, ale i globální hit, co se neumí nelíbit. Nelítostná společenská kritika, ale i černohumorný crowd-pleaser. Oddychovka a přitom sociální horor. Parazit umí být vším, co si dovedete představit... a pokaždé je skvělý.

Tenkrát v Hollywoodu – Liché filmy Tarantina jsou mnohem lepší než ty sudé a potvrzuje to i tahle atmosférická elegie za šedesátkami s nejvíc cool postavami roku. Brad Pitt je bůh.

Král – Netflix letos konečně plně obhájil existenci své filmové knihovny a nadchl mj. neokázalým, ale o to působivějším historickým drámem s parádním Timothée Chalametem.

 
DaViD’82

Filmy:

Kde je moje tělo? – Podmanivě uhrančivá hmatová elegie, co se zaháčkuje v srdci způsobem, který z hlavy nevymizí pěkně dlouho. Pokud vůbec kdy.

Parazit – Hláška "Nezlobte se, že vás zase obtěžuji, ale zapomněla jsem se zeptat, jestli máte sklep. Máte sklep? A mohla bych ho vidět?" rozpracovaná do podoby celovečerní (zdaleka nejen) thilleroidně-černohumorné třídní satiry, kde nikdy nevíte, na čem zrovna jako divák jste.

Klaus – Dlouhá léta tu nebyl tak hravý, nevlezlý a emocionálně fungující vánočně laděný rodinný snímek (natož pak animák), který má potenciál na každoroční sváteční projekci. Je to jak od Tima Burtona v jeho nejlepších tvůrčích letech.

Seriály:

Černobyl – 15 000/3,6

Engrenages – 7. série

Formule 1: Touha po vítězství

 
Djkoma

Filmy:

Joker - Fenomenální výkon, silný film, propletenec představ.

Le Mans '66 - V IMAXu za dlouhou dobu nejpůsobivější film a chvíli to tak zůstane.

Irčan - Relikvie doby, která se už nikdy nevrátí, ale měl jsem jí tolik rád.

Seriály:

The Boys - Seriál vystupující z řady komiksové odlehčenosti a v dnešní době politické korektnosti, malý zázrak.

Love, Death & Robots - Mám rád dobře udělané antalogie a tahle má svoje kouzlo v každém díle.

Watchmen - Od soundtracku až po finále, seriál, který navazuje na slavný komiks a hraje si s divákem strukturou dílů i vyprávění.

 
don corleone

Filmy:

Joker – Fascinující rozbor psychicky narušeného člověka. Zrod kultovní postavy, jaký tu od Taxikáře nebyl. Za mě mistrovské filmové dílo!

Le Mans '66 – Za mě jeden z největších sportovních zážitků na filmovém plátně. Racing movie, kterému nechybělo nic.

Parazit – Ta nepředvídatelnost děje mě moc bavila. Kdo tvrdí, že odhadl předem konec, lže.

Seriály:

Černobyl – Seriál, který skvěle odhaluje zvrácenost komunistického režimu. Silněji asi působí na naši generaci, která si tuto katastrofu pamatuje.

After LifeRicky Gervais v nejlepší formě, tedy v teplákách a černém tričku, do jehož stylu vyprávění musíte dospět.

Mindhunter – 2. série – Po skončení každého dílu vám zůstane v ústech divná pachuť. Mě druhá série doslova pohltila, hodně silné.

 
Enšpígl

Le Mans '66 – Natolik pohlucjící a intezivní, že jsem měl po filmu chuť jít chlastat benzín.

Joker – Filmařsky dokonale zvládnutá duševní psychoanalýza jedince i celé společnosti umístěná v blockbusteru roku.

Bídníci – Pravdu sdělující "živáč" ze života v pařížským předměstí, po kterým jsem se cítil  jak zelenáč, co v ringu právě narazil na Karlose Vemolu.

 
hirnlego

Filmy:

Děti mrtvých – Pavol Liska > Pavel Liška.

U Zlaté rukavice – Zlatá rukavice > Zlatá kozačka.

Paddleton – Jelikož každý (příčetný) jedinec zmíní v žebříčku Jokera, já už nemusim. Duplass > smrt.

 
J*A*S*M

Filmy:

Parazit – Dokonalá ukázka toho, že i umělecky hodnotný film může být královská zábava.

Joker – Svěží vánek v žánru komiksových adaptací, který ukázal, že to jde i jinak než pomarvelácku.

Doktor Spánek od Stephena Kinga – Nejlepší horor roku a až překvapivě důstojné navázání na Kubrickovo Osvícení.

Seriály:

Černobyl – Mrazivá rekonstrukce největší katastrofy v dějinách a tvrdá obžaloba sovětských lží.

MOST! – Důkaz, že česká komedie stále žije. Dycky Most!

Roky a roky – Nápaditá politicko technologická satira ukazuje, kam až může zajít současný vzestup populistických hnutí napříč Evropou.

 
KarelR

Filmy:

Avengers: Endgame – Fenomenální zakončení Infinity ságy, jímž Marvel znovu potvrdil, že v propojování filmů jednoduše nemá konkurenci.

Le Mans '66 – Precizně zkonstruovaná automobilová odysea, za níž by si Christian Bale v ideálním světě došel pro Oscara.

Ad Astra – Není to tak úplně Apokalypsa ve vesmíru, ale má to k ní daleko blíž, než jsem čekal. Po Ztraceném městě Z další Grayův triumf.

Seriály:

Watchmen – Neustále drtivý a překvapující komiksový majstrštyk, jenž skvěle rozšiřuje Mooreův žánrový milník. Doteď nechápu, jak to Lindelof proboha dokázal.

Černobyl – Seriálová událost roku, jejíž mrazivé podání se v příštích letech bude (marně?) kopírovat ostošest.

Nejsilnější hlas – Jestli vás zajímá, proč se za posledních 20 let tak razantně změnila média, tady najdete všechny brutálně upřímné odpovědi.

 
Lima

Filmy:

Joker – Jedním one-man-show přebil vše. Anarchie nikdy nechutnala sladčeji.

Tenkrát v Hollywoodu – Quentinova Roma. Historická revize a retro okouzlení v nejchytřejším Tarantinově filmu.

Na špatné straně – Nikdo v současnosti nepracuje tak vynalézavě s násilím, jako Zahler a klišé je pro něj sprosté slovo.

 
Malarkey

Filmy:

Výjimeční – Není nad to, když Vám lidskost v příběhu doživotně změní náhled na Vincenta Cassela, kterého jste do té doby obdivovali, ale nedokázali jste mu přijít na chuť.

Le Mans '66 – Krásná filmařina ve všech ohledech. Navíc nádherné záběry na závody, auta, ale i na skvostné herecké výkony, kterých z Hollywoodu poslední dobou vychází jak šafránu.

Joker – Není nad to, když máte velké očekávání a to velké očekávání Vám film bez ohledů splní. 

Seriály:

Zaklínač – O nedostatcích by se dalo jistě bavit, ale proč si nový seriál z fantasy světa kazit negativními myšlenkami, když si to nezaslouží?

MOST! – Málokterý český seriál současnosti vytvořil takový poprask, jako právě MOST!. Vtipný, zábavný, ale i s legendárními hláškami, které nikdy nezevšední.

Černobyl – Když sledujete pětidílnou sérii o jaderné katastrofě a celou tu dobu je Vám vysloveně zle, tak si uvědomíte, že jste svědky něčeho, co nevzniká každý den.

 
Matty

Filmy:

Irčan – Jedna z nejsoustředěněji zrežírovaných filmových připomínek, že živí z tohohle světa neodejdeme.

Parazit – Dojemná, děsivá i krutě humorná obžaloba systému, který všechny nutí, aby se stali parazity.

Tenkrát v Hollywoodu – Revize historie natočená s obrovským pochopením pro postavy, ale zároveň s velkým nadhledem namísto nostalgie.

Seriály:

Barry – 2. série – V žádném letošním filmu jsem neviděl propracovanější akční scénu než v epizodě „ronny/lily“.

Catastrophe – 4. série – hořká, upřímná, kousavá, bolestivě pravdivá vztahovka s přesnými herci a fakt vtipnými dialogy.

Tuca & Bertie – Animovaný úlet, za jehož střelenými vizuálními nápady se ovšem skrývá spousta vážných témat a opravdových emocí.

 
POMO

Filmy:

A Hidden Life – Filmová poezie o životě, víře a důležitosti zůstat sám sebou. V krásném prostředí rakouských Alp. V naprosté režijní harmonii vedený tříhodinový kolos, ve kterém má každá scéna svoje místo.

Marriage Story – Nejvíce autentické a současně přesné vykreslení vztahových patálií při rozvodu lidí, kteří se mají pořád radi, ale nemůžou již spolu žít, co jsem kdy viděl. Mistrovský scénář a herci, kreativní režie taky v obrazu a střihu.

Bacurau – Mistrovsky sladěný žánrový crossover z exotického prostředí, který odvážně (a obdivuhodně zdařile) kombinuje taky vtahující a zábavné prvky dvou diametrálně odlišných diváckých cílovek.

 
Radek99

Filmy:

Tenkrát v Hollywoodu – Ikonický Tarantino v originální alternativní historii.

Nabarvené ptáče – 12 let příprav se vyplatilo, Marhoul vrátil český film zpátky na mapu světa, držím palce při Oscarech!

Irčan - Marty vstupuje stále do téže legendární řeky.

Seriály:

Černobyl – Seriálová událost sezony!

Bez vědomí – Spolu s Rédlem to nejsilnější, co jsem v české seriálové tvorbě viděl.

Lovci myšlenek – 2. série – David Fincher umí udržet vysoce nasazenou laťku.

 
Shadwell

Filmy:

Joker – Před 2000 lety by Joker coby Kristus nastavil druhou tvář, dnes šikanou a utrpením obhajujeme zabíjení lidí (což je zcela v rozporu s americkým soudním systémem, podle něhož má člověk možnost volby, jinak bychom sériové vrahy nezavírali na doživotí bez možnosti propuštění jen proto, že je fotr mlátil řemenem a ve škole jim brali svačinu, což je samozřejmě blbost).

Postiženi muzikou – Letošní MFDF Ji.hlava nebylo jen o zasouvání, přesouvání mezi Music klubem Queens a offscreen programem, ale i o osvětě v duchu kampaně Mentální obohacení má grády.

Přes prsty – Ve vícekanálovým 5.1 a 2D DCP je Langošovo charisma a sex-appeal extrémní, člověk se až neubrání úpravou názvu filmu závidět Gondíkové ten fingering.

 
T2

Filmy:

Alita: Bojový Anjel – Plnohodnotný blockbuster, ktorý sa predvádza po trikovej stránke. Alita si svojou hravosťou asi podmaní každého, je roztomilá a keď sa naštartuje je z nej akčné žihadlo.

GlassShyamalan a jeho superhrdinská psycho vízia.

Le Mans '66 – Závody, tréningy majú dynamický náboj, celým kinom sa ozýva rev burácajúcich motorov, čistý ošiaľ. Herecky sa Christian Bale opäť prekonáva.

Seriály:

Stranger Things – 3. séria – Odkazy na 80.roky zahriali na duši aj do tretice.

Černobyl – Strhujúce prevedenie, ktoré prvým dielom upúta, strhne a záverečným dostane do kolien.

The Mandalorian – Pre fanúšikov Star Wars výborná dobrodružná seriálová nádstavba, rozšírenie univerza.

 
Tom Hardy

Filmy:

Joker – Film, který má prakticky všechno, proč mám rád film, od skvělého scénáře až po působivé převedení. Konec "na kapotě" jedna z nejsilnějších filmových scén vůbec.

Alita: Bojový Anděl – Nečekaná "dětská radost". Jeden z těch vzácných příkladů, kdy jsem se v kině cítil, jako by mi zase bylo 12 a hrozně jsem si to užíval.

Avengers: Endgame – Na kalkul a zakončení tak velké ságy působivé. Rozloučení s Tonym decentní a přitom vážně dojemné.

Seriály:

Černobyl – Působivá rekonstrukce, jakou v HBO umí. Povinně pouštět na školách!

Stranger Things – 3. série – Po trošičku rozpačité druhé sérii návrat na hravý vrchol. The Neverending Story moment k nezaplacení.

The Boys – 1. série – S výhradami k otevřenému konci, ale jinak sakra zábavný protipól momentálním komiksovým trendům.

 
Tosim

Filmy:

Forman vs. Forman – Stačí dva vynikající tvůrci, dokumentaristka Třeštíková a objekt jejího střiháku, světový režisér Forman a vznikne neopakovaný dokument o filmu s přesahem do všech dalších oblastí života.

Joker – Od tvůrce komedií vzešel nejlepší komiksový film široko daleko. A přitom je to tak jednoduché – stačí si uvědomit, jak na určité společenské problémy, které má každá doba svoje, reagují jedinci, kteří na tom v životě nejsou úplně nejlíp a všechno ostatní vám postupně vykrystalizuje.

Složka 64 – Severské detektivky jsou na tom úplně stejně – nejpalčivější problémy současnosti ve spojení s atraktivním krimi žánrem. Hutnost a atraktivita příběhů Jussiho Adlera-Olsena stoupá, doufejme, že tomu tak bude i nadále.

Seriály:

Bez vědomí – Špionážní příběh světových parametrů, napínavý a reálný, i když si stále nejsem jist, jestli by se něco podobného opravdu mohlo u nás stát.

Černobyl – První příčka letošního seriálového žebříčku byla jasná. Poctivé audiovizuální rekonstrukce nejdůležitějších událostí historie téměř nikdy nezklamou.

MOST! – V podstatě spojení jednoduchého i velmi sofistikovaného humoru, který opět předestírá závažná společenská témata. Jenže natočený je MOST! tak lehce, že vás, pokud jste přístupní, může dovést i k nějaké té sebereflexi.

 
Tsunami_X

Filmy:

Tenkrát v Hollywoodu

Na špatné straně

Joker

Seriály:

Nejsilnější hlas

Watchmen

Reklama

Související novinky

Bezhlavý jezdec se vrátí

Bezhlavý jezdec se vrátí

včera

Držte si klobouky, budou opět padat hlavy. Na plátna kin by se totiž měl vrátit hrůzyplný bezhlavý jezdec v nové adaptaci povídky „Legenda o Ospalé díře“ newyorského spisovatele Washingtona Irvinga … (více)

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

19.04.2024

Legendární americký režisér Martin Scorsese (Mafiáni, Casino) vloni slavil úspěch se svými výpravnými Zabijáky rozkvetlého měsíce a nyní už opět vyhlíží příležitost na další spolupráci se svým již… (více)

Jaké filmy budou soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

Jaké filmy budou soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

14.04.2024

Ve čtvrtek 11. dubna proběhla v kinosále UGC Normandie v Paříži tisková konference ku příležitosti zveřejnění oficiálního výběru v rámci programu nadcházejícího 77. ročníku Filmového festivalu v… (více)

David Lynch chce natočit animák

David Lynch chce natočit animák

09.04.2024

Ono to s tím jeho důchodem možná nebude tak horké. Když se slovutný filmový tvůrce David Lynch (Mulholland Drive, Zběsilost v srdci) v roce 2017 vracel ke kultovnímu Městečku Twin Peaks, nechal se… (více)

Disney o rok odsouvá hranou Moanu

Disney o rok odsouvá hranou Moanu

07.04.2024

Pokud jste fanoušci hraných verzí disneyovských animáků, následující první zpráva pro vás nebude úplně pozitivní. Plánovaná hraná verze animovaného snímku Moana (Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa… (více)

Čeká nás nový Nekonečný příběh

Čeká nás nový Nekonečný příběh

21.03.2024

Klasika se dočká nové adaptace. Německá novelka od Michaela Endeho, jež se navždy nesmazatelně zapsala do fantasy žánru a byla přeložena do 45 světových jazyků, byla poprvé přenesena na plátna kin v… (více)

Comic-Con Prague 2024 odtajnil další hvězdné hosty

Comic-Con Prague 2024 odtajnil další hvězdné hosty

07.03.2024 Reklama

V pořadí pátý ročník festivalu popkultury Comic-Con Prague potěší nejen fanoušky legendární space opery Star Wars či ikonické Hvězdné brány. Na začátku dubna budou moci v pražském Universu potkat… (více)

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

06.03.2024

Johnny Depp (Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta) má v posledních letech poměrně turbulentní období. Po soudních tahanicích se svou bývalou partnerkou Amber Heard (Aquaman a ztracené království), z… (více)

Duna 2 zdvojnásobuje víkendové tržby jedničky

Duna 2 zdvojnásobuje víkendové tržby jedničky

04.03.2024

První Duna při svém nástupu do kin měla poměrně náročnou pozici. Jednalo se sice o očekávaný blockbuster s nabušenou hereckou sestavou a režijním matadorem za kamerou, do široké distribuce však… (více)

Druhý Gladiátor byl extrémně drahý

Druhý Gladiátor byl extrémně drahý

26.02.2024

Loňské stávky se nějak podepsaly snad na každém natáčení. A čím větší produkce, tím více studia pravděpodobně krvácela, když se práce na filmu zastavily. Své o tom ví Ridley Scott, který loni na… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Anthony Delon: Má rodina, můj příběh

Anthony Delon: Má rodina, můj příběh

dnes Reklama

Anthony Delon se narodil jako syn filmového idola a svobodomyslné herečky – Alaina a Nathalie Delonových. V knize "Má rodina, můj příběh" vypráví o tom, jaká byla jeho rodina za zavřenými dveřmi a… (více)

Chris Columbus a čtvrteční vražedný klub?

Chris Columbus a čtvrteční vražedný klub?

včera

Oblíbený americký režisér Chris Columbus (Sám doma, Harry Potter a Kámen mudrců) se čtyři roky od svého zatím posledního počinu, kterým bylo pokračování Vánoční kroniky pro streamovací službu Netflix… (více)

Bezhlavý jezdec se vrátí

Bezhlavý jezdec se vrátí

včera

Držte si klobouky, budou opět padat hlavy. Na plátna kin by se totiž měl vrátit hrůzyplný bezhlavý jezdec v nové adaptaci povídky „Legenda o Ospalé díře“ newyorského spisovatele Washingtona Irvinga … (více)

Reklama

Reklama