foto

Uzo Aduba

  • nar. 10.2.1981 (39 let)
    Boston, Massachusetts, USA

Biografie

Uzoamaka "Uzo" Nwaneke Aduba se narodila 10. února 1981 v Bostonu v Massachusetts a vyrostla v Mefieldu, kde také odmaturovala na střední škole roku 1999. Poté navštěvovala univerzitu v Bostonu. Má rodiče nigerského původu. 

Uzo je americká herečka, která se proslavila především díky roli Suzanne Warrenové v seriálu Orange is the new black (Oranžová je nová černá) za kterou získala v roce 2014 cenu Emmy jako nejlepší hostující herečka v komediálním seriálu a cenu SAG jako nejlepší herecký ženský výkon v komediálním seriálu. V roce 2015 je opět nominována jako nejlepší hostující herečka v komediálním seriálu na cenu Emmy. Mimoto získala nominaci na cenu Helen Hayes Award v roce 2003 za herecký výkon v Translations of Xhosa

Uzo je velmi společenská. Spoustu času tráví s přáteli, především s herečkami z Orange is the new black. Její oblíbený sport je tenis a nejoblíbenější hráčka Serena Williams. 

KajusaK

Herecká filmografie

Filmy

2020 Really Love
2019 Beats
Miss Virginia
Steven Universe ve filmu
2018 Candy Jar
Jsme jako lodě
2017 My Little Pony Film
2016 Americká idyla
Showing Roots
Tallulah
2015 Alvin a Chipmunkové: Čiperná jízda
Pearly Gates
Čaroděj (TV film)

TV seriály

2020 Americanah (TV seriál)
Episode 10 (E10)
Episode 9 (E09)
Episode 8 (E08)
další epizody (10)
Mrs. America (TV seriál)
Reagan (E09)
Houston (E08)
Bella (E07)
další epizody (7)
2019 Orange Is the New Black (TV seriál)
A tady si vystoupíme (S07E13)
Basa (S07E12)
Třináctá (S07E10)
další epizody (10)
2018 2 Dope Queens (TV seriál)
3 mimo: Příběhy z Arkádie (TV seriál)
Terra Incognita Part One (S01E01)
Orange Is the New Black (TV seriál)
Svoboda (S06E13)
Trable na druhou (S06E12)
Temný zvrat (S06E11)
další epizody (8)
2017 Orange Is the New Black (TV seriál)
Bouřlivé počasí (S05E13)
Tetování (S05E12)
Prolomení hobrového stropu (S05E11)
další epizody (13)
2016 Orange Is the New Black (TV seriál)
Toast už nikdy nebude chlebem (S04E13)
Zvířata (S04E12)
S lidmi to umí (S04E11)
další epizody (13)
2015 Orange Is the New Black (TV seriál)
Nevěř žádný děvce (S03E13)
Nenuť mě si pro tebe dojít (S03E12)
Můžeme být hrdinové (S03E11)
další epizody (13)
2014 Orange Is the New Black (TV seriál)
Zásady slušného chování (S02E13)
Změna (S02E12)
Dej si pauzu od svých hodnot (S02E11)
další epizody (12)
2013 Orange Is the New Black (TV seriál)
Šílenost nevyléčíš (S01E13)
Podraz mě jednou (S01E12)
Vysoké citlivky (S01E11)
další epizody (11)
Steven Universe (TV seriál)
2012 Spravedlnost v krvi (TV seriál)
Nightmares (S03E07)

Dokumentární

2019 Aktivisté v boji proti chudobě (TV seriál)
2015 Night of Too Many Stars: America Comes Together for Autism Programs (TV film)
Taylor Swift: The 1989 World Tour Live (koncert)

Host

TV pořady

2018 The 72nd Annual Tony Awards (TV pořad)
2017 69. Emmy Awards (TV pořad)
2016 Zlatý Glóbus 2016 (TV pořad)
2015 67. Emmy Awards (TV pořad)
Bitva playbacků (TV pořad)
The 21st Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2014 2014 American Music Awards (TV pořad)
2014 MTV Video Music Awards (TV pořad)
66. Emmy Awards (TV pořad)
V divočině s Bearem Gryllsem (TV pořad)
2013 Ok! TV (TV pořad)
2012 Project Runway All Stars (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)

Fanoušci tvůrce