Reklama

Reklama

Americká idyla

  • USA American Pastoral (více)
Trailer 1

Snímek Americká idyla rekapituluje život Seymoura „Švéda" Levova (Ewan McGregor). Švéd býval na univerzitě úspěšným sportovcem, vzal si za ženu královnu krásy a ta mu porodila krásnou dceru Merry. Stává se z něj úspěšný podnikatel, který se veze na vlně americké poválečné prosperity. Společně žijí správný život, ale jejich „americká idyla" netrvá dlouho. Pomalu končí 60. léta a Merry se k překvapení rodičů stává zarputilou politickou aktivistkou, bojující proti vietnamské válce. Poté, co se zapojí do příprav a realizace bombového atentátu, uprchne z domova. Švédova představa trvalého rodinného štěstí a dokonalého světa je v troskách. V jediném okamžiku je vytržen ze svého krásného snu. Švéd věnuje všechnu svou energii nalezení své dcery a záchraně rodiny. To, co ale při pátrání po Merry objeví, jím zásadně otřese a donutí ho ke konfrontaci se společenským chaosem, který kolem něj postupně narůstá. Urputně se snaží přijít na to, co se stalo s jeho milovanou holčičkou. Kdy a proč se z ní stal člověk, který je schopen zabíjet. (CinemArt)

(více)

Videa (20)

Trailer 1

Recenze (84)

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Myslím, že American Pastoral je primárně určený především pro rodiče, možná ještě konkrétněji, pro otce, kteří mají děti starší deseti a více let, jelikož právě ti nejpřesněji pochopí postavu Ewana McGregora, a právě pro ně bude tento snímek skutečně silným a emotivním zážitkem, což mohu jen potvrdit, jelikož právě do této skupiny spadám a je tak pravdou, že po celou dobu mi běhal mráz po zádech, protože žádný z pečujících rodičů by se nechtěl ocitnout zrovna v takovéto situaci, jako ústřední hrdina zde, nehledě na to, že se jedná o natolik univerzální příběh, že je zcela jedno, v jakém čase a na jakém místě se odehrává, důležitý je onen vztah mezi dítětem a rodičem, respektive ta rodičovská bezmoc vůči rozhodnutí jejich potomka, to je prostě vážně síla, se kterou se musí žít úplně strašně. Pochválit každopádně musím ale nejen McGregorův výkon v hlavní roli, který byl přesvědčivý a věrohodný, ale i jeho stylové režijní zpracování této podívané, které přineslo jak mnoho působivých emocí, tak i mnoho funkčních dramatických scén a samozřejmě opomenout nemohu ani výraznou dobovou atmosféru a vizuál, které též měli ve výsledku nemalý vliv na celkový silný dojem z tohoto filmu. American Pastoral je zkrátka poměrně divácky náročnějším snímkem, který tedy určitě nepřekypuje nějakým strhujícím tempem, nápaditostí, či originalitou, ale to v tomto případě vůbec nevadí a nehraje to žádnou roli, jelikož zde se jedná především o emočně podmanivou podívanou, a v tomto ohledu to funguje na výbornou. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Idylický príbeh americkej rodiny ako zo žurnálu sa začne rozpadávať dospelosťou dcéry. Sme na konci 60-tych rokov a z dcéry sa stáva politická aktivistka. To by nebol ten najväčší problém... jej názory však začínajú byť slepé a extrémistické. V tomto je paralela s dnešným svetom, keď mnoho ľudí bez rozmyslu a nepochopenia rôznych udalostí radikalizujú svoje názory. Samotný film strieda lepšie chvílky so slabšími, v tomto je McGregorov filmový debut nevyvážený a určite sa mohol aj scenáristicky lepšie pripraviť. Treba však podotknúť, že na takejto náročnej téme by sa mohol popáliť aj skúsený režisér. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak to už v živote chodí. Premianti triedy a školy často končia v ďalšom živote nešťastne, akoby sa od nich to šťastie nakoniec odvrátilo a pricuclo sa niekde inde... Teda mať takú dcéru tak si asi hodím mašľu. Na filme sa mi najviac páčila myšlienka o tom, že ako to môže s človekom skončiť, keď radikálnosť myšlienok zvíťazí nad zdravým úsudkom. V živote nič nie je len biele alebo len čierne a tie krajné ultra záležitosti nikdy nie sú dobré. Najlepšia je zlatá stredná cesta - žiť a nechať žiť. Kto to nepochopí a začne vyhadzovať veci do luftu v presvedčení, že len ten jeho názor je správny, tak dopadne veľmi biedne, presne ako tá dievčinka vo filme, ktorú mimochodom D. Fanning zahrala priam až odpudzujúco veľmi dobre, hotové stelesnenie naivity. Dramatické spracovanie však bolo biedne - príliš veľa hluchých miest, veľký odstup od postáv a zbytočné naťahovanie. Výsledkom bola častá nuda a žiadne emócie. Slabší priemer. 55/100 ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Na románech Philipa Rotha už si vylámali zuby slovutnější tvůrci než celovečerně debutující Ewan McGregor. Sice naprosto chápu, o čem to mělo být, ale emoce se na mne vůbec nepřenášely. Takže jsem sledoval jen několik výborných herců, jak se o cosi snaží, a čekal, až bude konec. Pro mne třetí film podle Rotha za poslední půlrok, a dojem podobně matný jako u Pražských orgií. Už jsem jen zvědav, kdo zfilmuje Ňadro. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Ako vlastne dopadne rodič, ktorého dieťa zlyhá na celej čiare? Dáva si za vinu jeho zlyhanie? Snaží sa to všetko pochopiť? Prísť na to, kde urobil chybu? Zmieri sa s tým niekedy? Prestane svoje dieťa milovať? Alebo za všetkým urobí hrubú čiaru a tvári sa, že sa nič nestalo? Ako bolo spomenuté vo filme, to dievča nechalo s tými bombami vybuchnúť aj otcov život. Film nebol dokonalý, mal svoje chyby, ale mňa ako rodiča celkom zasiahol. Výprava a kostýmy úžasné. 3,5* ()

Galerie (59)

Zajímavosti (4)

  • Celosvětová premiéra proběhla 9. září 2016 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (ČSFD)
  • Scénář byl napsán už v roce 2006. (ČSFD)

Reklama

Reklama