foto

Lionel Stander

  • nar. 11.1.1908
    Bronx, New York City, New York, USA
  • zem. 30.11.1994 (86 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Lionel Jay Stander byl americký filmový herec působící v rádiu, divadle a televizi.

Lionel Stander se narodil v Bronxu v New Yorku, rusko-židovským přistěhovalcům, jako první ze tří dětí. Již jako teenager se objevil v němém filmu MEN OF STEEL /1926/, nicméně tento snímek v jeho biografii chybí. Během studií na University of North Carolina at Chapel Hill si zahrál ve studentské produkci snímku „The Muse and the Movies: A Comedy of Greenwich Village". Standerova profi herecká kariéra začala v roce 1928 rolí policajta a skřítka ve hře „Him" od E.E.Cummingse v Provincetown Playhouse. Během začátku 30.let hrával v krátkých divadelních představeních jako např. ve hře Dorothy Parker „The House Beautiful".

V roce 1932 hraje Stander ve svém prvním filmu IN THE DOUGH /1932/ s Fatty Arbuckle a Shempem Howardem. Následuje několik krátkých filmů a v roce 1935 hraje v dramatu THE SCOUNDREL s Noelem Cowardem. Krátce na to odjíždí do Hollywoodu a podepisuje smlouvu s Columbia Pictures. V dalších třech letech se objevuje především ve filmech Franka Capry jako v komedii MR.DEEDS GOES TO TOWN /1936/ s Garym Cooperem, ve filmu MEET NEROS WOLFE jako Archie Goodwin, v mystery snímku THE LEAGUE OF FRIGHTENED /1937/ nebo v romantickém dramatu A STAR IS BORN /1937/ s Janet Gaynor a Fredricem Marchem.
Standerův burácivý a hřmotný hlas jej předurčil k účinkování také v rádiu. Ve 30. a 40. letech vystupuje v pořadech EDDIE CANTOR SHOW, BING CROSBY'S KMH SHOW, the LUX RADIO THEATER, THE FRED ALLEN SHOW a mnoha jiných.

Stander ztvárnil roli Spidera Schultze v obou filmech Harolda Lloyda, THE MILKY WAY /1936/ a po deseti letech v remaku THE KID FROM BROOKLYN /1946/. Silně liberální a pro-dělnicky založený člověk se Stander angažoval v různých asociacích a politických hnutích. Byl také zakládajícím členem herecké organizace Screen Actors Guild. V roce 1937 Ivan F.Cox obvinil Standera spolu s vůdcem odborů Harrym Bridgesem, herci Fredricem Marchem, Franchot Tone a režisérem Williamem Dieterlem z propagace komunismu, které zapříčinilo ztrátu jeho zaměstnání. V roce 1938 šéf Columbia Pictures nazval Standera "bolševickou sviní" a hrozil všem studiím pokutou 100.000 US dollars pokud někdo se Standerem podepíše nebo obnoví smlouvu. I přes dobré filmové kritiky se Standerovi drasticky snížily nabídky na natáčení. Jediným zaznamenáníhodným filmem byl válečný film GUDALCANAL DIARY /1943/.

Stander byl jedním z prvních herců obviněných z podezření z propagace a šíření komunismu agenturou HUAC /House Un-American Activities Committee/. S touto nálepkou hrál především v béčkových filmech jako v mystery filmu SPECTER OF THE ROSE /1946/ režiséra Bena Hechta, komediích THE SIN OF HAROLD DIDDLEBOCK /1947/ s Haroldem Lloydem a TROUBLE MAKERS /1948/.

Po těchto obviněních šla Standerova kariéra rapidně dolů a začal se živit jako makléř, potulný herec a nebo jako mluvčí New Orleans Mardi Gras. Život se mu zlepšil po přestěhování se do Londýna, kde hrál ve hře Bertolta Brechta SAINT JOAN OF THE STOCKYARDS. V roce 1965 se objevil v romantické komedii PROMISE HER ANYTHING. Ten samý rok hrál v černé komedii o pohřebnictví THE LOVED ONE, podle románu Evelyn Waugh. V roce 1966 jej režisér Polanski obsadil do svého filmu CUL-DE-SAC. Stander zůstává i nadále v Evropě a usazuje se v Římě, kde se objevuje v mnoha spaghetti westernech. Nejznámějším je western Sergia Leoneho ONCE UPON A TIME IN THE WEST /1968/ s Claudii Cardinale a Henrym Fondou. V 70. Letech natáčí i několik anglicky mluvených filmů jako THE GANG THAT COULDN'T SHOOT STRAIGHT /1970/ s Robertem de Nirem a Jerrym Orbachem, Spielbergovu komedii 1941 /1979/ nebo Scorseseho hudební drama NEW YORK, NEW YORK /1977/ s Lizou Minelli a Robertem de Nirem. V TV filmu REVENGE IS MY DESTINY, hrál vedlejší roli po boku Chrise Robinsona.

Po 15 letech v zahraničí se Stander vrací zpět do USA a získává roli loajálního sluhy, kuchaře a řidiče Maxe v TV seriálu HART TO HART /1979-1984/. V roce 1983 získává Stander za tento seriál cenu Golden Globe Award pro nejlepšího herce v seriálové vedlejší roli. V roce 1986 namluvil postavu Kupa v animovaném filmu THE TRANSFORMERS: THE MOVIE. Standerovou poslední větší rolí byla postava umírajícího pacienta v dramatu THE LAST GOOD TIME /1994/ s Arminem Muellerem-Stahlem a Olivií d'Abo, režírovaném Bobem Balabanem.

Lionel Stander vedl velmi bouřlivý život, byl 6x ženatý, pokaždé s krásnými ženami – většinou umělkyněmi. Poprvé se oženil v roce 1932 a naposledy v roce 1972. Všechna manželství kromě posledního skončila rozvodem. Byl otcem 6 dcer. Stander zemřel na rakovinu plic v Los Angeles ve věku 86 let. Byl pohřben na hřbitově Glendale's Forest Lawn Memorial Park Cemetery.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

1995 Hart a Hartová: Tajemství srdce (TV film)
1994 Hart a Hartová: Staré přátelství neumírá (TV film)
Hart a Hartová: Zločiny z vášně (TV film)
Hart to Hart: Home Is Where the Hart Is (TV film)
Last Good Time, The
1993 Hart a Hartová: Návraty (TV film)
1991 Joey Takes a Cab
1989 Cookie
Zlá macecha
1987 Dva v sukních
1986 Transformers: The Movie
1979 1941
Hart to Hart (TV film)
1978 Cyclone
Matilda
The Squeeze
1977 New York, New York
1976 Přejezd Kassandra
San Pasquale Baylonne protettore delle donne
Zorro: tajemný mstitel
1975 Black Bird, The
Novizia, La
1974 Di mamma non ce n'è una sola
Giubbe rosse
Innocenza e turbamento
Tenkrát v New Yorku
1973 Crescete e moltiplicatevi
Il tuo piacere è il mio
Mordi e fuggi
Odešli jsme jako kněží, vrátili jsme se jako kuráti
Paolo il caldo
Viaggia, ragazza, viaggia, hai la musica nelle vene
Černá ruka
1972 All'onorevole piacciono le donne (Nonostante le apparenze... e purché la nazione non lo sappia)
Don Camillo e i giovani d'oggi
Milán, kalibr 9
Ostrov pokladů
Panáček ze dřeva
Podsvětí
Tedeum
Tutti fratelli nel west... per parte di padre
1971 Banda, která neuměla pořádně střílet
Per grazia ricevuta
Siamo tutti in liberta provvisoria
Stanza 17-17 palazzo delle tasse, ufficio imposte
1970 Mir hat es immer Spaß gemacht
1969 Boot Hill
H2S
Infanzia, vocazione e prime esperienze di Giacomo Casanova, veneziano
Zenabel
1968 A Dandy in Aspic
Gates to Paradise
Mimo zákon
Sette volte sette
Tenkrát na Západě
1966 Ve slepé uličce
1965 Promise Her Anything
The Loved One
1963 The Moving Finger
1961 Blast of Silence
1951 St. Benny the Dip
Two Gals and a Guy
1948 Nevěrně tvá
Texas, Brooklyn and Heaven
Trouble Makers
Volejte Northside 777
1947 Hřích Harolda Diddlebocka
1946 A Boy, a Girl and a Dog
Chlapec z Brooklynu
Fair Weather Fiends
Gentleman Joe Palooka
In Old Sacramento
Přízrak růže
The Reckless Driver
Who's Cookin Who?
1945 The Big Show-Off
The Loose Nut
1944 Fish Fry
1943 Guadalcanal: ostrov smrti
I katové umírají!
Tahiti Honey
1940 Hit Parade of 1941
The Bride Wore Crutches
1939 Rhumba Rhythm at the Hollywood La Conga
The Ice Follies of 1939
What a Life
1938 Hrdina dne
No Time to Marry
Professor Beware
1937 The Last Gangster
The League of Frightened Men
Zrodila se hvězda
1936 I Loved a Soldier
Meet Nero Wolfe
Mléčná dráha
More Than a Secretary
Soak the Rich
The Music Goes 'Round
They Met in a Taxi
Úžasná událost
1935 Guess Stars
Hooray for Love
I Live My Life
If You Could Only Cook
Old Grey Mayor, The
Page Miss Glory
The Gay Deception
The Scoundrel
We're in the Money
1934 How'd You Like That?
Mushrooms
Pugs and Kisses
Smoked Hams
1933 Salt Water Daffy
1932 In the Dough

TV seriály

2012 The Greatest Event in Television History (TV seriál)
1989 Boys, The (TV seriál)
1979 Hart a Hartová (TV seriál)
1972 Avventure di Pinocchio, Le (TV seriál)

Dokumentární

1989 Harold Lloyd: The Third Genius (TV film)
1945 Watchtower Over Tomorrow

TV pořady

1983 The 35th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1982 American Film Institute Salute to Frank Capra, The (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace