foto

Bram Stoker

  • nar. 8.11.1847
    Dublin, Irsko
  • zem. 20.4.1912 (64 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie

Biografie

Írsky spisovateľ Abraham Stoker sa narodil 8. novembra 1847 v Dubline. V detstve trpel neidentifikovateľnou chorobou, kvôli ktorej nemohol chodiť a aj rozprávať začal neskôr. Svoje detstvo preto strávil v posteli, kde mu jeho matka rozprávala strašidelné príbehy, ktoré neskôr ovplyvnili jeho spisovateľskú tvorbu.

Choroba neskôr pominula a Stoker sa zaradil do normálneho života. Počas štúdia na Trinity College sa venoval futbalu a atletike, študoval históriu, literatúru a fyziku. Chcel sa stať spisovateľom, no zamestnal sa ako radový úradník. Ešte počas univerzitných čias Stoker napísal recenziu na divadelnú hru, v ktorej hral anglický herec Henry Irving. Neskôr sa vďaka tomu s Irvingom spriatelil a stal sa jeho osobným asistentom, kvôli čomu sa presťahoval aj s manželkou do Londýna, kde sa im narodil syn Noel. Ženatý bol s Florence Balcombeovou, o ktorú mal údajne záujem aj Oscar Wilde, Stokerov spolužiak z univerzity.

V Londýne začal pracovať na Irvingovo odporúčanie ako herecký manažér. Popritom písal poviedky a venoval sa novinárčine. V roku 1882 vydal svoju prvú knihu, Under the Sunset. Jeho najznámejším dielom sa stal strašidelný román Dracula z roku 1897. Stoker sa venoval písaniu aj naďalej. Jeho posledný vydaný román bol Lair of the White Worm (1911). Zomrel 20. apríla 2012 v Londýne na vyčerpanie.

JančiBači

Spisovatelská filmografie

Filmy

2012 Dracula Daria Argenta - kniha
2011 This Ain't Dracula XXX - kniha
2006 Dracula's Curse - kniha
Drákulův polibek (TV film) - kniha
2002 Dracula: Stránky z deníku panny - kniha
Drákula (TV film) - kniha
1998 Mumie - kniha
Shadow Builder - povídka
1992 Dracula - kniha
1988 Doupě bílého červa - kniha
1980 Jeux de la Comtesse Dolingen de Gratz, Les - povídka
Probuzení - kniha
1979 Dracula Sucks - kniha
Drákula - kniha
Nosferatu - Fantom noci - kniha
1977 Count Dracula (TV film) - kniha
1974 Dracula (TV film) - kniha
1973 Dracula (TV film) - kniha
1972 Dracula (TV film) - kniha
Drákula roku 72´ - kniha
1971 Krev z hrobky mumie - kniha
Vampiros lesbos - kniha
1970 Hrabě Dracula - kniha
Hrabě Drakula (TV film) - kniha
Jonathan - kniha
1967 El imperio de Drácula - kniha
Gallery of Horror - kniha
Živoucí mrtvola - kniha
1958 Dracula - kniha
1953 Drakula İstanbul'da - kniha
1936 Draculova dcera - povídka
1931 Dracula - kniha
Drákula - kniha
1922 Upír Nosferatu - kniha
1921 Drakula halála - kniha

TV seriály

2020 Dracula (TV seriál) - kniha
The Dark Compass (E03) - kniha
Blood Vessel (E02) - kniha
The Rules of the Beast (E01) - kniha
1966 Mystery and Imagination (TV seriál) - kniha
1955 Matinee Theatre (TV seriál) - kniha

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky