foto

Andrzej Żuławski

  • nar. 22.11.1940
    Lvov, Polsko
  • zem. 17.2.2016 (75 let)
    Varšava, Polsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Andrzej Zulawski se narodil 22. listopadu 1940 ve Lvově na Ukrajině, avšak krátce na to se se svým otcem Miroslawem přestěhoval do Československa a později do Polska. V padesátých letech studoval film ve Francii.

Jeho režijní prvotinou se stal koncem šedesátých let televizní film PIESN TRIUMFUJACEJ MILOSCI; celovečerní debut si odbyl roku 1971 adaptací románu svého otce TŘETÍ ČÁST NOCI. Následující film ĎÁBEL (1972) byl v Polsku zakázán a Andrzej se uchýlil do Francie, kde se roku 1975 uvedl filmem DŮLEŽITÉ JE MILOVAT. V témže roce se vrátil zpět do Polska, aby započal práce na ambiciózním a nákladném sci-fi eposu NA SREBRNYM GLOBIE, nicméně osud mu nepřál; natáčení bylo po dvou letech přerušeno (stopku mu vystavil polský ministr kultury), ačkoliv velká část materiálu již byla hotová. Film se dočkal finální podoby až o celých dvanáct let později, na někdejší vize ale už nedosáhl. Mezitím v roce 1981 vznikl pozoruhodný hororový snímek POSEDLOST a o tři roky později drama LA FEMME PUBLIQUE, které bylo ve své době kvůli nahotě Valérie Kaprisky považováno za skandální (na filmovém festivalu v Cannes to odskákalo půlnočním promítáním). V roce 1985 vznikl film ŠÍLENÁ LÁSKA, dále pak například MÉ NOCI JSOU KRÁSNĚJŠÍ NEŽ VAŠE DNY (1989) a SZAMANKA (1996). Andrzej Zulawski je znám jako kontroverzní umělec, jehož filmy se zdaleka nevyhýbají drastickým scénám a nahotě. Cit měl také pro výběr ženských představitelek, které v jeho tvorbě nejednou podaly vrcholný výkon.

Andrzej Zulawski byl ženatý s herečkou Malgorzatou Braunek, která si zahrála ve filmu ĎÁBEL. Jejich syn, Xawery Zulawski, narozený roku 1971, se rovněž pohybuje ve světě filmu. Od osmdesátých let pak Andrzej žije s herečkou Sophií Marceau. Roku 1995 se jim narodil syn Vincent.

-bad-mad-wolf-

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

Filmy

1985 Tristesse et beauté

TV seriály

2003 Nebezpečné známosti (TV seriál)

Dokumentární

2001 Campus, le magazine de l'écrit (TV seriál)
1978 Ciné regards (TV seriál)

TV pořady

2006 On n'est pas couché (TV pořad) - a.z.
2004 Tout le monde en parle (TV pořad)
2000 L'invité (TV pořad) - herec, a.z.
On a tout essayé (TV pořad)
1992 Le cercle de minuit (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)
1972 Grand échiquier, Le (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(34)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace