foto

Kamatari Fudžiwara

  • nar. 15.1.1905
    Tokio, Japonsko
  • zem. 21.12.1985 (80 let)
    Tokio, Japonsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jemná technika tohoto schopného a na slovo vzatého hereckého profesionála byla na plátně často zastíněna charismatickými představiteli typu Takašiho Šimury nebo Tošira Mifune.

Dlouholetý člen týmu Akiry Kurosawy u něj debutoval v psychologickém dramatu ŽÍT (1952) vedle Takašiho Šimury a dnes se na Fudžiwaru vzpomíná hlavně v souvislosti s jeho vedlejšími rolemi po taktovkou Kurosawy: podezřívavý rolník Manzo z klasiky SEDM SAMURAJŮ (1954), opilý herec kabuki z dramatu NA DNĚ (1957), nenasytný rolník z akční komedie TŘI ZLOČINCI VE SKRYTÉ PEVNOSTI (1958) nebo pomatený exstarosta z inspirativního snímku TĚLESNÁ STRÁŽ (1961). Ve filmech dostával obtížně zapamatovatelné monology. Když americký režisér Arthur Penn potřeboval japonského herce pro svoje krimi MICKEY ONE (1965), Kurosawa mu doporučil právě Fudžiwaru (byla to také jeho jediná role v nejaponském snímku). Koncem 70. let Kamatari Fudžiwara opustil svět stříbrného plátna, příležitostně se však nadále objevoval v televizi. Jeho poslední rolí bylo cameo v Itamiho komedii OSOSHIKI (1984, Pohřeb).

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

1985 Fujugamae (TV film)
1984 Pohřeb
1980 Kagemuša
1976 Bratr a sestra
1975 Africa no hikari
Kigeki: Tokudaši himo tengoku
1974 Imóto
Imouto
1973 Sensó to ningen III: Kankecuhen
1972 Gojókiba
Onna ikitemasu: Sakariba wataridori
1971 Gekidó no Šówaši: Okinawa kessen
Kitsune no kureta akanbô
1970 Dode's-Ka Den
1969 Dvojí sebevražda v Amidžimě
1968 Gion matsuri
1967 Namida gawa
Natsukashiki fue ya taiko
1966 Zběsilost
1965 Mickey One
Rudovous
Umi no wakadaišó
1964 Sanbiki no samurai
Tensai sagishi monogatari: Tameki no hanamichi
1963 Kono kubi ičimangoku
Nebe a peklo
Roppongi no joru: Aišite aišite
Shitamachi no taiyou
Subarashii akujô
1962 Aru Osaka no onna
Čúšingura: Hana no maki – juki no maki
Hakonejama
Sanjuro
1961 Daigaku no wakadaišó
Futari no musuko
Minami no kaze to nami
Na mo naku mazušiku ucukušiku
Tělesná stráž
1960 Aki tačinu
Jama no kanata ni: Daiičibu – Ringo no hó, Dainibu – Sakana no seppun
Pohřeb slunce
Sazae-san no akačan tandžó
Zlý chlap spí dobře
1959 Aisaiki
Aru kengo no shogai
1958 Harikomi
Jazu musume ni eimitsu are
Tři zločinci ve skryté pevnosti
Wakai hiroba
1957 Aoi sanmyaku Shinko no maki
Daigaku no samurai tachi
Kičigai buraku
Kono futari ni sači are
Na dně
Nemuri Kjóširó burai hikae: Dainiwa – Engecu sappó
Nikui mono
Sazae-san no seišun
Tohoku no zunmu-tachi
Tókjó bošoku
Zoku Aoi Sanmjaku: Jukiko no maki
Zoku Sazae-san
1956 Ani to sono musume
Aoi me
Gogo 8 dži 13 pun
Hanajome no tameiki
Nemuri Kjóširó burai hikae
Romansu musume
Sazae-san
1955 House of Many Pleasures
Jazz on Parade: Jazz musume kampai!
Kuchizuke - Dai-ni-wa: Kiri no naka no shôjo
Kuchizuke, III: Onna doshi
Lone Journey, The
Mugibue
Oen-san
Seifuku no otome tachi
Šin Kurama tengu: Júdači no buši
Tenka taihei
Žiji ve strachu
1954 Mesu inu
Sedm samurajů
Tomei ningen
Wataši no subete o
1953 Aidžó ni cuite
Fûfu
Fukeyo haru kaze
Joru no owari
Pu-san
Yasugoro desse
Yasugorô shusse
1952 Aši ni sawatta onna
Jaguradaiko
Kin no tamago
Koikaze gojûsan-tsugi
Skin of the South, The
Tókjó no koibito
Ukigumo nikki
Yonjû-hachinin me no otoko
Žít
1951 Kanketsu Sasaki Kojiro - Ganryu-to Ketto
Koibumi saiban
Nakinureta ningyô
Zoku Sasaki Kojiro
1950 Ishinaka sensei gyojoki
Onna no shiki
Pen icuwarazu, bórjoku no mači
Sasaki Kojiro
Tenja wanja
1949 Džakoman to Tecu
Šikimin no supócu ó
Tonosama Hotel
1948 Daini no jinsei
Šózó
1944 Kokusai micujudan
1942 Kibó no aozora
1941 Hideko no šašó-san
Kůň
1940 Tabi yakusha
1939 Nonki Yokocho
1938 Taijó no ko
Tojuro no koi
Tsuruhachi tsurujiro
1936 Kimi to iku michi
Tochuken kumoemon
1935 Botchan
Joyu to shijin
Tsuma yo bara no yo ni

TV seriály

1979 Aju no uta (TV seriál)
1971 Ore wa otoko da! (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace