foto

Emília Došeková

  • nar. 14.6.1937 (81 let)
    Bratislava, Slovensko, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herečka, recitátorka a speváčka-šansoniérka. Detstvo prežila v Krupine. Po prvom ročníku strávenom na gymnáziu v Šahách si tajne podala prihlášku na Konzervatórium do Bratislavy, kde ju prijali. Za tento svoj odvážny počin dostala dvojku zo správania za neospravedlnený deň, strávený na prijímačkách. „Nevypýtala som sa, lebo by ma asi nepustili.“ V štúdiu pokračovala na VŠMU, kde ju prijali bez skúšok.

V roku 1958 sa stala členkou Divadla Andreja Bagara (DAB) v Nitre. Nepáčilo sa jej tam, lebo sa cítila herecky nevyužitá. Aj keď výpoveď podala už v prvý rok a to hneď trikrát, riaditeľ divadla ju nikdy neprijal. A urobil dobre. Počas svojho 15-ročného pôsobenia v DAB odohrala viac ako 1400 predstavení a naštudovala 50 postáv.

Počas materskej dovolenky v roku 1966 sa podieľala na organizovaní tzv. „Večerov pri petrolejových lampách“, kde sa recitovali básne a hrávali šansóny. „Zistila som, že presne to je vec, ktorej sa chcem venovať celý život.“

Po odchode z DAB v roku 1973 začala pôsobiť ako umelkyňa v slobodnom povolaní a naplno sa začala venovať šansónovým vystúpeniam, s ktorými aj keď bola jediná na Slovensku, nikdy nedosiahla veľký úspech. „Akoby to bolo začarované. Mala som, myslím, zaujímavý program, ale vtedajší minister kultúry Válek ho po premiére zakázal. Na šansónoch som ani nezbohatla, ani neomladla. Môj sen stál veľa odriekania a úsilia, ale svoje rozhodnutie spred štyridsiatich rokov som nikdy neoľutovala.“

Ako filmová herečka v 70-tych a 80-tych rokoch sa stala nezabudnuteľnou v úlohách dedinských žien, tetiek často ráznych a komicky ladených postáv (Bičianka z doliny, Kúpeľnový hráč) alebo matiek (Keby som mal pušku, Návrat Jána Petru).

Thomas_1

Herecká filmografie

Filmy

2010 Přežít svůj život
2002 Kruté radosti
1998 Priateľstvá padajúceho lístia (TV film)
1993 Príbeh Mateja Hóza (TV film)
1992 Oneskorené kvety (TV film)
1991 Dido (TV film)
Konečná dolina
Skús ma objať (TV film)
1989 Mediteránske rozprávky (TV film)
Prelúdiá (TV film)
1988 Kúpeľňový hráč
Lýrnik Ostap (TV film)
Niekto ako ja (TV film)
O láske a slávikoch (TV film)
Zlatá panna zo zlatého vajca (TV film)
1987 Matej Bel z Očovej (TV film)
Posledná hodina (TV film)
Čakanie na všedné dni (TV film)
1986 "...to si ty, Anna?" (TV film)
Guľaté tajomstvo (TV film)
Neobyčajné všedné dni (TV film)
Pytačky (TV film)
Tiene v raji (TV film)
Ďakujem Vám za láskavosť (TV film)
1985 Karabínka (TV film)
Plánka (TV film)
1984 Decko v dome (TV film)
Loktibrada (TV film)
Návrat Jána Petru
Poviem jej to sám (TV film)
Vzbúrené mesto (TV film)
1983 Ionov sen (TV film)
Rozprávkový kráľ (TV film)
Učiteľka (TV film)
1982 Keď radí strach (TV film)
Oddychový čas pre sudcu (TV film)
Predčasné leto
Zločin a pokánie (TV film)
1981 Bičianka z doliny (TV film)
Jablčná Siska (TV film)
Jasanica (TV film)
Katera (TV film)
Konôpka (TV film)
1980 Chlapec z majera (TV film)
Demokrati
Hodiny
Muž, ktorého srdce je na vysočine (TV film)
Najstarší zo všetkých vrabcov (TV film)
Posledný súd Michelangela Buonarrotiho (TV film)
Zbraně noci - síla dne (TV film)
1979 Lesanka (TV film)
Uzlíky nádeje (TV film)
1978 Nie
Poéma o svedomí I., II.
Zbojnícky tanec (TV film)
1977 Dom na predmestí (TV film)
1976 Keby som mal dievča
1974 Studené podnebie (TV film)
1973 Hadí princ (TV film)
1972 Javor a Juliana
Mumu (TV film)
1971 Keby som mal pušku
1970 Kamenná bolesť (TV film)
1969 Generácia (TV film)
1962 Bílá oblaka

TV seriály

2015 Tajné životy (TV seriál)
Epizoda 12 (S01E12)
2014 Ochránci (TV seriál)
2009 Jak jsem přežil (TV seriál)
Až kým nás smrť nerozdelí (E04)
2008 Obchod so šťastím (TV seriál)
2005 Rodinné tajomstvá (TV seriál)
1995 Škriatok (TV seriál)
1991 Safari za kuchyňou (TV seriál)
1982 Rozprávky pätnástich sestier (TV seriál)
1981 Bocianie hniezdo (TV seriál)
1980 Svadba bez nevesty (TV seriál)
1979 Oco, mama a ja (TV seriál)
1977 Jedenáste prikázanie (TV seriál)
1975 Nepokojná láska (TV seriál)
1972 Môj autor (TV seriál)

Dokumentární

2009 Přešít svůj sen (Orálne variácie na sen/film Jana Švankmajera)
2007 Příběhy slavných (TV seriál)
Chlap (S08E12)
2002 Háčkovaný svet (TV film)

TV pořady

2007 Takí sme boli (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace