foto

Július Pántik

  • nar. 15.1.1922
    Stredné Plachtince, Slovensko, Československo
  • zem. 25.8.2002 (80 let)
    Bratislava, Slovensko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Slovenský herec, pedagóg a režisér sa narodil 15.1.1922 v Stredných Plachtinciach. Už od mlada mal rád divadlo a bol vášnivým ochotníkom, najmä počas štúdia na gymnáziu v Banskej Štiavnici. Na vysokú školu sa dostal do Bratislavy , kde študoval právo. Aj tu hrával v ochotníckom súbore "Štefánik". To sa mu stalo osudným, lebo pán Borodáč a Bagar ho presvedčili, aby sa dal k divadlu profesionálne. Zanechal štúdia práva a vrhol sa do divadla. V rokoch 1940 - 1944 vyštudoval Štátne konzervatórium v Bratislave a už počas štúdia sa dostal do SND.

V SND odohral množstvo postáv či už to boli diela zo slovenskej klasiky - Tajovského hry (Statky zmätky, Ženský zákon) alebo svetové diela Shakespeara, Moléra, Schilera. Na dôchodok odišiel v roku 1992 a rozlúčil sa v hre režiséra Martina Hubu " Zo života dážďoviek".

Samozrejme, že hral aj veľa postáv v televízii. Boli to najmä postavy z klasického slovenského dedinského prostredia (KUBO, KOCÚRKOVO, BAČOVA ŽENA). Nevyhol sa ani seriálom (DNES V JEDNOM DOMĚ), ktorý sa moc nepodaril. Je paradoxné, že v televízii odohral desiatky postáv, ale každý na Slovensku povie ihneď DEDO JOZE (BAMBUĽKA).

Júliu Pántik svoje schopnosti predával aj mladšej hereckej generácii. Vyučoval najskôr na Štátnom konzervatóriu (1947 - 1951), neskôr na VŠMU (1951 - 1965), kde bol od roku 1959 docentom. Moc sa nevie že aj režíroval. Pre televíziu natočil legendárnu inscenáciu PŠTROSÍ VEČIEROK (1967). Mala obrovský ohlas a po normalizácii bola okamžite " uložená do trezoru". Obnovenú premiéru mala až po roku 1989.

Július Pántik bol aj filmovým hercom. Na začiatku svojej kariéry mu pomohli hlavne českí režiséri, ktorí ho obsadili do svojich filmov (VARUJ! M. Friča, BÍLA TMA F.Čápa, ČERTOVA STENA V. Vassermana, RODNÁ ZEM J. Macha). Neskôr si zahral aj v Bielikovom filme PRIEHRADA. Prišiel rok 1960 a Július Pántik dostal ponuku na hlavnú postavu vo filme PRERUŠENÁ PIESEŇ. Pre Pántika to bol veľký úspech (dostal cenu za herecký výkon na 11 FFP). Toto ocenenie mu bolo pridelené ešte raz za film OČOVSKÉ PASTORÁLE 1974.

Júliusovi Pántikovy bol udelený aj titul "Zaslúžilý umelec" 1966 a " Národný umelec" 1979. Zomrel 22.8.2002 v Bratislave.

Luboš "klúčik" Klučár

Herecká filmografie

Filmy

1995 Veľmi starí obaja (TV film)
1994 Čierny mních (TV film)
1993 Eros a Psyché (TV film)
Mladé letá (TV film)
Podozrenie (TV film)
Sudca a jeho kat (TV film)
1992 Najdúch (TV film)
1990 Rodina (TV film)
Spomienka na Annu (TV film)
1989 Reverend (TV film)
1988 Adolf Eichmann (TV film)
Venček pre starého otca (TV film)
Vianoce Adama Boronču (TV film)
1987 Dvaja (TV film)
Henrich IV. (divadelní záznam)
Neďaleko do neba
Rodák (TV film)
Vytriezvenie (TV film)
1986 Cena odvahy
Sen o kováčovi (TV film)
Tiene v raji (TV film)
1985 Stará dobrá kapela (divadelní záznam)
1984 Neodchádzaj nocou letnou
1983 Pastierova česť (TV film)
Pod cudzím nebom (TV film)
1982 Oddychový čas pre sudcu (TV film)
Staromódna komédia (TV film)
1981 Dozrievanie (TV film)
Fatamorgána (TV film)
Hra bez lásky (TV film)
Mojmír II. (TV film)
Prípad Evy Burdovej (TV film)
Sokoliarova dcéra (TV film)
Súdim ťa láskou
1980 Faidra (TV film)
Falošný peniaz (TV film)
1979 Chobotnica (TV film)
Jennie Gerhardtová (TV film)
Na vysokej skale: Ovčiar Bebek
Nový život (divadelní záznam)
V predvečer (TV film)
1978 Článok na prvú stranu (TV film)
Riziko (TV film)
Viťúzi (divadelní záznam)
1977 Kamarátka Šuška
Koruna lásky a smrti (TV film)
Sedem krátkych rokov inžiniera Hagaru (TV film)
Smrť malomeštiaka (TV film)
Vítězný lid
Vojáci Svobody I. - IV.
1976 Desať percent nádeje
Iba láska (TV film)
Poslední (divadelní záznam)
1975 Blízki cudzí ľudia (TV film)
1974 Do zbrane, kuruci!
Jaríkovský kostol (TV film)
Kdo hledá zlaté dno
Studené podnebie (TV film)
Trofej neznámeho strelca
Vodník a Zuzana (TV film)
1973 Desatinka citu (TV film)
Očovské pastorále
Sólo pre bicie (hodiny) (TV film)
1972 Bačova žena (TV film)
Ďaleko je do neba
Žiarlivosť (TV film)
1971 Kocúrkovo (TV film)
Nevesta hôľ
Plachtinská svadba (TV film)
Švédska zápalka (TV film)
1970 Na svitaní (TV film)
Rekviem za rytierov
Strach z pekla (divadelní záznam)
Ujo Váňa (TV film)
Vassa Železnovová (divadelní záznam)
87. revír (TV film)
1969 Pštrosí večierok (TV film)
Rozmajrín (TV film)
1967 Stud
1966 Jeden deň pre starú paniu
Vrah zo záhrobia
1965 Ako si mačky kúpili televízor (TV film)
Kubo (TV film)
Kým sa skončí táto noc
Úplně vyřízený chlap
1964 Muž pre každé počasie (TV film)
Prípad pre obhajcu
1963 Výhybka
1962 Havrania cesta
1961 Kohout plaší smrt
1960 Přerušená píseň
1959 Velká samota
1956 Nie je Adam ako Adam
1955 Rohy
Tanková brigáda
Žena z vrchov
1954 Frona
1953 Rodná zem
1952 Mladé srdcia
1950 Priehrada
1949 Čertova stena
Katka
1948 Bílá tma
1947 Znamení kotvy
1946 Varúj...!

TV seriály

1986 V chalúpke a za chalúpkou (TV seriál)
1983 Veselé vtáčie rozprávky (TV seriál)
1982 Bambuľkine dobrodružstvá (TV seriál)
1979 Dnes v jednom domě (TV seriál)
1977 Útek zo zlatej krajiny (TV seriál)
1976 Vojáci svobody (TV seriál)
1975 Nepokojná láska (TV seriál)
1972 Dobrodružstvá Budzogáňa, zbojníckeho kapitána (TV seriál)
1970 A. C. Dupin zasahuje (TV seriál)

Dokumentární

1995 Viera Bálinthová - Herečka bez javiska (TV film)
1992 Nedokončené léto Františka Čápa (TV film)
1981 Režisér (TV film)
1976 Komunisté (TV seriál)
1970 Jozef Budský (TV film)
1967 Profily (TV seriál)
1945 Vlast vítá

TV pořady

1992 Moje omyly (TV pořad)
1985 Kavárnička dříve narozených (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

1981 Prefíkaná vdova (TV film)
1977 Krásna Pramíla (TV film)
1969 Pštrosí večierok (TV film)
1966 Líšky dobrú noc (TV film)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(21)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace