foto

Lil Dagover

  • nar. 30.9.1887
    Madiun, Východní Jáva, Nizozemská východní Indie
  • zem. 24.1.1980 (92 let)
    Mnichov, Bayern, Západní Německo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Německá filmová a divadelní herečka Lil Dagover, vlastním jménem Martha Seubert, se narodila 30. září 1887 ve městě Madiun ve Východní Jávě v Indonésii. Byla dcerou lesního důstojníka Adolfa Karla Ludwiga Moritze Seuberta, a tak se vzdělávala všude možně ve Velké Británii, Francii nebo Švýcarsku. Když jí bylo 10 let, rodina se přestěhovala do Německa. Zde začala Lil navštěvovat školu v Tübingenu. Lil měla už od dětství velikou představivost, a tak si často vymýšlela pro sebe jména jako např.: Marie, Antonie, Victory, Linde nebo Lilitt.

Později v roce 1913, kdy se provdala za herce Fritze Dagovera, si změnila své jméno na Lil. A byl to právě manžel, kdo Lil seznámil se světem filmu. Už v roce 1913 dostala svou první roli ve filmu SCHLANGETANZ od Louise Helda. Následovaly obdobné malé role, než jí v roce 1919 oslovili hned dva špičkoví režiséři Fritz Lang a Robert Wiene. Natočila tak PAVOUCI I. - ZLATÉ JEZERO (1919)  a KABINET DOKTORA CALIGARIHO (1920). V roce 1920 se také rozvedla se svým manželem. Z manželství s Fritzem Dagoverem měla dceru Evu (*1914-19??). Lilin herecký talent v němých filmech kritici často přirovnávali jako gentlewoman. V roce 1926 si vzala producenta Georga Witta. Později v éře zvukových filmů měla s herectvím značné problémy, ostatně jako většina herců němých filmů. Začala proto hrát v divadle Maxe Reinharda - Deutches Theater, a stala se z ní uznávaná divadelní herečka.

Dokonce i v době národního socializmu byla opěvována jako UFA-Star. V letech 1933 - 1944 hrála celkem v 23 filmech. Nacisté se jí dvořili a obdivovali její herecký talent. V roce 1937 byla jmenována Státní herečkou. O tři roky později jí byl udělen Vojenský kříž za pobavení vojáků v předních divadlech. I po druhé světové válce se objevovala v mnoha filmech a získala tak další ocenění. Například v roce 1954 získala Stříbrný Filmový pás pro nejlepší herečku ve vedlejší roli ve filmu KÖNIGLICHE HOHEIT (1953). V roce 1962 získala Zlatý Filmový pás za vynikající práci v němém filmu.

V roce 1961 si zahrála titulní roli ve filmu DIE SELTSAME GRÄFIN Josefa von Bákyho podle knižní předlohy Edgara Wallaceho. Snímků, kde zazářila je opravdu hodně. Za zmínku z jejích nesmrtelných filmů určitě stojí fantasy film UNAVENÁ SMRT (1921) režie Fritz Lang, TARTUFFE (scénář div. hra od Moliéra) režie Friedrich W. Murnau, drama ELISABETH VON ÖSTERREICH (1931), německá verze AFÉRA PLUKOVNÍKA REDLA (1931) režie Karel Anton, německá verze ŽENA, KTERÁ VÍ CO CHCE (1934), DAS MÄDCHEN IRENE (1936), DÍTĚ DVOU MATEK (1937), KDYŽ HVĚZDY SVÍTÍ (1938) po boku Anny Ondra;režie Hans H. Zerlett, BISMARCK (1940), komedie MUSIK IN SALZBURG (1944), KÖNIGLICHE HOHEIT (1953), KRONPRINZ RUDOLFS LETZE LIEBE (1956) režie Rudolf Jugert, PŘIZNÁNÍ HOCHŠTAPLERA FELIXE KRULLA (1957), HOTEL ROYAL (1969), KARL MAY (1974) režie Hans-Jürgen Syberberg anebo SOUDCE A JEHO KAT (1975), kde si zahrála i Jacqueline Bisset.

V roce 1979 Lil Dagover vydala svou autobiografii s názvem Ich war die Dame. Zemřela dne 23. ledna 1980 ve svém domě v Mnichově. Posmrtně po ní byla přejmenována Grünwaldova ulice na Lil-Dagover-Ring. V obci Berlin-Hellersdorf je po ní pojmenována alej Lil-Dagover-Gasse.

Cucina_Rc

Herecká filmografie

Filmy

1979 Povídky z Vídeňského lesa
1977 Die Standarte
Die Teufelsbraut (TV film)
1975 Memento Mori (TV film)
Soudce a jeho kat
Tatort: Wodka-Bitter-Lemon (TV film)
1974 Karl May
1973 Chodec
1971 Glückspilze (TV film)
Kolibri (TV film)
Paradies der alten Damen (TV film)
Professor Sound und die Pille - Die unwahrscheinliche Geschichte einer Erfindung (TV film)
1969 Das Interview (TV film)
Hotel Royal (TV film)
1968 Unwiederbringlich (TV film)
1967 Siedlung Arkadien (TV film)
1964 Bis ans Ende (TV film)
1963 Reisender ohne Gepäck (TV film)
1961 Der Mann von draußen (TV film)
Die Seltsame Gräfin
1960 Ich fand Julia Harrington (TV film)
1959 Buddenbrooks - 1. Teil
Buddenbrooks - 2. Teil
1958 Bäume sterben aufrecht (TV film)
Das gab's nur einmal
1957 Přiznání hochštaplera Felixe Krulla
Unter Palmen am blauen Meer
1956 Kronprinz Rudolfs letzte Liebe
Meine 16 Söhne
1955 Der Fischer vom Heiligensee
Die Barrings
Ich weiß, wofür ich lebe
Rosen im Herbst
1954 Schloß Hubertus
1953 Königliche Hoheit
Rote Rosen, rote Lippen, roter Wein
1952 Das Geheimnis vom Bergsee
1950 Es kommt ein Tag
Vom Teufel gejagt
1949 Man spielt nicht mit der Liebe
1948 Die Söhne des Herrn Gaspary
1944 Musik in Salzburg
1943 Wien 1910
1942 Kleine Residenz
1940 Bismarck
Die Räuber
Friedrich Schiller
1939 Umwege zum Glück
1938 Dreiklang
Dvě manželství paní Máji
Když hvězdy svítí
Rätsel um Beate
1937 Dítě dvou matek
Fridericus
Kreutzerova sonata
1936 August der Starke
Das Mädchen Irene
Das Schönheitsfleckchen
Schlußakkord
1935 Der Vogelhändler
Der höhere Befehl
Lady Windermeres Fächer
1934 Der Flüchtling aus Chicago
Ich heirate meine Frau
Žena, která ví co chce (německá verze)
1933 Svatojánská noc
1932 Die Tänzerin von Sans Souci
Dobrodružství krásné ženy
The Woman from Monte Carlo
1931 Aféra plukovníka Redla (německá verze)
Congress Dances, The
Congrès s'amuse, Le
Das Schicksal einer schönen Frau
Elisabeth von Österreich
Kongres tančí
1930 Das alte Lied
Der weiße Teufel
Es gibt eine Frau, die dich niemals vergißt
Primanerehre
Va Banque! (Všechno nebo nic!)
Velká touha
1929 Der Günstling von Schönbrunn
Die Ehe
Es flüstert die Nacht
Hrabě Monte Christo
Monte Cristo
Rund um die Liebe
Spielereien einer Kaiserin
1928 Grande Passion, La
Rapsodie lásky
Tajemný kurýr
Tourbillon de Paris, Le
1927 Anwalt des Herzens, Der
Die Lady ohne Schleier
Orientexpress
1926 Brüder Schellenberg, Die
Nur eine Tänzerin
Veilchenfresser, Der
1925 Demütige und die Sängerin, Der
Der Demütige und die Tänzerin
Liebe macht blind
Tartuffe
Wenn die Filmkleberin gebummelt hat
Zur Chronik von Grieshuus
1924 Komödie des Herzens
1923 Die Prinzessin Suwarin
Seine Frau, die Unbekannte
1922 Doktor Mabuse, dobrodruh
Fantom
Luise Millerin
Macht der Versuchung
Tiefland
1921 Das Geheimnis von Bombay
Medium, Das
Mord in der Greenstreet, Der
Toteninsel
Unavená smrt
1920 Blut der Ahnen, Das
Die Kwannon von Okadera
Frau im Himmel, Die
Jagd nach dem Tode 2.Teil: Die verbotene Stadt, Die
Kabinet doktora Caligariho
Pavouci II (Brillantová loď)
Spiritismus
Sudí zalamejský
1919 Der Tänzer
Die blonde Loo
Harakiri
Maske, Die
Pavouci I (Zlaté jezero)
Phantome des Lebens
Tänzer 1. Teil, Der
1918 Lied der Mutter, Das
Volontär, Der
1916 Das Rätsel der Stahlkammer
Retterin, Die

Dokumentární

2007 Cinemassacre's Monster Madness (TV seriál) - a.z.
1998 Dämonische Leinwand - Der deutsche Film der zwanziger Jahre - a.z.
1929 2. Ungarische Rhapsodie

TV pořady

1968 Seniorenklub (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace