Reklama

Reklama

Eva Gerová

Eva Gerová

nar. 04.03.1920
Praha, Československo

zem. 05.06.2013 (93 let)
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko

Biografie

Eva Gerová se narodila jako Eva Branbergerová 4. března 1920 v Praze do rodiny hudebního vědce, organizátora a skladatele (složil hudbu k filmům KAREL HYNEK MÁCHA, FILOSOFSKÁ HISTORIE, BÍLÁ NEMOC a CO SE ŠEPTÁ) Dr. Jana Branbergera (1877 – 1952) a operní pěvkyně Doubravky Černochové – Branbergerové (1885 – 1945). Po otcích zdědila umělecké sklony a od sedmi let hrávala v představení pražských konzervatoristů. Navštěvovala anglické gymnázium a z kvarty přešla v roce 1936 do druhého ročníku dramatického oddělení Státní konzervatoře v Praze.

Při přijímacích zkouškách na konzervatoř si ji všiml režisér Oldřich Kmínek, který ji jako šestnáctiletou studentku obsadil do svého melodramatického snímku MANŽELSTVÍ NA ÚVĚR (1936) a postavy sestry Ley Pohlové (Zita Kabátová) Emy. Její mladiství dívčí zjev, jemná nevinná tvář, výrazné oči, malá ústa a laskavý hlas upoutal pozornost i dalších filmových činitelů. I když mladá Eva studovala, ihned následující rok získala další čtyři nabídky na filmování, roku 1938 to už bylo šest pozvání. Nejčastěji hrála úlohy slušných a spořádaných dcerušek, které nakonec získají svého vytouženého vyvoleného.

Roku 1937 se představila jako Pepička Kondelíková v Krňanského přepisu stejnojmenného oblíbeného románu spisovatele Ignáta Herrmanna OTEC KONDELÍK A ŽENICH VEJVARA (1937), mladší sestra Lori Šomkové (Karla Oličová) Aninka v životopisném snímku české režisérky Zet Molas KAREL HYNEK MÁCHA (1937), dvojrole Mařenka Lízalová a matka Kopečková – Lízalová zamlada v Bromově komedii KARIÉRA MATKY LÍZALKY (1937) a Věra Soldánová v sociálním dramatu HARMONIKA (1937) režiséra Ladislava Broma. Není bez zajímavosti, že v komediích OTEC KONDELÍK A ŽENICH VEJVARA (1937) a KARIÉRA MATKY LÍZALKY (1937) ji rodičovský pár vytvořili Antonie Nedošinská a Theodor Pištěk.

Další rok byla snoubenkou Hanou Karlíkovou v komedii Waltera Schorsche PÁN A SLUHA (1938), novomanželkou Helenou Frýdlovou – Čejkovou ve Slavínského komedii SVATEBNÍ CESTA (1938), Čechoameričankou Daisy Brožovou v další komedii Vladimíra Slavínského SLEČNA MATINKA (1938), dcerou Zdenkou Jiříkovskou v NEPORAŽENÉ ARMÁDĚ (1938) Jana Bora, agentkou Věrou Duškovou ve Slavínského BÍLÉ VRÁNĚ (1938) a studentkou Věrou Pšeničkovou v komedii JARKA A VĚRA (1938) Václava Binovce. Jak vidno, v tomto roce nejčastěji spolupracovala s Vladimírem Slavínským.

Svůj pseudonym, který používala výhradně jen na filmovém plátně si Gerová zvolila už v roce 1936 z druhé půlky svého původního jména, které bylo pro novou filmovou kariéru moc složité a německé. Těsně před začátkem protektorátu Čechy a Morava se v devatenácti letech představila naposledy ve filmové branži jako titulní Stázička Vaňousová ve Šléglově komedii podle stejnojmenného románu VENOUŠEK A STÁZIČKA (1939). Jejím hereckým partnerem – Venoušem Huňáčkem – byla oblíbená herečka Věra Ferbasová. Ještě v roce 1939 krátce hostovala v Divadle na Vinohradech.

Ještě na úsvitu okupace se provdala za policejního lékaře MUDr. Jaroslava Šanovce, přijala jeho jméno a krátce po sobě se jí narodil syn a dcera. Ukončila hereckou a filmovou kariéru a věnovala se plně své rodině. Tohoto rozhodnutí nikdy nelitovala. Po válce pracovala nejdříve jako brigádnice v Univerzitní knihovně a Knihovně společenských věd, krátce studovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy. Na radu Josefa Strnadela si udělala knihovnickou nástavbu a stala se knihovnicí Divadelního a filmového oddělení pražské Městské knihovny. V aktivním zaměstnání byla až do roku 1993.

Až ve vysokém věku se opět začala objevovat na veřejnosti. Účastnila se několika veřejných akcí, vystoupila v televizi a v rozhlase. Často byla, i ve filmových titulcích, chybně psána jako Eva Gérová. Do vysokého věku si udržovala dobrou kondici a životní optimismus, ve kterém ji pomáhala také vnoučata a pravnoučata. Bývalá ani ne dvacetiletá hvězdička druhé poloviny 30. let Eva Gerová, jejíž kariéra trvala pouhé tři roky a s kontem dvanácti filmových úložek (ve dvou i zpívala), zemřela 5. června 2013 v Praze ve věku vysokých devadesáti tří let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herečka

Host

Reklama

Reklama