Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Cyklus Heydrich – konečné řešení poskytuje svými 43 díly zmapování tohoto období dosud nebývalý prostor. Základní osou cyklu je činnost Reinharda Heydricha v úřadu protektora. Její souvislosti pak přivádějí jednotlivé kapitoly ke klíčovým událostem, osobnostem a fenoménům doby a to nejen na území protektorátu a Třetí říše. Kombinovaná reportážní a dokumentární forma zpracování se opírá o využití dobových archivů, autentických předmětů i výpovědi pamětníků a historiků. Vedle známých faktů se autoři zaměřili také na nejnovější poznatky, které mohly být po letech zamlčování a dezinterpretací přidány k obrazu doby až v posledních dvou desetiletích.
Jednotlivé díly:  1.-Noc nad protektorátem
2.-Mladý ostrý hoch
3.-Šálek anglickeho čaje
4.-Svatováclavská neděle
5.-Utěš smutné, zažeň vše zlé
6.-Bezezbytková germanizace
7.-Muži pro speciální operace
8.-Sokolové
9.-Judenrein
10.-Operace Percentage
11.-Budujeme lepší zítřek
12.-A zase byli druzí
13.-Chci jít s Kubišem
14.-Válka nejnebezpečnějšího muže
15.-Venkov zachraňuje Prahu
16.-Vánoce u Heydrichů
17.-Konečně go!
18.-Silver jako spojení
19.-Modravé dálky
20.-Je nutné mluvit německy
21.-Dopadení zrádce X
22.-Východní vítr
23.-Operace Pohřbený kanon
24.-Sázka na Říši
25.-Ticho, které neléčí
26.-Protektorátní ráj
27.-Pozdější život atentátu
28.-Transport z ráje
29.-Zinc - na vlastní pěst
30.-Out Distance - zrádce na obzoru
31.-Svatobořické děti
32.-Na zámku a v podzámčí
33.-Věrnost Říši
34.-Libuše volá Londýn
35.-Dáme si do bytu dva mimopražské
36.-Souboj na Bulovce
37.-Zůstal jsem sám!
38.-Hledá se zatáčka
39.-Atentát
40.-Zmizeli
41.-Lidice - obraz pomsty
42.-Bylo nejhůř
43.-Češi se nevzdávají
44.-Ministr Eden oznamuje (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (55)

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Nejvýznamnější odbojový čin v 2. světové válce, jakým atentát na Heydricha bezpochyby je, si žádá řádné zdokumentování. Ač jsem hrdý, že se tato událost odehrála právě v naší zemi, tak na námi zpracovaný dokument nemohu pět ódy, byť jsou v něm jména jako Eduard Stehlík či Jaroslav Čvančara, která jsou zárukou fundovaného vyprávění. 44 epizod je zkrátka příliš a po pár dílech už cyklus mapuje věci, které s tématem souvisí jen velmi úzce, což velmi často vede k příšerné nudě. Místy jsem měl pocit, že autoři začnou např. pátrat i po zednících, kteří postavili domy, v nichž rodiny ukrývaly členy odboje. Působivé momenty či zajímavé informace tu samozřejmě jsou, ovšem na celkovou stopáž je jich sakra málo. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Rozsáhlý a svým způsobem unikátní cyklus čtyřiačtyřiceti epizod, předkládající Heydrichův osud po nástupu do funkce zastupujícího říšského protektora v září 1941, sice operuje s přehršlí informací a v jistém ohledu vnáší do uzavřených kapitol českých dějin nové světlo, ale zároveň se jen stěží dokáže ubránit jistým pochybnostem. Nezastupitelná je v tomto případě role odborníků, historiků a v neposlední řadě také přeživších pamětníků; možnost diskuse a konfrontace s archivními materiály pak poskytuje celku jistou výjimečnost, jíž se nám v obdobných dokumentech dostává spíše okrajově. Téma Heydrich zůstává i po sedmdesáti letech jedním z nejtragičtějších okamžiků porobeného českého národa a publicita, televizní či rozhlasová, je bezesporu důležitým krokem k znovuobjevení a pochopení období protektorátního temna. Právě dnes a právě teď. ()

Reklama

RumbleFish 

všechny recenze uživatele

Prní díl vcelku rozpačitý, ale kde začít u tak obsáhlé historické epizody? První dojem z vypravěče Töpfera není moc pozitivní, ale člověk si něj zvykne a především nedostává moc prostoru. Vybraní odborníci (historici, archiváři etc.) pak patří mezi špičky svých oborů a dopňují je nejrůznější pamětníci. Fasáda pořadu je na poměry ČT více než zdařilá, za pochvalu stojí nestatičnost dokumentu, ergo relativně rychlé střihy. Hraných scének, které většinou u dokumentů působí trapně, je zde naprosté minimum a neruší. U druhého dílu potěšila výprava v podobě krátkého výletu do Německa i s komentáři německých historiků, u třetího pak pamětníci/váleční veterání. Zatím tedy hodně slušný dokument, jak formou tak obsahem - na rozdíl od uživatele igi B. jsem si nevšiml žádných účelových polopravd, postulovaných národních mýtů ani politicky motivovaných dezinformací... ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Dostal jsem se téměř až k atentátu, ale pak jsem postupně odpadal, až jsem odpadl úplně. Nicméně si vysoce cením "prohlášení pamětníků", z nichž, i přes vysoké stáří, sálají nejen tehdejší prožitky, ale i vysoká inteligence. Myslím tím například a především Židovky v dílu podivně nazvaném "Judenrein". ()

Aky 

všechny recenze uživatele

V tomhle dokumentu je všechno, co by v dobrém dokumentu mělo být: téměř neznámá nová fakta, autentické záběry, fundované komentáře... jeho největší vada, zdá se mi, spočívá v tom, že je toho zkrátka všeho příliš mnoho. Ve snaze zachytit všechno a nezapomenout na nic se stává neůměrně dlouhým a občas nudným. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama