Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pořad vysílaný TV NOVA. Reportáže odhalují podstatu politických a finančních kauz. Reportéři pořadu pomohli k odhalení několika z nich, například "Kinský" a "Berdychův gang". Moderují Radek John a Josef Klíma. (duklak2)

Recenze (86)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Výborná publicistická relácia. Investigatívni reportéri, na čele so skúseným Radekom Johnom a Josefom Klímom, ma svojimi pútavými reportážmi dokázali vždy zaujať. Nebojácne sa púšťali do odhaľovania podvodov, korupcie, či káuz, ktoré často siahali hodne, hodne vysoko. Nezľakli sa zastrašovania, vyhrážok, súdov... Ukazovali spoluobčanom špinavosti, ktoré sa tajne dejú vôkol nás, veľa krát pod rúškou záslužných činností. Žiaden slizký bulvár, ale naozaj podstivá, zmysluplná novinárska práca v teréne, ktorá zhatila nekalé plány nejednému gaunerovi. To musíte vidieť "Na vlastné oči". *** ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Je to snad nejdokonalejší publicistický pořad, který jsem měl možnost vidět. Neměl vůbec žádnou konkurenci. Líbil se mi hlavně Josef Klíma, který mě svým vzhledem připomínal jednoho mistra z učňáku. Bylo zajímavé sledovat, jak se odhalují finanční kauzy a pak také chválím reportéry, že se v tomto pořadu vraceli k nevyřešeným kriminálním případům. Za jednu z nejzajímavějších reportáží považuji odhalení kauzy Berdychova gangu. Ze zásady nedám plný počet, ale i ty lepší 4 jsou velmi dobré. Třikrát jsem viděl reportáž z jihlavského podzemí, kde se ve výklenku zjevil jednomu moderátorovi tohoto pořadu duch. Tady se můžete podívat na reportáž: Záhady v jihlavském podzemí ()

Reklama

Mo. 

všechny recenze uživatele

Už mě začíná štvát neustálé opakování toho slovního spojení "na české poměry", ale bohužel musím opět konstatovat, že na české poměry je to mimořádně kvalitní počin (a na poměry TV Nova obzvlášť). Radek John byl (než vstoupil do politiky a stal se šaškem) svého času společně s Klímou možná první a posléze poslední opravdový český investigativní novinář a jejich pořad Na vlastní oči byl vpravdě unikát (opakovat to s těmi poměry by bylo trapné). Na investigativní žurnalistiku ovšem už dnes jednoduše nejsou peníze (nebo se možná jen nechce, kdoví...). Každopádně dnes už se žádné kauzy nerozkrývají. Dnes novináři nepátrají na vlastní pěst a nevyužívají kontaktů na vysokých místech, aby odhalili nepravosti a učinili svět lepším. To, co čtete v novinách a vidíte v televizi, to není výsledek práce novinářů - to jen prostě někdo (komu se to hodí) tu práci udělal za ně a novinářům popustil tu či onu informaci. Věděl, že reportéři už se o zbytek postarají - a když se to udělá chytře, ani nebudou ověřovat, zda je ta informace pravdivá nebo ne. Do novin se napíše něco typu "MF Dnes se podařilo získat...", TV Nova (nebo třeba ČT1) odvysílá spot ve smyslu "Máme informace, že..." a to je celé; nikdo nebude pátrat potom, kde se taková informace vzala. Nicméně nějaký politik, podnikatel nebo úředník se rozhodně bude tetelit blahem, jak se mu podařilo podrazit nohy svému soupeři. A to je to jediné, oč tu jde. Slavní hlídací psi demokracie se staly patetickými sluhy systému, kde se jedno prase s druhým rve o koryto a neváhá při tom využít médií, která vždy poslušně přiběhnou, aby si smlsla na další jednohubce ze systémového zákulisí. Tím se dostáváme zpátky k pořadu Na vlastní oči. Sám si totiž nejsem jistý, nakolik pánům Johnovi a Klímovi tu exkluzivitu a investigativnost baštím. Ale jsem překvapivě spíš optimista a řekl bych, že tenkrát to fakt ještě bylo relativně dost o té "pravé novinařině" a nechci být v tomhle ohledu až příliš paranoidní a předpokládat, že to pánové měli dokonce zaplacený nebo tak něco. Jenže pak se něco stalo a i nejlepší investigativní reportér v republice se nechal pohltit systémem a stal se politikem. A systém mu jeho minulost dal samozřejmě patřičně sežrat a my jsme byli na vlastní oči svědky jednoho z největších lidských failů v dějinách novinařiny. No nic, rest in peace, česká investigativní žurnalistiko. ()

Flarnytryl odpad!

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem měl možnost se detailně seznámit s jedním z případů, o kterém před lety točili pánové Kroupa a Motl reportáž. Jejich reportáž měla se skutečností pramálo společného. Tvůrci pořadu neměli nejmenší problém vylíčit věci po svém a sem tam něco pozměnit tak, aby se jim to hodilo. Na vlastní oči nikdy nebyl pořad o objektivitě, ale o snaze maximálně a za každou cenu šokovat veřejnost. Ale na publicistiku, které se nedá ani trochu věřit, není nejmenší důvod se dívat. ()

alambert odpad!

všechny recenze uživatele

Je vůbec možné, že je někdo takový kretém, že demonstruje, že airsoftová pistole za několik tisíc Kč na CO2 nezpůsobí zranění seniorovi, tím způsobem, že to předvádí plastovou hračkou s mechanickým nabíjením, ještě navíc z podstatně větší vzdálenosti a na figurantovi polovičního věku? Jak může taková sračka projít do vysílání? ()

Galerie (4)

Související novinky

Podzimní televizní boj

Podzimní televizní boj

13.08.2012

Skromný český televizní píseček se dočká zanedlouho dalšího boje o sledovanost, především na poli komerčních seriálů. Dvě nejsilnější komerční televize vsadily na školní prostředí (TV Nova seriálem… (více)

Reklama

Reklama