foto

Adam Clayton

  • nar. 13.3.1960 (58 let)
    Chinnor, Oxfordshire, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Adam Charles Clayton, baskytarista irské rockové formace U2, se narodil 13. 3. 1960 v Chinnoru. Od mládí se programově choval i oblékal jako rebel, ze školy ho vyhodili kvůli nahotě při běhání po škole, což komentoval slovy:"Když můžou veverky, tak já taky". Vždy byl vyhlášeným konzumentem alkoholu, marihuany a ze zásady neuznával pravidla ani nařízení.

V roce 1976, při konkurzu do budoucích U2, neuměl na baskytaru vůbec hrát a proto se snažil všechny přesvědčit o odbornosti svým zjevem a užíváním slangových výrazů z hudební branže. O jeho začlenění do skupiny však rozhodlo spíše to, že jako jediný vlastnil zesilovač a dobrovolně se stal prvním manažérem skupiny.

Kromě nahrávání desek a koncertování s U2 zanechal stopu i ve filmovém světě, když v roce 1996 s Larry Mullenem Jr. přetvořil k obrazu doby a nahrál titulní skladbu k filmu Mission Impossible.

Adam Clayton je jediným členem U2, který je spokojen se svou pozicí v kapele. V knize U2: At the End of the World (autor Bill Flanaghan) stojí psáno: "Larry si moc přeje být zpěvákem, Bono si přeje být kytaristou, The Edge bubeníkem, jen Adam si vždy přál být basistou".

petaspur

Herecká filmografie

Filmy

2002 U2: The Best of 1990-2000 (video kompilace)
1999 Entropy
Simpsons: Greatest Hits, The
1990 Night & Day (TV film)

TV seriály

2002 Simpsonovi (TV seriál) - a.z.
Na pranýři (S13E17) - a.z.
1998 Simpsonovi (TV seriál)
Kam s odpadem? (S09E22)

Dokumentární

2015 U2 iNNOCENCE + eXPERIENCE Tour 2015… Návrat do Paříže (koncert)
2014 Who the F**K Is Arthur Fogel
2011 From the Sky Down
2009 25 let Rokenrolové síně slávy (koncert)
Barack Obama: Koncert 2009 (koncert)
U2 360° - Živě z Rose Bowl (koncert)
2008 U2 Rockové tažení
2007 U2 3D (koncert)
2006 Vertigo 2005: Live from Milan (koncert)
2005 Leonard Cohen: I'm Your Man
Live 8 (koncert)
The Work of Director Anton Corbijn (video kompilace)
The Work of Director Stéphane Sednaoui (video kompilace)
Vertigo 2005: U2 Live from Chicago (koncert)
2002 U2 Go Home: Live from Slane Castle (koncert)
2001 U2: Elevation 2001 Live From Boston (koncert)
1999 Classic Albums: U2 - The Joshua Tree
1997 U2: A Year in Pop (TV film)
U2: PopMart Live From Mexico City (koncert)
Zoo-TV (TV film)
1994 Elvis: The Tribute (TV film)
U2: Zoo TV Live from Sydney (koncert)
1993 Rock and Roll Inaugural Ball (TV film)
U2: Love Is Blindness
1992 U2: Achtung Baby (koncert)
1990 Red Hot and Blue (TV film)
1989 U2: LoveTown (koncert)
1988 U2: Rattle and Hum (koncert)
U2: The Making of the Movie 'Rattle and Hum' (TV film)
1987 U2: Outside It's America
1985 Live Aid (koncert)
1984 U2: Unforgettable Fire
1983 U2: Under a Blood Red Sky (koncert)

TV pořady

2014 Oscar's Red Carpet 2014 (TV pořad)
2011 2011 Billboard Music Awards, The (TV pořad)
2009 Grammy Awards 2009 (TV pořad)
The BRIT Awards 2009 (TV pořad)
2001 America: A Tribute to Heroes (TV pořad)
We Know Where You Live (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1964 Top of the Pops (TV pořad)

Hudební videoklipy

2017 U2: You’re The Best Thing About Me (hudební videoklip)
2014 U2: Invisible (hudební videoklip)
2006 U2: 18 Videos (hudební videoklip)
2005 U2: Sometimes You Can't Make It On Your Own (hudební videoklip)
2002 U2: Electrical Storm (hudební videoklip)
U2: The Best of 1980-1990 (hudební videoklip)
2000 U2: Beautiful Day (hudební videoklip)
U2: Walk On (hudební videoklip)
1993 U2: Numb (hudební videoklip)

Skladatelská filmografie

Filmy

1995 Za mraky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace