foto

Jackie Gleason

  • nar. 26.2.1916
    Bushwick, Brooklyn, New York City, New York, USA
  • zem. 24.6.1987 (71 let)
    Fort Lauderdale, Florida, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jackie Gleason (rodným jménem Herbert John Gleason), se narodil na 364 Chauncey Street v Bedford - Stuyvesant, v Brooklynu, v New Yorku. Do showbusinessu pronikl ve věku 15 let, když vyhrál amatérskou noční soutěž a poté začal vystupovat na různých karnevalech, nočních klubech, estrádách a kočovných divadlech.

V r. 1940 podepsal se společností Warner Bros. smlouvu a poté debutoval na stříbrném plátně ve filmu NAVY BLUES (1941). Jeho kariéra byla přerušena 2 .sv. válkou, ale ke konci války se vrací do Hollywoodu, kde hraje nespočet hlavních i vedlejších rolí v mnoha filmech. Paradoxně jeho filmová práce měla malý dopad na jeho kariéru a předtím, než se stal televizní hvězdou v takových komediálních seriálech jako THE LIFE OF RILEY, THE HONEYMOONERS či THE JACKIE GLEASON SHOW, prošel účinkováním v mnoha představeních na Broadwayi.

Bylo to během jeho televizní kariéry, kdy vytvořil tak přetrvávající postavy jako Ralph Kramden (chvastounský řidič autobusu v sitcomu The Honeymooners), Reggie Van Gleason a Joe-barman. Díky jeho komediálnímu talentu byl často obsazován do různých pořadů v televizi a dostal přezdívku THE GREAT ONE.

Gleason se vrátil k filmu v ranných 60. letech, jak v komediálních, tak dramatických hlavních rolích. Za ztvárnění role ve filmu THE HUSTLER (1961), byl nominován na cenu Academy Awards, ale nikdy nedosáhl ve filmu takového věhlasu jako v televizi. V pozdních 70. letech a začátkem let 80. zaznamenal úspěch účinkováním v akčně - komediálním seriálu SMOKEY AND THE BANDIT, kde hrál dobrosrdečného jižanského šerifa.

Jeho umělecká dráha je lemována obdobím, kdy skládal, produkoval a točil tzv. mood music (odpočinkovou hudbu). Gleason zemřel v roce 1987 na rakovinu. Jeho vnuk, Jason Patric, je taktéž hercem. Zajímavosti: -měl strach z létání, proto všude jezdil vlakem. -zajímal se o paranormální jevy a UFO, jeden čas byl hostem radiového pořadu na toto téma. -disponoval fotografickou pamětí, herecké party četl na jeden zátah.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2002 The Honeymooners 50th Anniversary Celebration (TV film) - a.z.
1993 Honeymooners First Christmas, The (TV film) - a.z.
Honeymooners: The Really Lost Debut Episodes, The (TV film) - a.z.
1986 Vůbec nic společného
1985 Izzy and Moe (TV film)
1983 Mr. Halpern and Mr. Johnson (TV film)
Podraz II
Polda a bandita 3
1982 Hračka
1980 Polda a bandita 2
1977 Pan Bilión
Polda a bandita
1975 Lucille Ball/Jackie Gleason Special, The (TV film)
Three for Two (TV film)
1974 Julie and Jackie: How Sweet It Is (TV film)
1970 How Do I Love Thee?
1969 Don't Drink the Water
How to Commit Marriage
1968 Skidoo
1963 Tátovy nápady
Voják v dešti
1962 Gigot
Requiem for a Heavyweight
1961 Hazardní hráč
Million Dollar Incident, The (TV film)
1960 Big Sell, The (TV film)
The Secret World of Eddie Hodges (TV film)
1950 The Desert Hawk
1942 Escape from Crime
Lady Gangster
Larceny, Inc.
Manželky orchestru
Springtime in the Rockies
Tramp, Tramp, Tramp
1941 All Through the Night
Navy Blues
Steel Against the Sky

TV seriály

1984 Honeymooners: The Lost Episodes, The (TV seriál)
1966 The Jackie Gleason Show (TV seriál)
1961 The Jackie Gleason Show (TV seriál)
1955 The Honeymooners (TV seriál)
1952 The Jackie Gleason Show (TV seriál)
1949 The Life of Riley (TV seriál)

Dokumentární

2000 Inside TV Land: The Honeymooners (TV film) - a.z.
1998 Bing Crosby Christmas, A
1996 Bob Hope: Hollywood's Brightest Star - a.z.
1960 The Fabulous Fifties

TV pořady

1976 Bing Crosby's White Christmas (TV pořad)
The Captain and Tennille (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)
1962 Jackie Gleason: American Scene Magazine (TV pořad)
1950 The Colgate Comedy Hour (TV pořad)
The Frank Sinatra Show (TV pořad)
1949 Cavalcade of Stars (TV pořad)
The Lamb's Gambol (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace