foto

Lauryn Hill

  • nar. 25.5.1975 (43 let)
    South Orange, New Jersey, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Její příběh začal 25. května roku '75 ve čtvrti zvané South Orange v New Jersey. Vztah k hudbě získala Lauryn velmi brzy, již od mala ji totiž rodiče ukládali do kolébky ke spánku za zvuku starých nahrávek rhythm and blues. Už ve třinácti letech se jí dostalo prvního veřejného uznání, jelikož zazářila na prknech Harlemského divadla Apollo, kde před plným hledištěm suverénně zapěla song "Who's Loving You?". Kromě svědomitého studia byla navíc součástí školního divadelního souboru, psala poezii, hrála basketbal, závodně běhala a v neposlední řadě působila v týmu roztleskávaček.

Během střední také premiérově nakoukla do světa filmu. Nejprve se v roce ´91 objevila v soap opeře AS THE WORLD TURNS a o dva roky později už si zahrála po boku Whoopi Goldberg v úspěšné komedii SISTER ACT 2: BACK IN THE HABIT. Ačkoliv byla pomalu jednou nohou v Hollywoodu a druhou na koncertních pódiích, respektovala přání rodičů a započala studium historie na Columbia University.

V té době se skupina již pod novým názvem The Fugees, který přijala po poradě se svým labelem, věnovala natáčení svého debutového alba, na nějž Lauryn přispívala ještě coby studentka prvního ročníku.Velmi oblíbenými se staly zejména předělávky hitů "Killing Me Softly" od Roberty Flack nebo "No Woman, No Cry" od Boba Marleyho.

Za svou, v současnosti již přes deset let trvající, kariéru pracovala Lauryn Hill s mnoha slavnými umělci a nejspíš po právu se může honosit titulem Queen Of Soul, jež přebrala po legendární zpěvačce jménem Aretha Franklin. Objevila se ještě v pár filmech - např: KING OF THE HILL, ONA A ON nebo také na koncertu LIVE 8 ve Velké Británii či v hudební komedii BLOCK PARTY.

Hana "Aknah" Kalivodová

Herecká filmografie

Filmy

2018 Ms. Lauryn Hill - Baloise Session 2018 (koncert)
2000 Supernatural Evening with Carlos Santana, A (TV film)
1998 Restaurant
1997 Ona a on
1996 Daddy's Girl (TV film)
1993 King of the Hill
Sestra v akci 2: Znovu v černém hábitu

TV seriály

1992 Here and Now (TV seriál)
1972 ABC Afterschool Specials (TV seriál)
1956 As the World Turns (TV seriál)

Dokumentární

2015 Stretch and Bobbito: Radio That Changed Lives
2014 O násilí - vyp.
2008 Africa Unite
2006 September in Brooklyn: Making of 'Block Party', The
2005 Block Party
Live 8 (koncert)
2002 Russell Simmons Presents Def Poetry (TV seriál)
2000 Santana: Supernatural Live (koncert)
1997 Rhyme & Reason
1989 Unplugged (TV seriál)

TV pořady

1996 Show Rosie O'Donnellové (TV pořad)
1994 All That (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
1964 Top of the Pops (TV pořad)

Hudební videoklipy

2005 John Legend feat. Lauryn Hill - So High (hudební videoklip)
2004 Nas: Video Anthology Vol. 1 (hudební videoklip)
1997 Common feat. Lauryn Hill - Retrospect for Life (hudební videoklip)
Fugees feat. A Tribe Called Quest & Busta Rhymes: Rumble In The Jungle (hudební videoklip)
1996 Nas ft. Lauryn Hill: If I Ruled the World (Imagine That) (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace