foto

Kate del Castillo

  • nar. 23.10.1972 (47 let)
    Mexico City, Mexiko

Biografie

Celým jménem Kate del Castillo Negrete Trillo je mexická herečka. Jejím otcem je herec Eric del Castillo, který si popularitu vydobil zejména účinkováním v telenovelách a Kate se rozhodla jít v jeho stopách. Jméno získala po matce a též má dva sourozence – sestru Verónicu, jež je novinářkou, a nevlastního bratra Ponciana.

Debutovala válečným dramatem Los de abajo (1978), kde si hlavní roli zahrál její otec, avšak zlom nastal až roku 1991 a ona získala jednu z hlavních rolí v telenovele s názvem Muchachitas, za níž si vysloužila nominaci v kategorii „objev“ – prohře navzdory si Kate získala srdce diváků a rok poté získala svou první hlavní roli v Mágica juventudv dalších projektech rovněž ukořistila role protagonistek, z nichž můžeme zmínit Verónicu ze Skryté vášně (od r. 1998), jejíhož seriálového adoptivního otce ztvárnil hereččin skutečný otec či např. indiánskou dívku Ramonu ze stejnojmené historické soap opery z roku 2000.

V mezičase, konkrétně roku 1996, se objevila ve videoklipu Rickyho Martina s názvem Fuego de Noche, Nieve de Día a po několika dalších rolích v mýdlových operách přišel její debut na obrazovkách USA v komediálním seriálu American Family (od r. 2002) – role byla sice sekundární, avšak zajistila Kate její další camea v ryze americké produkci. Mihla se v seriálu Tráva (od r. 2005) coby mexická politička, ztvárnila šerifku v epizodě Killer Regrets (2011) v oblíbené Kriminálce Miami (od r. 2002) či policistku v thrilleru Grimm (od r. 2011).

Nezůstala však pouze u televizní tvorby a objevila se v několika (většinou béčkových) amerických filmech, aby roku 2011 opět učarovala hispánské obyvatelstvo – ztvárnila totiž hlavní roli v narconovele La Reina del Sur (od r. 2011). Seriál natáčen v koprodukci USA, Mexika a Španělska byl obrovským hitem, jen ve Státech činila průměrná sledovanost okolo dvou milionů diváků a ve Španělsku se blížila třem milionům – telenovela s motivem drogových kartelů natočena dle stejnojmeného románu spisovatele Artura Péreze-Reverte (který osobně Kate do role vybral) byla svého času nejdražší produkcí studia Telemundo, obliba byla natolik vysoká, že oznámení druhé série bez účasti Kate u fanoušků tvrdě narazilo a pokračování vzniklo až po takřka osmi letech, avšak s návratem hlavní hvězdy.

Okolo roku 2015 stanice Telemundo uvedlo další narconovelu, v níž Castillo opět ztvárnila obchodnici s drogami – navzdory zasazení příběhu do Miami 70. let a podobností s Královnou jihu však divácké ohlasy byly vlažné a sledovanost průměrná – tou dobou uvedla herečka na trh nejen svou vlastní značku tequilly s názvem „Honor del Castillo“, ale též začaly spekulace ohledně praní špinavých peněz a napojení na drogový kartel...

Přitom v roce 2009 se Kate stala mexickou velvyslankyní v boji za lidská práva a rok další pomohla zahájit kampaň „Blue Heart“ proti obchodování s lidmi a též se angažovala v organizaci PETA v boji za práva zvířat – tentýž rok (2012) navíc na Twitteru ostře zkritizovala nechvalně proslulého drogového bosse Joaquína "El Chapa" Guzmána. Ten však coby hereččin oddaný fanda (při zatýkání dokonce našla policie v jeho domě DVD seriálu La Reina del Sur) kritiku nebral vážně a vyslal právníka, aby s Kate dojednal produkci životopisného snímku o Chapově životě – herečka se tak ocitla pod drobnohledem policie a byly odposlouchávány její hovory.

Roku 2015 získala nejen americké občanství, ale též zprostředkovala rozhovor mezi Guzmánem a americkým hercem Seanem Pennem. Navzdory reálné hrozbě v podobě vězení po mnoha a mnoha měsících nakonec Castillo vyvázla a propírané praní peněz se jí nepodařilo prokázat, ovšem v Mexiku na ní byl vydán příkaz k zadržení za předpokladu, že vstoupí na jeho území – seriál Ingobernable z produkce Netflixu tak musel přesunout výrobu do San Diega a pokračování Královny jihu zase do Kolumbie. Skandálu se věnuje dokument nazvaný The Day I Met El Chapo.

Kate měřící 162 cm byla časopisem People en Español roku 2007 zařazena mezi 50 nejkrásnějších lidí a 2011 zařazena k těm nejvlivnějším. Fanynka britské skupiny Duran Duran byla dvakrát vdaná – poprvé v roce 2001 za fotbalistu Luise Garcíu, s nímž se o tři roky poté rozvedla a podruhé v srpnu 2009 za mexického herce Aaróna Díaze, jemuž své „ano“ řekla v Las Vegas, avšak i jejich vztah se rozpadl, a to po necelých dvou letech. Kolovaly drby o jejím románku se Seanem Pennem, avšak Kate se k tématu nevyjádřila a agenti herce to kategoricky odmítají.

Felipe "fiLLthe3DD" S

Herecká filmografie

Filmy

2020 Mizerové navždy
2018 All About Nina
El Chicano
2015 33 životů
El Americano 3D
2014 El Crimen del Cacaro Gumaro
Kniha života
Pro dobrotu na žebrotu
Visitantes
2013 A Miracle in Spanish Harlem
2012 Colosio: El asesinato
K-11
2011 Ženy bez mužů
2009 Down for Life
2008 Bad Guys
Julie
2007 Hranice smrti
Mosquita muerta
Převrat
Trade
V neděli v deset
2006 Lime Salted Love
2005 American Visa
2004 Avisos de ocasión
1999 Sendero mortal II
1997 Reclusorio
1994 Amor que mata
Educación sexual en breves lecciones
1993 Sendero equivocado
1990 El último escape
1983 Sobrinas del diablo, Las
1980 Último escape, El
1978 Los de abajo

TV seriály

2019 La Reina del Sur (TV seriál)
Hasta el fin del mundo (S02E60)
Morder el anzuelo (S02E59)
Tic tac, tic tac (S02E58)
další epizody (59)
2018 Neovladatelná (TV seriál)
Justice on Parade (S02E01)
La Reina del Sur (TV seriál)
El regreso de la Reina (S02E01)
2017 Neovladatelná (TV seriál)
The Getaway (S01E02)
The Decision (S01E01)
2015 Páni ráje (TV seriál)
Telenovela (TV seriál)
Panenka Jane (TV seriál)
Chapter Twenty-Eight (S02E06)
Chapter Twenty-Six (S02E04)
Chapter Twenty-Five (S02E03)
2013 Dallas (TV seriál)
JR's Masterpiece (S02E08)
2012 Grimm (TV seriál)
La Llorona (S02E09)
2011 La Reina del Sur (TV seriál)
Final impactante (S01E63)
Última huida (S01E62)
Escape y amenaza (S01E61)
další epizody (63)
Kriminálka Miami (TV seriál)
Smrtící výčitky (S10E05)
2009 Tráva (TV seriál)
Všechno o mé mámě (S05E13)
Co nás spojuje (S05E12)
Sát a vyplivnout (S05E09)
další epizody (5)
2003 Bajo la misma piel (TV seriál)
2002 American Family (TV seriál)
2001 El derecho de nacer (TV seriál)
2000 Ramona (TV seriál)
1998 Skrytá vášeň (TV seriál)
1997 Alguna vez tendremos alas (TV seriál)
1996 Azul (TV seriál)
1994 Imperio de cristal (TV seriál)
1992 Mágica juventud (TV seriál)
1991 Muchachitas (TV seriál)

Dokumentární

2017 El Chapo – den, kdy jsme se potkali (TV seriál)
The Fallout (E03)
Face to Face (E02)
Destined to Meet (E01)
2016 El Chapo & Sean Penn: Bungle in the Jungle (TV film) - a.z.

Host

TV pořady

2013 Noches con Platanito (TV pořad)

Fanoušci tvůrce