foto

Gustavo Rojo

  • nar. 5.9.1923
    Montevideo, Uruguay
  • zem. 22.4.2017 (93 let)
    Mexico City, Mexiko

Biografie

Gustavo Rojo (celým jménem Gustavo Adolfo Crefeld Sarandi Rojo Pinto) se narodil 5. září 1924 (některé prameny ovšem udávají i roky 1923 nebo 1926 a den narození 25. září) na nákladní lodi Crefeld, na cestě z Lisabonu do Montevidea. Jeho matka byla španělská spisovatelka Mercedes Pinto, otec Rubén Rojo Martín se živil jako diplomat, takže se rodina často stěhovala. Již v mládí se zajímal o herectví, od patnácti let pracoval v rádiu a brzy se vydal ve stopách své starší sestry, která se pod pseudonymem Pituka de Foronda prosadila v Mexiku jako herečka.

Debutoval roku 1944, první mezinárodní filmovou zkušenost udělal o čtyři roky později ve filmu TARZAN AND THE MERMAIDS po boku Johnnyho Weissmullera. O rok později již spolupracoval s Luisem Buñuelem v komedii FLAMENDR (El Gran Calavera), v roce 1951 získal ocenění „Nejlepší herec Španělska“ za svůj výkon ve filmovém zpracování Wagnerovy opery PARSIFAL. V následujících letech se Rojo objevil v desítkách španělských filmů. V roce 1956 se ujal vedlejší role ve výpravném hollywoodském snímku ALEXANDR VELIKÝ, v němž hlavní postavu ztvárnil Richard Burton, o rok později se objevil po boku Herberta Loma a Seana Conneryho v akčním filmu TYGR V AKCI. Po této „hollywoodské epizodě“ se Rojo se svou manželkou, rakouskou herečkou Erikou Remberg, vrátil do Evropy a usadil se v Německu.

Roku 1964 získal zápornou roli desátníka Bushe v dobrodružném snímku OLD SHATTERHAND a v následujících letech se objevil i v dalších filmových zpracováních románů Karla Maye, jeho další postavy však již stály na straně dobra. V POKLADU AZTÉKŮ a PYRAMIDĚ BOHA SLUNCE představoval poručíka Potocu, v DIVOKÉM KURDISTÁNU a V ŘÍŠI STŘÍBRNÉHO LVA ztělesnil arabského válečníka Ahmeda el Cordu. Po ukončení účinkování v mayovkách se soustředil opět na španělskou produkci. Později herec přesídlil do Peru a nakonec opět zakotvil v Mexiku, kde se dodnes těší velké popularitě. Na svém kontě má přes 150 filmových a televizních rolí.

Gustavo Rojo je rozvedený, jeho dcera Ana Patricia Rojo (*1974) je známou mexickou herečkou.

Vesper "vesper001" Lynd

Herecká filmografie

Filmy

2006 El camino
1988 Sabor a mí
Solicíto marido para engañar
Venganza juvenil
1986 De puro relajo
1984 Corrupción
1983 Golfa del barrio, La
1980 Reventon en Acapulco
1978 Látigo, El
1976 Compadre más padre, El
1975 Divorcio a la andaluza
1972 Hermanos de sangre
Hombre que vino del odio, El
1971 Natacha
1970 El Condor
Último día de la guerra, El
1969 Land Raiders
Los desperados
Millón de Madigan, El
Más allá del río Miño
Poslední tank
Údolí Gwangi
1968 Ragan
1967 7 de Pancho Villa, Los
A Witch without a Broom
Bruja sin escoba, Una
Dedo del destino, El
Europa canta
Frontera al sur
Joe Navidad
Mistr Dynamit: Zítra vás políbí smrt
1966 Komm mit zur blauen Adria
Mestizo
Sedm statečných žen
1965 Divokým Kurdistánem
El marqués
Poklad Aztéků
Pyramida boha slunce
V říši Stříbrného lva
Čingischán
1964 Der Chef wünscht keine Zeugen
Old Shatterhand
Smrtelné paprsky dr. Mabuseho
1963 Mord in Rio
1962 Capitano di ferro, Il
Giulio Cesare contro i pirati
1961 Amor empieza en sábado, El
Grande vallata, La
Schlagerrevue 1962
1960 Juicio final
Schön ist die Liebe am Königssee
1959 It Started with a Kiss
María de la O
Parque de Madrid
S.O.S., abuelita
The Miracle
1958 Desnúdate, Lucrecia
Historia de un joven pobre
Il romanzo di un giovane povero
Tirana, La
1957 Fidanzati della morte, I
Guerra empieza en Cuba, La
Tygr v akci
1956 Alexandr Veliký
1955 Lupa, La
Mujer ajena, La
Secretaria peligrosa
1954 Borrasca en las almas
Principessa delle Canarie, La
Sobrina del señor cura, La
1953 Bajo el cielo de España
Hermano menor
Los que no deben nacer
Ángeles de la calle
1952 De Madrid al cielo
1951 Cerca del cielo
Doña Clarines
Furia roja
La reina del mambo
Parsifal
Stronghold
1950 El grito de la carne
El sol sale para todos
Grito en la noche, Un
La vírgen desnuda
Te besaré en la boca
Yo quiero ser tonta
1949 Café de chinos
Cuando baja la marea
Cuando los padres se quedan solos
Eterna agonía
Flamendr
Mujer con pasado, Una
1948 Barrio de pasiones
Cortesana
Tarzan and the Mermaids
1947 Insaciable, La
1946 Colegialas, Las
Mamá Inés
Todo un caballero
Último amor de Goya, El
1945 Canción en la noche, Una
Corazones de México
1944 Amok
Mis hijos
Murallas de pasión
1938 Ahora seremos felices

TV seriály

2016 Un camino hacia el destino (TV seriál)
2001 Cómplices al rescate (TV seriál)
La Intrusa (TV seriál)
2000 Carita de ángel (TV seriál)
Vášnivý polibek (TV seriál)
1999 Cuento de Navidad (TV seriál)
Navzdory osudu (TV seriál)
1998 Soñadoras (TV seriál)
1997 Esmeralda (TV seriál)
1996 Confidente de secundaria (TV seriál)
1984 Sí, mi amor (TV seriál)
1983 Mañana es primavera (TV seriál)
Pobre Señorita Limantour, La (TV seriál)
1980 Secreto de confesión (TV seriál)
1979 Lágrimas de amor (TV seriál)
1977 Marcha nupcial (TV seriál)
1974 Muñeca (TV seriál)
Tierra, La (TV seriál)
1971 Amor tiene cara de mujer, El (TV seriál)
1969 No creo en los hombres (TV seriál)
1963 Das Kriminalmuseum (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace