Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký western, ktorého príbeh sa odohráva v 19.storočí v Mexiku. Luke, väzeň na úteku a Jaroo, samotársky zlatokop, sa spolčia s bandou Apačov. Chcú sa zmocniť zlatého pokladu, údajne v hodnote miliónov dolárov, ktorý má byť dobre ukrytý v dobre stráženej pevnosti. (oficiální text distributora)

Recenze (26)

Han22 

všechny recenze uživatele

Westerny v průběhu sedmdesátých let v podstatě zemřely, ale na začátku jich bylo ještě plno, hned 12 slavnějších v roce 1970. Jako rozjezd jsem si vybral El Condora od nevyrovnaného Guillermina, který uměl klasiky i absolutní propadáky. Tohle je tak napůl. El Condor je dost akční western, je tu spousta přestřelek, honičky s dostavníkem, tradiční dobývání pevnosti i několik bojů jeden na jednoho. Nenudí to, je tu i pár nahotinek, který s uvolněním cenzury byly všude. Příběh je ale slabina - uprchlý zločinec se spojí s ještě větším grázlem a bandou všehoschopných Apačů, aby získali zlatý poklad z pevnosti mexického generála. Není tu moc komu fandit, jediná ženská je zrádná mrcha a generál v podstatě není záporák. K tomu obsazení, kde O´Neal, Van Cleef ani fotbalista Brown rozhodně nebyli herecká první liga. Navíc to končí dost antiklimaticky SPOILER - zlatý poklad je jen podfuk a hrdinové se nakonec staví proti sobě. 3*, protože to rychle uteklo a pořád se něco dělo. ()

902 10 

všechny recenze uživatele

nadprumerny western, ve kterem lee “il cattivo” van cleef a trochu nudny cernoch, ktery vypada jako sborista z earth, wind & fire (ok, ve skutecnosti je to byvala hvezda NFL) poradaji manevry okolo majestatne pevnosti (ktera se shodou okolnosti jmenuje uplne stejne, jako tento film) s cilem masakrovat nevinne civilisty (v jejich pracovni dobe, kterou travi v pevnosti, ktera se shodou okolnosti jmenuje uplne stejne, jako tento film), znasilnit osazenstvo tamejsich staji, pomalovat zdi hakovymi krizi a vymocit se do blizkeho zdroje pitne vody. ku pomoci maji krome 84 indianu i krasnou snoubenku tamejsiho bosse (viz. heslo mary hill`s full frontal nudity in el condor movie z detske encyklopedie kralicka rostika), stacilo to? ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Povedený western o dvojici dobrodruhů, tlupě drsných Apačů a nedobytné pevnosti, která ve svých útrobách schovává poklad (nebudu radši prozrazovat podrobnosti). Je to poměrně drsná podívaná, napínavá do poslední minuty se spoustou akce a nečekaných zvratů. John Guillermin opět dokázal, že umí natáčet akční scény efektně, realisticky a bez jakýchkoli větších prostředků. Jim Brown a Lee Van Cleef jsou skvělí, za zmínku též stojí drsný Patrick O´Neal a sexy Marianna Hill. Nadprůměrný western, který se dokázal odprostit od spousty žánrových klišé. Hlavní postavou svalnatý černoch, drsní Apači, dobrodruh, který je proměnlivý jako počasí a krasavice, servírující všechny své půvaby - to v moc westernech neuvidíte. 80%. ()

HateBreeder 

všechny recenze uživatele

Velice zvlastni a zajimavy snimek, kdy od zacatku pusobi ponekud komicky jako by ani nebyl bran vazne, ale druha polovina filmu to uz je jina kava. Dvojice hlavnich hrdinu - cernoch Luke a beloch Jaroo se spoji, aby si navzajem pomohli k nalezeni a hlavne k ziskani zlata. Jim Brown tu opravdu nehral spatne ale Lee Van Cleef ho ponekud zastinoval. Co se deje tyce, jak uz sem napsal o radky vyse, ze zacatku se jedna skoro o parodii na western, clovek se spise bavi a neceka moc zvratu a nejake vazne akce. Ale jak dej plyne dale, tak se film meni a ke konci je tam vice akce nez v 7 statecnych. Ten zaver je opravdu dobre zvladnuty a hlavne plny zvratu, plno scen sem necekal a myslim, ze to filmu velice pomohlo. Me se tento dosti neobvykly western libil a ukazal zase trochu jiny nahled na vec, stejne jako Tenkrat Na Zapade nebo stare westerny s Johnem Waynem. A za jeho patricnou davku originality ho ocenuji patricnou davkou hvezd. 78% ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Další western, v němž divák chtě nechtě musí fandit darebákům, kteří jsou v hlavních rolích (není zde totiž žádných kladných postav). Zde jsou to dva gauneři, z nichž jeden je černoch uprchlý z věznice. Za vlasy silně přitažený příběh o tom, jak se jim podařilo zmocnit se obrovské kamenné pevnosti kvůli zlatu, a to mimo jiné díky děvce, která se svlékla do naha, aby odvedla pozornost obránců pevnosti. Z morálního hlediska považuji tento americký western za úpadkový. Tato dekadence se silněji začíná projevovat po roce 1965: cynismus, násilí, sex, absence práva a spravedlnosti... ()

Galerie (23)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama