foto

Dušan Cinkota

  • nar. 13.10.1970 (48 let)
    Banská Bystrica, Slovensko, Československo

Biografie

Dušan Cinkota sa narodil 13. októbra 1970 na strednom Slovensku v Banskej Bystrici. Tu navštevoval aj základnú školu a neskôr gymnázium. V rokoch 1988 – 1992 študoval herectvo na VŠMU. Popri štúdiu na VŠMU bol aj členom Radošinského naivného divadla v rokoch 1991 - 1994. Potom sa stal členom Činohry SND.

V roku 1995 získal cenu Litfondu za najlepší mužský herecký výkon roka v hre Alergia. V roku 2000 si zahral vo filme Chaos, ktorý režíroval Milan Lasica. Ako hosť hral aj viacero titulných postáv v muzikáloch na Novej scéne. Má charakteristický hlas, a preto sa uplatnil aj v dabingu. V roku 2000 dostal cenu Litfondu za najlepší dabing Toma Hanksa.

V roku 2001 mal problémy s drogami. Za prechovávanie drog bol aj odsúdený na 2 roky. Potom sa stal členom Divadla Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene. Uvádzal aj reality show Vyvolení 2. Koncom mája 2007 bol opätovne zatknutý pre drogovú trestnú činnosť. Keďže už bol pre rovnaký čin trestaný, hrozilo mu 10 – 15 rokov vo väzbe. V novembri 2007 bol z dôvodu nečinnosti vyšetrovateľa prepustený a bol stíhaný na slobode. Hral v seriáloch Aféry, Zita na krku (kde si zahral postavu Marka) a účinkuje tiež v slovenskom seriáli Ordinácia v ružovej záhrade. Objavil sa v slovenskom filme Lóve a v roku 2012 si zahral v muzikáli Ôsmy svetadiel. Koncom roka 2012 bol znova odsúdený.

Martin "Loxley" C.

Herecká filmografie

Filmy

2012 Spiknutie
2011 Delta (studentský film)
Love
2008 V poli
2004 Zlatý hlas (TV film)
2001 Vadí nevadí
Za mestskými múrmi: Kováč Juraj (TV film)
Čarovala ryba, aby bola chyba... (TV film)
2000 Chaos (TV film)
Hana a její bratři
1998 Dožinky (TV film)
1996 100 percentne čistá láska (TV film)
1995 ...kone na betóne
Dobrá správa (TV film)
1994 Dlhý, Široký, Bystrozraký (TV film)
Tri poviedky so Zdenou Gruberovou (TV film)
1993 Bakchus (TV film)
Výlety v pamäti (TV film)
1992 Klinec (TV film)
Veľkonočný sen
1990 Sila lásky (TV film)
Tichá bolest

TV seriály

2011 Druhý život (TV seriál)
Zita na krku (TV seriál)
2010 Aféry (TV seriál)
Kamarát „taky“ rád (S01E01)
2009 Odsouzené (TV seriál)
Rádio (TV seriál)
2008 Profesionálové (TV seriál)
2007 Ordinácia v ružovej záhrade (TV seriál)
2005 Rodinné tajomstvá (TV seriál)
1998 Za mestskými múrmi (TV seriál)
1991 Štúrovci (TV seriál)
1990 Ujo maliar pozýva (TV seriál)

Host

TV pořady

2014 Spoveď (TV pořad)
2004 Anjeli strážni (TV pořad)
1996 Smotánka (TV pořad)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace