foto

Arielle Dombasle

  • nar. 27.4.1958 (60 let)
    Norwich, Connecticut, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francouzsko-americká herečka, zpěvačka, režisérka a modelka Arielle Dombasle se narodila 27. dubna 1953 v Hartfordu v Connecticutu (USA) jako Arielle Laure Maxime Sonnery de Fromental. Je dcerou Jean-Louise Melchiora Sonneryho de Fromental - výrobce hedvábí. Arielle si zvolila příjmení Dombasle po své matce, která zemřela ve věku 36 let. Po smrti matky v roce 1964 ji spolu se starším bratrem Gilbertem vychovávali prarodiče z matčiny strany v Mexiku. Později s rodinou přesídlila do Francie, přesněji do Château de Chaintré, poblíž Loiry. Její dědeček z matčiny strany Maurice Garreau-Dombasle byl blízký přítel Charlese de Gaulla, který sloužil jako francouzský velvyslanec v Mexiku. Její babička z matčiny strany Manha Dombasle (rozená Germaine Massenet 1898-1999) byla spisovatelka s básnířka.

Arielle absolvovala CIMP (Conservatoire international de musique) v Paříži a ještě další studium v Mexiku. Poté započala svou hvězdnou kariéru jako herečka. Její neslavnější filmy: PERCIVAL GALSKÝ (1978) role: Blanchefleur, TESS (1979) role Mercy Chant, IDEÁLNÍ MANŽELSTVÍ (1982) role: Clarisse, PAULINE NA PLÁŽI (1983) role: Marion, krimi MIAMI VICE (1984), TV mini-série LACE (1984), TV film CESTA KOLEM SVĚTA ZA 80 DNÍ (1989) role: Lucette, UN BRUIT QUI REND FOU/ THE BLUE VILLE (1995), KOMISAŘ MAIGRET: MRTVÝ VE VANĚ (1997), ASTERIX A OBELIX (1999) nebo TICHO NA MOŘI (2011) role: Charmille.

Arielle Dombasle také režírovala čtyři filmy, k nimž napsala i scénář: CHASSÉ-CROISÉ (1982), VOLÁNÍ RÁJE (1989), LES PYRAMIDES BLEUES (1988) a OPIUM (2013). K prvnímu zmiňovanému dokonce složila a nazpívala titulní píseň. Arielle se proslavila také jako zpěvačka. Od roku 1978 vydala dosud 7 alb s názvy: Liberta (2000), Extase (2002), Amor amor (2004), C´est si bon (2006), Glamour a mort (2009), Diva Latina (2011) a By Era (2013).

Arielle Dombasle byla celkem třikrát vdaná. Její druhý manžel zubař Phillippe Alba, za něhož byla provdána v letech 1978-1985, byl starší o 32 let. Její poslední manžel filozof a spisovatel Bernard-Henri Lévy, jehož si vzala 19. června 1993 v Saint-Paul-de-Vence v Côte d'Azur, kde ostatně mají i vilu, do manželství přiženil i své dvě děti. Arielle se tedy stala nevlastní matkou Antonina-Balthazara Lévyho a Justine Lévy, která se dnes živí jako pisatelka románů. Ariellin bratr Gilbert je dnes místopředsedou holdingové společnosti MRM.

Cucina_Rc

Herecká filmografie

Filmy

2017 Folle Amanda (TV film)
2014 Valentin Valentin
2013 Opium
The Return
À votre bon coeur Mesdames
2011 Crédit pour tous
Rouge et la noire, La
Ticho na moři
2010 El baile de San Juan
Hitler v Hollywoodu
Ni reprise, ni échangée (TV film)
Roses à crédit
2008 La Possibilité d'une île
Nehanebné lásky Françoise Sagan
2006 Homme de ta vie, L' (TV film)
Nouvelle chance
Volá ti Gradiva
2005 Odvaha milovat
2004 Les Parisiens
Milady (TV film)
Quand je serai star
Sissi, l'impératrice rebelle (TV film)
Zloduch Albert
2003 Belle et la toute petite bête, La
Miláček Rita
2002 Bataille d'Hernani, La (TV film)
Deux
Frangines, Les (TV film)
Hideous Man
2001 Folle de Rachid en transit sur Mars
Gamer
Âmes fortes, Les
2000 30 ans
Amazonka
Eléphants de la planète Mars, Les
Faux-fuyants, Les (TV film)
Libertin
Red Shoe Diaries 18: The Game
Vatel
1999 Asterix a Obelix
Já za to nemůžu
Les Infortunes de la beauté
Čas znovu nalezený
1998 Amis de Ninon, Les
Bo Ba Bu
Ennui, L'
Hors jeu
Les amis de Ninon
Que la lumière soit !
1997 J'en suis!
Jeunesse
Le jour et la nuit
Opération Bugs Bunny (TV film)
1996 Deux papas et la maman, Les
Soyons amis
Tři životy a jen jedna smrt
1995 Annamite, L' (TV film)
Les cent et une nuits de Simon Cinéma
Mécaniques célestes
Un bruit qui rend fou
Zuřiví andělé
À propos de Nice, la suite
1994 Fado majeur et mineur
Malý indián ve městě
1993 Grand bonheur
Miroslava
Strom, starosta a mediatéka
1992 L'absence
Mare aux crocodiles, La (TV film)
Terror Stalks the Class Reunion (TV film)
Vie crevée, La
Villa mauresque
Zwischensaison
1991 Lola Zipper
1990 Homme au double visage, L' (TV film)
Mad Monkey
Moi, général de Gaulle (TV film)
1989 Incognito (TV film)
Kolem světa za 80 dní (TV film)
Saint: Wrong Number, The (TV film)
Šance pro všechny
1988 Sueurs froides: Dernier week-end (TV film)
Volání ráje
1987 Jeux d'artifices
1986 Flagrant désir
Šéfova manželka
1985 La nuit porte jarretelles
Lace II (TV film)
Vive la mariée (TV film)
1984 Lace (TV film)
Rosette prend sa douche
1983 La Belle Captive
Los Motivos de Berta
Pauline na pláži
Rosette sort le soir
1982 Chassé-croisé
Ideální manželství
Laissé inachevé à Tokyo
1981 Fruits de la passion, Les
Les panthères (TV film)
Ligeia (TV film)
Putain d'histoire d'amour
1980 Catherine de Heilbronn (TV film)
Justocoeur
1979 Je te tiens, tu me tiens par la barbichette
Louis XI ou Le pouvoir central (TV film)
Tess
1978 Percival Galský

TV seriály

2017 Fais pas ci, fais pas ça (TV seriál)
Guerre froide (S09E05)
2010 Doc Martin (TV seriál)
La Happy Hour de Canal+ (TV seriál)
2009 Chabada (TV seriál)
2005 Village départ (TV seriál)
2003 Symphonic Show (TV seriál)
1997 Ohnivá poušť (TV seriál)
Maigret (TV seriál)
Maigret a mrtvý ve vaně (E27)
1994 Les enfants de la télé (TV seriál)
1991 Myster Mocky présente (TV seriál)
1989 Or du diable, L' (TV seriál)
1988 Studený pot (TV seriál)
1986 Sins (TV seriál)
1982 Mozart (TV seriál)
1978 Mazarin (TV seriál)
1967 Les dossiers de l'écran (TV seriál)

Dokumentární

2013 Jean Cocteau (TV film)
2009 Bulles de Vian (TV film)
La traversée du désir
2006 Contes secrets ou les Rohmériens, Les (TV film)
2005 L'hebdo cinéma (TV seriál)
Sylvie Vartan, au rythme du coeur (TV film)
1996 Eric Rohmer, preuves à l'appui (TV film)
1984 Mode in France
1983 Bez slunce

TV pořady

2016 Amanda (TV pořad)
2015 Le divan de Marc-Olivier Fogiel (TV pořad)
2014 Du côté de chez Dave (TV pořad)
2012 La parenthèse inattendue (TV pořad)
Le grand 8 (TV pořad)
Le grand show (TV pořad)
2010 Comment ça va bien! (TV pořad)
Le petit journal (TV pořad)
2008 Au Field de la nuit (TV pořad)
2007 Pour le meilleur et pour le rire: La croisière du rire (TV pořad)
2006 Jour de fête (TV pořad)
Les Années bonheur (TV pořad)
On n'est pas couché (TV pořad)
Salut les Terriens (TV pořad)
Tenue de soirée (TV pořad)
2005 Duos de l'impossible, Les (TV pořad)
La fête de la chanson française (TV pořad)
Podium (TV pořad)
2004 Le grand journal de Canal+ (TV pořad)
Music-hall et compagnie (TV pořad)
Tout le monde en parle (TV pořad)
2003 93 Faubourg Saint-Honoré (TV pořad)
La méthode Cauet (TV pořad)
Les grands du rire (TV pořad)
2002 Hyper show (TV pořad)
Le fabuleux destin de... (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
Qui veut gagner des millions? (TV pořad)
Vie privée, vie publique (TV pořad)
1998 Plus grand cabaret du monde, Le (TV pořad)
Tapis rouge (TV pořad)
Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1992 Le cercle de minuit (TV pořad)
1988 Lunettes noires pour nuits blanches (TV pořad)
Questions pour un champion (TV pořad)
1986 Élection de Miss France (TV pořad)
1985 Victoires de la musique (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

2013 Opium
1988 Volání ráje
1982 Chassé-croisé

TV seriály

2008 X Femmes (TV seriál)

Dokumentární

2009 La traversée du désir

Scenáristická filmografie

Filmy

2013 Opium

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace