foto

Sergio Castellitto

  • nar. 18.8.1953 (65 let)
    Řím, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Sergio Castellito je italský herec, filmový režisér a scénárista.

Castellito se narodil v Římě a po absolvování Silvio D'Amico National Academy of Dramatic Arts v roce 1978, nastoupil na svou divadelní kariéru v italských veřejných divadlech. V divadle Teatro di Roma účinkoval ve Shakespearově hře „Něco za něco", ve hře Bertolta Brechta „La Madre", opět v Shakespearově „Kupci Benátském" nebo ve hře Giordana Bruna „Candelaio". V divadle Teatro di Genova hrál roli Tuzenbacha v Čechovově hře „Tři sestry" a roli Jeana ve Strindbergově „Miss Julie" - obě v režii Otomara Krejky. V následujících letech hrál v řadě dalších divadelních produkcí a v produkci Neila Simona se objevil ve hře „Barefoot in the Park".

Svou filmovou kariéru začal v roce 1983 po boku Marcela Mastroianniho a Michela Piccoliho ve filmu Luciana Tovoliho THE GENERAL OF THE DEAD ARMY. V režii Feliceho Fariny účinkoval ve filmu SEMBRA MORTO...MA E SOLO SVENUTO, dále v komedii Rickyho Tognazziho PICCOLI EQUIVOCI /1989/ nebo ve filmu STASERA A CASA DI ALICE režiséra Carla Verdoneho. Slávu začal pomalu získávat hraním ve filmové komedii THE GREAT PUMPKIN /1989/, či snímku THE STAR MAKER /1995/.

V 80.letech pak účinkoval v nespočtu italských televizních miniseriálů a poté si upevňoval svou hereckou pozici hraním ve filmech LA FAMIGLIA /1987/, L'ULTIMO BACIO /2001/, ve filmu CATERINA IN THE BIG CITY /2003/, v německé romantické komedii MOSTLY MARTHA /2001/ a speciálně v italském filmu spolurežírovaném s jeho manželkou Margaret Mazzantini, DON'T MOVE /2004/. Ve francouzské kinematografii se objevil v hlavní roli filmu Jacquese Rivettea VA SAVOIR /2001/ a jeho nejvýraznější rolí byla postava otce Pia v životopisném snímku PADRE PIO: MIRACLE MAN.

Jeho debutovým režijním počinem byl snímek LIBERO BURRO a druhým již zmíněný Don't Move. Zápornou roli krále Miraze pak ztvárnil ve fantasy THE CHRONICLES OF NARNIA: PRINCE CASPIAN /2008/. Z nejbližší doby /2014/ jej diváci můžou vídat v roli Giovanniho v italském TV seriálu IN TREATMENT /2013-současnost 2014/.

Jako režisér a herec získal a byl nominován na nespočet filmových cen. Cenu pro nejlepšího herce získal na Venice Film Festival /1995 a 2006/, na Rome Film Festu /2009/, na Muscat Film Festivalu /2003/, na italských Golden Globe /1993, 2002 a 2004/, nebo na European Film Awards /2002/. Jako nejlepší režisér získal ceny na David di Donatello Awards /2004/ a na Italian National Syndicate of Film Journalists /2005/. Za nejlepší film taktéž získal a byl nominován na řadu cen.

Od roku 1987 je Castellito ženatý s Margaret Mazzantini s níž má čtyři děti. Pietra, Marii, Annu a Cesareho.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2018 Il tuttofare
Ricchi di fantasia
Rocco Chinnici (TV film)
2017 Piccoli Crimini Coniugali
2014 La buca
2012 Famiglia perfetta, Una
Příběh mého syna
2010 Láska a facky
2009 36 pohledů z vrcholu Saint-Loup
Alza la testa
Italians
Tris di donne & abiti nuziali
2008 'O professore (TV film)
Letopisy Narnie: Princ Kaspian
Pilot (TV film)
2006 Chybějící hvězda
Paříži, miluji Tě
Svatební režisér
2004 Maigret: L'ombra cinese (TV film)
Maigret: La trappola (TV film)
Ne quittez pas!
Nehýbej se
2003 Caterina va in città
Enzo Ferrari (TV film)
2002 Ora di religione: Il sorriso di mia madre, L'
2001 Kdo ví
L'ultimo bacio
Laguna
Nekalá soutěž
Recept na lásku
2000 Padre Pio (TV film)
1999 Libero Burro
1998 Que la lumière soit !
À vendre
1997 Don Milani - Il priore di Barbiana (TV film)
Pronto (TV film)
Quadrille
1996 Cri de la soie, Le
Hotel paura
Silenzio si nasce
Stínohra
1995 Starman - Výrobce hvězd
1994 Con gli occhi chiusi
1993 Cane sciolto 3, Un (TV film)
Kroky do neznáma
Toxic Affair
1992 Nero
Nessuno
1991 Cane sciolto 2, Un (TV film)
Maso
Rossini! Rossini!
1990 Alberto Express
Fredda mattina di maggio, Una (TV film)
I taràssachi
Stasera a casa di Alice
Tre colonne in cronaca
Un cane sciolto (TV film)
1989 Come stanno bene insieme (TV film)
Piccoli equivoci
1988 Amore a cinque stelle (TV film)
Magická hlubina
Strach a láska
1987 Il mistero del panino assassino
Non tutto rosa
Rodina
1986 Dolce assenza
Giovanni Senzapensieri
Sembra morto... ma è solo svenuto
1985 Tu sei differente
1984 Momento magico, Il
Western di cose nostre (TV film)
1983 Generale dell'armata morte, Il
1981 Carcerato

TV seriály

2013 In Treatment (TV seriál)
2000 Victoria, nebo bolest žen (TV seriál)
1995 Velký Fausto (TV seriál)
1988 Cinéma (TV seriál)
1987 Cinque storie inquietanti (TV seriál)
Siciliano in Sicilia, Un (TV seriál)
1982 Dieci registi italiani, dieci racconti italiani (TV seriál)

Dokumentární

2018 Meraviglie: La penisola dei tesori (TV seriál)
2017 La lucida follia di Marco Ferreri
2015 Hledání Otce Pia
2012 Giuseppe Tornatore: Ogni film un'opera prima
2009 Buscando a Penélope (TV film)
2006 Marcello, una vita dolce

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace