foto

William Conrad

  • nar. 27.9.1920
    Louisville, Kentucky, USA
  • zem. 11.2.1994 (73 let)
    North Hollywood, California, USA

Biografie

“Nikdo druhý, jak se zdá, si nevšímá mé tloušťky, tak proč bych měl já?”

William Conrad byl americký filmový a televizní režisér, herec a také známý rozhlasový, filmový a televizní vypravěč proslulý svým barytonem stejně jako nepřehlédnutelným obvodem v pase. Narodil se v Louisville, v Kentucky, jako William Cann a svoji profesionální kariéru začínal jako hudebník a solidní zpěvák. Už koncem 30. let pracoval v kalifornském rozhlase. Během 2. světové války sloužil jako stíhací pilot, po válce se pak vrátil do rozhlasu, kde se stal opravdovou hvězdou jeho “Zlaté éry” a ve kterém se podle vlastního odhadu podílel na více než sedmi a půl tisícovkách pořadů.

Conradův hluboký zvučný hlas ho předurčil k řadě pozoruhodných rozhlasových postav, jako byl například šerif Matt Dillon z westernové produkce “Gunsmoke” z let 1952–61. V roce 1955 se o něm uvažovalo do role Dillona pro televizní verzi pořadu, Conradovy narůstající tělesné parametry však nakonec vedly k obsazení Jamese Arnesse. Sám Conrad to komentoval slovy “Rádio bylo 'myšlené divadlo.' Když jsem hrál Gunsmoka, lidé si mysleli, že jsem vysoký a pohledný chlapík. Kdyby mě uviděli v televizi, byli by zklamáni.” K dalším seriálům, ve kterých dal vyniknout svému talentu, patřily “Escape”, “Suspense” (v jednom díle z roku 1956 předvedl svoji všestrannost tak, že mluvil všechny jeho postavy!) a “The Damon Runyon Theater”. K pamětihodným rozhlasovým kouskům se řadí i "Epitaphs" (1957, Epitafy), což byla adaptace poezie Edgara Lee Masterse ”Spoon River Anthology” (1915); Conrad dílo nejen převyprávěl, ale také si sám zrežíroval.

K jeho známým filmovým rolím - obsazován byl hlavně do těch záporných - patří už ta první, role jednoho z vrahů, kteří měli odstranit Burta Lancastera v krimi-noir ZABIJÁCI (1946) s Avou Gardnerovou. Objevil se také v “noirovkách” TĚLEM A DUŠÍ (1947), SORRY, WRONG NUMBER (1948) - vedle Barbary Stanwyckové se zde opět sešel s Burtem Lancasterem, hrál ve Flemingově dramatu JOHANKA Z ARKU (1948, Joan of Arc) s Ingrid Bergmanovou a dobrodružném THE NAKED JUNGLE (1954) s Charltonem Hestonem. V 60. letech se přesunul na televizní obrazovky, kde se v sezóně 1960–1961 spolu se Samem Peckinpahem podílel na režii seriálu “Klondike”, vrátil se ke komentářům (“The Fugitive” z let 1963–67) a také sám režíroval - thriller BRAINSTORM (1965) a spolurežíroval – sci-fi thriller COUNTDOWN (1968). Produkoval řadu nízkorozpočtových snímků, převážně westernů.

Jako "Bill Conrad" namluvil animovaný seriál “Rocky and Bullwinkle” (1959–64) a později se představil v hlase Denethora v kreslené verzi Tolkienovy fantasy NÁVRAT KRÁLE (1980, The Return of the King). V 70. letech se objevil v prvním ze třech krimiseriálů, které upevnily jeho renomé: ”Cannon” (1971–76). Producent Quinn Martin tehdy vyslyšel prosbu společnosti CBS a seriál mu “ušil na míru” - v letech 1972 a 1973 byl pak Conrad za roli Franka Cannona nominován na Zlatý glóbus (“herec v hlavní roli”) a v roce 1973 a 1974 také na cenu Emmy. Namluvil pořady “The Making of Star Wars” (1977) a “Buck Rogers in the 25th Century” (1979) a zazářil v seriálech “Nero Wolfe” (1981) a “Jake a Tlusťoch” (1987–92). Do jeho režijní filmografie patří také některé díly dalších seriálů a například horor TWO ON A GUILLOTINE (1965). Svůj hlas propůjčil televizní reklamě, například na protipožární výrobky firmy First Alert a také na kolínskou značky Hai Karate.

William Conrad žil poměrně poklidným rodinným životem. Se svojí ženou Susie měl jednoho syna, Christophera, který se stal později profesionálním fotografem specializujícím se na potravinářský průmysl. Po třiceti společně prožitých letech mu však Susie umřela a on se oženil podruhé. Jeho druhá žena byla vdovou po novináři Chetu Huntleyovi. Po seriálu “Jake a Tlusťoch” se Williamu Conradovi začalo rapidně zhoršovat zdraví, umřel v North Hollywoodu v 73 letech na srdeční selhání a pohřben byl ve Forest Lawn (hřbitov Hollywood Hills). V roce 1997 byl vybrán do Rozhlasové síně slávy (Radio Hall of Fame).

Conrad byl za svého života mimochodem majitelem jedné sošky sokola, použité ve filmu MALTÉZSKÝ SOKOL (1941), kterou dostal jako dárek přímo od studiového šéfa Jacka Warnera (Conrad byl k “Warnerům” patnáct let smluvně vázán jako režisér-producent) a která byla v prosinci 1994 vydražena za téměř 400 tisíc dolarů, což byla do té doby nejvyšší suma zaplacená kdy za nějakou filmovou proprietu.

“Na slově 'tlustý' není nic špatného. Když jste tlustý, jste prostě tlustý. Jsem tak zdravý, jak jen můžu být; stejně dobře jsem se necítil dvacet let...Pomyslel jsem si, jestliže se už chystá natáčení toho seriálu (“Cannon”), budu se muset dostat do kondice. Začal jsem cvičit...a dokonce jsem něco málo shodil. Teď se cítím strašně.”

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

1991 Hudson Hawk
1987 Jake and the Fatman (TV film)
The Highwayman (TV film)
1986 Blitz
Vengeance: The Story of Tony Cimo (TV film)
1985 In Like Flynn (TV film)
1983 Manimal (TV film)
1982 Cremation of Sam McGee: A Poem by Robert W. Service, The
Mikado, The (TV film)
Mrtví muži nenosí skotskou sukni - a.z.
Shocktrauma (TV film)
1981 Side Show (TV film)
1980 Return of Frank Cannon, The (TV film)
Return of the King, The (TV film)
The Murder That Wouldn't Die (TV film)
Turnover Smith (TV film)
1979 Buck Rogers in the 25th Century
Rebels, The (TV film)
1978 Agent Keefer (TV film)
Night Cries (TV film)
1977 City, The (TV film)
Force of Evil (TV film)
Löylyä! - suomalaisen saunan nousu ja uho (TV film)
Moonshine County Express
1975 Attack on Terror: The FBI vs. the Ku Klux Klan (TV film)
1974 The F.B.I. Story: The FBI Versus Alvin Karpis, Public Enemy Number One (TV film)
1971 Cannon (TV film)
D.A.: Conspiracy to Kill (TV film)
O'Hara, U.S. Treasury (TV film)
1970 The Brotherhood of the Bell (TV film)
1967 Let na Měsíc
1965 Bitva v Ardenách - vyp.
Two on a Guillotine
1963 Uprchlík (TV film) - vyp.
1962 Geronimo
1959 -30-
1957 Ride Back, The
Zero Hour!
1956 Johnny Concho
The Conqueror
1955 5 Against the House
1954 The Naked Jungle
1953 Cry of the Hunted
The Desert Song
1952 Osamělá hvězda
1951 Cry Danger
The Racket
The Sword of Monte Cristo
1950 Dial 1119
One Way Street
The Milkman
1949 Any Number Can Play
East Side, West Side
Tension
1948 Arch of Triumph
Four Faces West
Johanka z Arcu
Promiňte, omyl
To the Victor
1947 Tělem a duší
1946 Zabijáci
1945 Pillow to Post

TV seriály

1992 Jake a Tlusťoch (TV seriál)
Mickey Daytona (S05E22)
Noční můra (S05E21)
Nedělám nic špatného (S05E20)
další epizody (13)
1991 Jake a Tlusťoch (TV seriál)
Pojďte se mnou (S05E08)
Pokaždé, když se loučíme (S05E07)
Dva různé světy (S05E06)
další epizody (20)
1990 Jake a Tlusťoch (TV seriál)
Tak to celé odvoláme (S04E11)
Já vím, že víš (S04E10)
Sbohem (S04E09)
další epizody (26)
1989 Jake a Tlusťoch (TV seriál)
Trocha štěstí pro každého (S03E11)
Hodně dávno a dost daleko (S03E10)
Moje skvělá hodina (S03E09)
další epizody (21)
1988 The Highwayman (TV seriál)
Jake a Tlusťoch (TV seriál)
Rapsodie v modrém (S01E22)
Asi budu muset změnit plán (S01E21)
Jak dlouho to už trvá? (S01E20)
další epizody (10)
1987 Jake a Tlusťoch (TV seriál)
Když jsi odešel (S01E12)
Veselé Vánoce (S01E11)
Kouř ti stoupá do očí (S01E10)
další epizody (12)
1984 To je vražda, napsala (TV seriál)
Síla hypnózy (S01E09)
1983 Manimal (TV seriál)
Trauma Center (TV seriál)
1982 Police Squad! (TV seriál)
Testimony of Evil (Dead Men Don't Laugh) (E06)
1981 Nero Wolfe (TV seriál)
1980 Tarzan/Lone Ranger Adventure Hour, The (TV seriál)
Tarzan/Lone Ranger/Zorro Adventure Hour, The (TV seriál)
1979 Buck Rogers in the 25th Century (TV seriál)
The Plot to Kill a City: Part 1 (S01E04)
Vegas in Space (S01E03)
Planet of the Slave Girls (S01E02)
další epizody (4)
1978 How the West Was Won (TV seriál)
Interlude (S02E03)
Mormon Story (S02E02)
Buffalo Story (S02E01)
1977 Tales of the Unexpected (TV seriál)
How the West Was Won (TV seriál)
Bowie John Christie (S01E04)
Erika (S01E03)
Provost Marshal (S01E02)
1976 How the West Was Won (TV seriál)
Cesta Velkou Planinou (S01E01)
1973 Wild, Wild World of Animals, The (TV seriál)
1971 Cannon (TV seriál)
1969 The Dudley Do-Right Show (TV seriál)
1967 Uprchlík (TV seriál) - vyp.
The Judgment: Part II (S04E30) - vyp.
The Judgment: Part I (S04E29) - vyp.
The Shattered Silence (S04E28) - vyp.
další epizody (16)
1966 Uprchlík (TV seriál) - vyp.
The Evil Men Do (S04E14) - vyp.
The Blessings of Liberty (S04E13) - vyp.
The Devil's Disciples (S04E12) - vyp.
další epizody (29)
1965 Uprchlík (TV seriál) - vyp.
When the Wind Blows (S03E15) - vyp.
End of the Line (S03E14) - vyp.
The Good Guys and the Bad Guys (S03E13) - vyp.
další epizody (30)
1964 Uprchlík (TV seriál) - vyp.
Ballad for a Ghost (S02E15) - vyp.
Devil's Carnival (S02E14) - vyp.
The Iron Maiden (S02E13) - vyp.
další epizody (31)
1963 Uprchlík (TV seriál) - vyp.
Děvče z Malého Egypta (S01E14) - vyp.
Terror at High Point (S01E13) - vyp.
Glass Tightrope (S01E12) - vyp.
další epizody (14)
1961 The Bullwinkle Show (TV seriál)
1959 Best of Mr. Peabody & Sherman, The (TV seriál)
Rocky and His Friends (TV seriál)
This Man Dawson (TV seriál)
1958 Bat Masterson (TV seriál)
1950 Escape (TV seriál)

Dokumentární

2003 50 Greatest TV Animals (TV film)
1977 Catastrophe - vyp.
1965 American Sportsman, The (TV seriál)
The March of Time (TV seriál) - vyp.
1955 Naked Sea, The
1954 Cowboy, The

Producentská filmografie

Filmy

1968 Chubasco
1967 A Covenant with Death
1966 An American Dream
1965 Brainstorm
My Blood Runs Cold
Two on a Guillotine
1957 Ride Back, The

TV seriály

1960 Klondike (TV seriál)
1959 This Man Dawson (TV seriál)
1958 77 Sunset Strip (TV seriál)

Režijní filmografie

Filmy

1981 Side Show (TV film)
1965 Brainstorm
My Blood Runs Cold
Two on a Guillotine
1963 The Man from Galveston

TV seriály

1963 Temple Houston (TV seriál)
1962 G.E. True (TV seriál)
1961 Ripcord (TV seriál)
1960 Klondike (TV seriál)
Route 66 (TV seriál)
1959 Bold Venture (TV seriál)
This Man Dawson (TV seriál)
1958 77 Sunset Strip (TV seriál)
Bat Masterson (TV seriál)
Naked City (TV seriál)
The Rifleman (TV seriál)
1957 Have Gun - Will Travel (TV seriál)
1955 Gunsmoke (TV seriál)
Highway Patrol (TV seriál)

Host

TV pořady

1976 Break the Bank (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky