Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hollywoodske spracovanie veľkolepého historického príbehu Džingischána.  V dávnych dobách sa mongolský vojenský veliteľ Temüdžin (John Wayne) musí postaviť proti nepriateľskému kmeňu, ktorý zabil jeho otca. V Temüdžinovom živote však bitky začnú hrať sekundárnu úlohu, potom čo sa zamiluje do červenovlasej tatárskej zajatkyne Bortai (Susan Hayward), ktorú si privlastnil počas nájazdu. Zároveň sa musí vysporiadať s rozmanitými intrigami, ktoré jeho rivali podnikajú priamo vo vnútri jeho paláca. Nakoniec však Bortai podľahne jeho mužnému šarmu a Temüdžin porazí svojich nepriateľov vnútri jeho ríše i za hranicami. Je korunovaný za všemocného mongolský panovníka menom Džingischán. (Incantator)

(více)

Recenze (15)

Dale 

všechny recenze uživatele

V Hollywoode si nedali veľa práce s kostýmami ani kulisami a keď sa objaví John s tou nalepenou srandou pod nosom, tak to vyzerá ako pravá paródia. Vpodstate podobne pôsobia všetci herci v tomto veľkofilme, kde exoticky pôsobí jedine ťava.. Bohužiaľ, nejde o paródiu, aspoň nie chcenú. Ak to ale budete brať ako dobrodružnú rozprávku z "exotického" prostredia, dá sa to zvládnuť bez vážnejšej ujmy na zdraví. Keby to aspoň nebolo také nudné. Jediné vzrušenie príde, keď sa objaví nápad, že budú Johnovi odrezávať časti tela po kúskoch, ale nič z toho... ()

Vampireman 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k natáčení v Utahu, kde ještě r. 1953 probíhaly jaderné testy, se téměř polovina celého tvůrčího ansámblu nakazila nějakou formou rakoviny, včetně velkého Johna Waynea (zamořená země a cigarety si navzájem podaly ruce). Na to, že pro natočení tohoto filmu nakonec zemřelo 46 lidí, se nejedná o žádnou šlehu a spousta lidí ho i bez toho odsuzuje jako jeden z nejhorších filmů. Na IMDB má 3.1 a vyčítají mu i veškerou prezentaci Johna Waynea a jeho hrdinský hlášky jako hrubě utilitární. Propadák jako v případě Nebeské brány. No jedná se o poměrně laciné dobrodružství, ale takovej průser to neni a Victor Young má dobrou hudbu. Akorát ke konci už Powell rezignuje na to, aby točil zajímavý bitky a všichni nesmyslně padaj z koní, tak proto spíš slabší ***. ()

Reklama

Streeper 

všechny recenze uživatele

Ne, že bych od toho čekala něco úžasného, spíše naopak. Vlastně film splnil moje očekávání, příběh je velmi podprůměrný a dost o ničem, často jsem se nudila a jediné zpestření na celém filmu byla Susan Hayward, která si zahrála milou mrchu, ale jinak film mě ničím nezaujal, až moc dlouhý, nudný a o ničem. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Dobrodružný príbeh o vodcovi polky dovtedy známeho sveta, vykreslený trochu inak. Charizmatický J.Wayne a krásna S.Haywardová dodavajú filmu šťavu tak, ako má byť. Vysokokvalitné spracovanie, ktoré môžme vidieť v akčných scénach, v bojoch i prepracovanom scenári a dobre zvolenej hudbe, nekorešponduje s lacnými štúdiovými scénami, čo je však na rok výroby pochopiteľné. Som rád, že Temidžin nie je vykreslený ako nejaký svätec, ktorý chce každému dobre, ale viacmenej ako diktátor, ktorý si vezne, čo chce a ktorého má v hrsti jeho pomsta a jeho túžby po moci. Hodnotenie: 75% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jestli je tohle film, který stál Johna Wayna zdraví a způsobil mu rakovinu, je hodně velká škoda, že to nebyl film kvalitnější. Ale sama myšlenka, že John bude hrát mongolského válečníka a dobyvatele je sama o sobě prostě divná. Není to až tak špatné, jsou zde dobré bojové scény, ale je to příliš zdlouhavý rádoby velkofilm, který moc nebaví. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (8)

  • Film bol uvedený v roku 1978 v knihe "Päťdesiat najhorších filmov všetkých čias" ("The Fifty Worst Films of All Time (and How They Got That Way)") od Harryho Medveda a Randy Dreyfussa. (Arsenal83)
  • Mnoho mongolských herců byli místní indiáni z kmene Navajo, kteří nepoužívali makeup. (Mol)

Reklama

Reklama