foto

Katy Jurado

  • nar. 16.1.1924
    Guadalajara, Jalisco, Mexiko
  • zem. 5.7.2002 (78 let)
    Cuernavaca, Morelos, Mexiko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Katy Jurado se narodila jako Christina Maria Garcia Jurado 16. ledna 1924 do velice bohaté rodiny v Guadalajara v Mexiku. Dětství trávila v luxusním prostředí a přepychu do doby, než byl rodinný majetek a pozemky zkonfiskovány pro potřeby rolníků. I přes všechnu ztrátu majetku, její babička v ní nadále pěstovala aristokratické ideály. Když ji ve věku 16 let objevil slavný Emilio Fernandez a chtěl ji obsadit do jednoho ze svých filmů, babička dosti razantně protestovala, aby se Katy stala filmovou herečkou. Katy se vyhnula jejímu zákazu tím, že se provdala za herce Victora Velázqueze. Nakonec přeci jen debutovala ve filmu NO MATARÁS (1943) Bylo to přesně v době, které se dodnes říká Zlatá éra mexického filmu.

Byla ve velmi dobrém přátelském vztahu s mnohými hollywoodskými herci. Například se Sammy Davisem Jr., Burtem Lancasterem, Johnem Waynem, Frankem Sinatrou anebo Marlonem Brando. Frank Sinatra se dokonce Katy dvořil, ale ta mu nabídla, že by bylo lepší, kdyby zůstali jen přátelé. Provdala se 13. prosince 1959 za populárního a vždy usměvavého herce Ernsta Borgnina. Rozvedli se však poměrně brzy a to 3. června 1963. Ernst Borgnine ji přezdíval „Bullito“, což znamená „malý býk“. Po rozvodu o ní říkal, že je sice krásná, ale že je to tygřice. Katy Jurado je také první mexickou herečkou, která byla nominována na Oscara. Druhou byla až Salma Hayek v roce 2003. Katy měla velice blízký vztah s jinou mexickou hvězdou Mariou Félix. Je také známo, že při natáčení filmu BARRIO DE CAMPEONES (1981) se Katy Jurado dozvěděla, že její syn Victor Hugo, kterého měla se svým prvním manželem Victorem Velázquezem, tragicky zahynul při autonehodě.

Získala speciální cenu za celoživotní přínos v roce 1997 a mnoho dalších cen. Má i svou hvězdu na hollywoodském chodníku slávy. Katy Jurado byla zanícenou propagátorkou mexického státu Morelos (kde dlouhá léta žila) jako unikátní filmařské lokace. Ke konci svého života trpěla nemocemi srdce a plic. Katy Jurado zemřela 5. července 2002, ve věku 78 let ve svém domě v Cuernavaca v Mexiku. Přežila i svého posledního potomka, dceru Sandru.

Marek "Segrestor" Pinkava

Herecká filmografie

Filmy

2002 Secreto de Esperanza, Un
1998 Evangelium zázraků aneb nový Jeruzalém
Hi-Lo Country
1985 Dáma v modrém (TV film)
1984 Ve stínu vulkánu
1981 Barrio de campeones
D.F./Distrito Federal
Evita Perónová (TV film)
1980 Seducción, La
1979 Vdova Montielová
1978 Náprava dle metody
Sanchezovy děti
1976 Albañiles, Los
1975 Elegido, El
Pantaleón y las visitadoras
1974 Fe, esperanza y caridad
1973 Once Upon a Scoundrel
Pat Garrett a Billy Kid
1971 Hacedor de Miedo, El
Little Game, A (TV film)
Most v džungli
Rancho del miedo
The Boy and the Turtle (TV film)
1969 Any Second Now (TV film)
Un hombre solo
1968 Puerta y la mujer del carnicero, La
Stay Away, Joe
1967 Covenant with Death, A
1966 Smoky
1963 Bandida, La
1962 Briganti italiani, I
1961 Barabáš
Křivák
Y Dios la llamó Tierra
1958 The Badlanders
1957 Dragoon Wells Massacre
1956 Muž z del Ria
Trapéza
1955 Trial
Závodníci
1954 Zlomené kopí
1953 Arrowhead
Corazón y la espada, El
San Antone
Surovec
Tehuantepec
1952 Mujer de medianoche
V pravé poledne
1951 Bullfighter and the Lady
Cárcel de mujeres
1950 Cabellera blanca
El sol sale para todos
1949 Casa embrujada, La
Prisión de sueños
Seminarista, El
1948 Hay lugar para... dos
Nosotros los pobres
Último chinaco, El
1946 Guadalajara pues
Rosa del Caribe
1945 Bartolo toca la flauta
Museo del crimen, El
Soltera y con gemelos
Sombra de Chucho el Roto, La
Viuda celosa, La
1944 Balajú
1943 Internado para señoritas
No matarás
Vida inútil de Pito Pérez, La

TV seriály

1996 Te sigo amando (TV seriál)
1994 Más allá del puente (TV seriál)
1984 a.k.a. Pablo (TV seriál)
1958 The Rifleman (TV seriál)

Dokumentární

2004 Sam Peckinpah's West: Legacy of a Hollywood Renegade (TV film)
1997 Bunuel Mexican, Un
1987 Grace Kelly: The American Princess

TV pořady

2003 75. Annual Academy Awards (TV pořad)
1954 Star Is Born World Premiere, A (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace