Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ranč s velkými stády a obrovskými pozemky se náhle stal jejich prokletím. Spencer Tracy v hlavní roli amerického westernu, oceněného Oscarem. Dobytkářský magnát, tvrdý rančer Matt Devereaux rozhodně nepatří mezi slabochy a majetek, jenž mu patří, hájí vždy nekompromisně, třeba tím, že občas zákon vezme do svých rukou. Proto jednoho dne také přepadne a zničí důl na měď, který znečistil vodu na jeho pozemcích, kde pase dobytek. Tento čin však zasáhne a rozdělí celou jeho rodinu. Majitelé zničeného dolu, kteří se hlásí o své právo, s pomocí právníků postaví Matta před soud. Ten rozhodne v jeho neprospěch. Přidělený trest, tři roky vězení, ale vezme na sebe jeho nejmladší syn Joe. Za to další synové Denny, Mike a Ben jen čekají na vhodný okamžik, aby stárnoucího Matta obelstili a realizovali vlastní plány... Vynikající western natočil režisér Edward Dmytryk, jenž se do diváckého povědomí zapsal především jako vypravěč silných, dramatických příběhů (Vzpoura na lodi Caine, Raintree County, Mladí lvi, Warlock, Pod kopyty stád). Film, v němž nechybí zpochybnění rasové nadřazenosti bělochů nad Indiány, stejně jako působivé zachycení zániku starého Divokého západu a tradičních hodnot, získal Oscara za nejlepší námět (Philip Yordan). Svérázného Matta Devereauxe ztvárnil Spencer Tracy (San Francisko, Sedmý kříž, Adamovo žebro, To je ale bláznivý svět), jeho nejstaršího syna Bena vytváří Richard Widmark (Polibek smrti, Norimberský proces). Úlohu Joea ztělesnil Robert Wagner (kterého jsme mohli vidět v cyklu televizních filmů s dvojicí Hart a Hartová). (Česká televize)

(více)

Recenze (39)

Sopholojong 

všechny recenze uživatele

Obligatne krasna sirokouhla "CinemaScope" kamera, zaprasena atmosfera farmarskych plani, solidny Spencer Tracy, bohate hollywoodske interiery (ziadne CGI, hmatatelne rekvizity) v opozicii so stokrat videnym klise bojujucich statkarskych rivalov a povinnym happyendom, akych sa v tom obdobi natocili tisice. Katy Jurado je zaujimavy indiansky zjav, ale jej oscarova nominacia je uplne vedla. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Zlomené kopí není v žádném případě klasickým westernem, proto může lecjakého pravověrného žánrového fanouška zklamat. Jedná se o téměř Shakespearovské drama, hodně mi to připomnělo Krále Leara (s tím rozdílem, že namísto třech dcer, zde jsou čtyři synové). Edward Dmytryk natočil poměrně dost westernů (Warlock, Alvarez Kelly, Shalako), které jsou nad žánrový rámec. Navíc většina příběhu je vyprávěna retrospektivně, což jistě v době natočení nebylo častým úkazem. Rovněž postavy nejsou černobílé a ani horší skutky nejdou na sto procent odsoudit. Dojem z tohoto westernu zejména podtrhují vynikající herci. Žádný není ani trochu toporný, nepřehrávají a jsou přesně typově obsazení. Spencer Tracy byl prostě vynikající, role Matta Deverouxe mu byla napsána přímo na tělo. Jeho mužně drsná výpověď před soudem je nezapomenutelná. Robert Wagner není žádný naivní mladíček, ale na svůj věk velice prozíravý a seběvědomý muž. A jako vždy skvělý Richard Widmark, tentokrát v úloze arogantního a podrazáckého Bena. Jednou z mála výhrad je pro mne malé využití ostatních dvou bratrů, k patřičnému rozřešení film klidně mohl trvat o čtvrt hodiny déle a rovněž nepříliš zdařilý dabing (jediný, kdo se plně ztotožnil s postavou byl Svatopluk Skopal, namlouvající Richarda Widmarka - ovšem film za dabing nemůže). Ale přesto se jedná o velice zdařilé a nadprůměrné westernové drama, které by si zasloužilo mnohem větší uznání a ohlas. 75%. ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

Podceňované westernové drama řešící problémy vztahů otce a synů, nástupnictví, i rasismu. Kdyby nebylo několika přece jen přeslazených míst poplatných době vzniku filmu a několika drobných lapsů ve scénáři, kdy postavy mění své motivace rychleji, než by bylo přirozené, byl bych schopen jít v hodnocení ještě výš. S. Tracy v pro mne netypickém prostředí je aboslutně výtečný, K. Jurado zorvna tak. ()

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Podoba s Learem nebude náhoda, myslím, že to byl i záměr autorů, i když jsem se to nikdev materiálech nedočetla. Není to western, není to krimi, je to čisté drama, byť dnes místy až úsměvné. Obrazy Spencera Tracyho v nadživotní velikosti - a to hned na dvou místech - symbolizují jeho vládu nad rodem. Dobrá věta hned na začátku: „Člověk, kterej zahodí 10 tisíc dolarů do plivátka, mne znervózňuje.“ Docela dlouho se rozjíždí děj, než vůbec dojde na tu otrávenou vodu, dnes by musel být režisér akčnější, na druhou stranu doba, kdy na všechno bylo dost času, má také něco do sebe. Dojemné bylo, jak Indiánka říkala Tracymu Můj manželi, takové noblesní. Když jede Tracy na konci na koni, je tak úžasně zlomený, že dopředu vycítíme, co se stane. Škoda, že role padoucha byla jasná už na začátku, typově to nemohl být nikdo jiný než Richard Widmarck, on si těch dvanáct ran nožem v Orient Expresu vážně zasloužil. Ale zpět ke Zlomenému kopí. Na konci jsem dumala, kdo vlastně Bena zastřelí, jestli starý indián nebo manželka, nevlastní matka. Já bych volila manželku, režisér si vybral indiána. A ten symbolický vlk nakonec… ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

1) Něco málo o té zlomové éře v dějinách Divokého západu, kdy TĚŽBA započala své vítězné tažení proti PŮDĚ a VODĚ, v němž - jen tak mimochodem - úspěšně pokračuje dodnes ... pouze s drobnými a víceméně pokryteckými a klamavými ústupky. 2) Něco málo o rodičích a dětech - vlastních i nevlastních, což je poměrně vděčné téma, které nabízí bezpočet proměnných. 3) Něco málo o světském právu, které - jak známo - nemusí vždycky znamenat i spravedlnost. 4) A něco málo O LÁSCE - v různých podobách, která vás může spasit stejně jako zahubit. ----- Možná je trochu naivní ... spíš klasické drama nežli klasický western - když vám se srdcem na dlani předkládá svůj světonázor, ale nemůžete mu upřít poctivou snahu obsáhnout různé odstíny tmy i světla, nejenom černou ... a bílou. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (2)

  • Katy Jurado hrála matku Roberta Wagnera, přestože je ve skutečnosti starší jen o 6 let. (Mol)

Reklama

Reklama