Reklama

Reklama

Brian Johnson

Brian Johnson

nar. 05.10.1947 (76 let)
Dunston, Gateshead, England, Velká Británie

Biografie

Brian Francis Johnson je britský zpěvák, skladatel a herec, který se stal světoznámý jako třetí zpěvák legendární australské kapely AC/DC. Brian se narodil ve znamení Vah krátce po skončení druhé světové války v malém městečku Dunston, které leží na severovýchodním cípu Velké Británie a je součástí města Gateshead. Jeho otec Alan Johnson byl horník a voják, zatímco jeho italská matka se za války živila jako stenografka a později vychovávala Briana a jeho tři mladší sourozence.

V mladších letech vystupoval se skauty v různých představeních. Byl také součástí místního církevního sboru a hrál ve hře, která byla vysílána v televizi. Na počátku své hudební kariéry vystupoval jako zpěvák s kapelami Gobi Desert Canoe Club, Fresh a Jasper Hart Band. V roce 1971 byl jedním ze zakládajících členů kapely z britského Newcastlu s názvem Geordie, která se na Britských ostrovech dostala do UK Top 10 a se kterou Brian nazpíval čtyři studiové alba, než se kapela v roce 1978 rozpadla.

Než vystřídal tragicky zemřelého zpěváka AC/DC Bona Scotta, tak byl velkým fanouškem této kapely. Z jeho debutového alba „Back in Black“ se stalo jedno z nejprodávanějších rockových alb všech dob. Prodalo se ho přes padesát milionů. Od té doby nazpíval dvanáct studiových alb a vystoupil také na velkém množství monstrózních koncertů. Některé z nich byly zaznamenány a později vydány na audio a video nosičích. Kromě svých studiových alb nazpívaly soundtracky k filmům Vzpoura strojů na motivy knihy od Stephena Kinga a Iron Man 2, a také nazpívali titulní píseň k filmu Poslední akční hrdina s Arnoldem Schwarzeneggerem v titulní roli. Z televizního vystupování si připomeňme jednu epizodu z televizního pořadu BBC Top Gear, kde vystupoval jako host a přiznal se. že je automobilovým a závodním nadšencem a také, že má velkou sbírku historických a moderních aut ve své garáži.

V roce 1991 se vymočil na satelit Sputnik při své návštěvě Ruska. Brian je vysoký 165 centimetrů a váží 68 kilogramů. Se svou první ženou Carol Johnson má dvě dcery, Joanne a Kalu. Se svou druhou ženou Brendou Johnson žije ve městě Sarasota v americkém státě Florida. V roce 2003 byl se svými kolegy uveden do Rokenrolové síně slávy. V roce 2004 daboval postavu seržanta Starkeyho ve videohře „Call of Duty: Finest Hour“. V roce 2005 si zahrál cameo ve filmu Góóól!, kde hraje fanouška fotbalového týmu Newcastle United fandícího v baru. V roce 2009 vydal autobiografii s názvem „Rockers and Rollers“.

Ačkoliv zpíval v dětství v církevním sboru, tak sám sebe pokládá za nevěřícího a ke křesťanství ani k žádné jiné víře se nehlásí. Mezi jeho koníčky patří již zmiňováné sbírání aut a vše, co se týká aut, zahradničení, úprava terénů, jogging a chůze. Jeho oblíbené ovoce je liči a pomeranč a má rád konkánské jídlo. Mezi jeho oblíbené turistické destinace patří italská Florencie a kanadské Toronto. K jeho vizáži neodmyslitelně patří jeho čepice, kterou mu navrhl jeden z jeho bratrů, a to z důvodu stékání potu do obličeje při vystoupeních.

Tomáš "Trajektt" Troller

Herec

Host

Skladatel

Hudební videoklipy
2015

Steve'n'Seagulls: You Shook Me All Night Long

Video kompilace
2005

AC/DC: Family Jewels

Scenárista

Reklama

Reklama