foto

Victor Lanoux

  • nar. 18.6.1936
    Paříž, Francie
  • zem. 4.5.2017 (80 let)
    Royan, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Victor Lanoux se narodil 18. června 1936 v Paříži jako Robert Victor Nataf. Jeho rodiče byli tuniští Židé, tak ho začátkem války poslali na statek v Creuse. Tam žil do svých jedenácti let pod jménem Victor Lanoux. Vyučil se mechanikem a pracoval v továrně Simca. V roce 1955 nastoupil vojenskou službu. Tři roky působil v Alžírsku jako výsadkář. Když se vrátil do civilu, začal pracovat jako kulisák pro filmové ateliéry studia v Boulogne Billancourt. Tam ho oslnila práce Anthonyho Quinna natolik, že se rozhodl stát hercem.

V roce 1961 společně s budoucím slavným komikem Pierrem Richardem vystupoval v kabaretu s vlastními skeči. Pro kabaret psal scénky pět let. V roce 1961 debutoval před kamerou v televizním filmu ZÁHADY PAŘÍŽE. Od roku 1964 působil v TNP (Théâtre National Populaire Jeana Vilara), kde hrál Hamleta, Tartuffa, i v dramatech současných autorů. V TNP hrál do roku 1969.

Před filmovou kamerou se Lanoux objevil poprvé ve snímku STARÁ DÁMA SE BAVÍ (1965). Od roku 1973 rozšířil rozsah svých uměleckých činností a stal se i dramatikem. Napsal Le Tourniquet (Turniket, 1973) a později La Ritournelle (1989), která mu vynesla nominaci na cenu Molièra za rok 1989. V roce 1973 ztvárnil jednoho ze synů sedláka Dominici, kterého hrál Jean Gabin, ve filmu PŘÍPAD DOMINICI. Tehdy si filmaři všimli jeho vysoké a robustní postavy a začali mu nabízet role drsných mužů na obou stranách zákona. Lanoux se s Gabinem setkal před kamerou podruhé ještě v témže roce ve snímku DVA MUŽI VE MĚSTĚ s Alainem Delonem. Se svým přítelem Richardem si zahrál v komedii NEVÍM NIC, ALE ŘEKNU VŠECHNO (1973). Roku 1974 napsal hru Le péril bleu (Modré nebezpečí), kterou sám režíroval.

Rok 1975 byl pro Lanouxe úspěšný. Za roli Ludovica ve filmu BRATRANEC A SESTŘENICE získal Cézara za nejlepší mužský herecký výkon. V témže roce (1976) obdržel Cézara za výkon ve vedlejší roli, když ve filmu NELÍTOSTNÝ SOUBOJ (1975) ztvárnil roli slizkého politika, proti němuž marně bojovali dva policisté. S Romy Schneider a Philippe Noiretem si Lanoux zahrál ve filmu ŽENA U OKNA (1976). Následující rok si zahrál po boku své ženy Marie-José Nat v mysteriózním dramatu VLASTNÍ MINULOST NEZNÁMÁ.

Roku 1978 založil filmovou produkční společnost Les Films de la Droutte. V roce 1979 produkovala tato společnost snímek AU BOUT DU BOUT DU BANC s Lanouxem v hlavní roli. V témže roce si Lanoux zahrál spolu s Gérardem Depardieu ve filmu PSI. K filmům s politickým podtónem se Lanoux vrátil roku 1981, když společně s Marlène Jobert natočil snímek ŠPINAVÁ ZÁLEŽITOST. V roce 1989 se začal natáčet televizní seriál detektivních příběhů POLICEJNÍ ZPRAVODAJSKÁ SLUŽBA. Lanoux si ke všem 14 dílům napsal scénář a ztvárnil hlavní postavu sympatického vyšetřovatele Rogera Goupila, který ne až tak zcela lpí na předpisech, ale o to více lpí na Simonovi, kterého se kdysi ujal. Série skončila v roce 1995 a přinesla Lanouxovi velkou popularitu.

Před filmovou kamerou se Lanoux naposledy objevil v roce 2001 ve filmu REINES D'UN JOUR. V roce 2003 ho ke spolupráci přemluvil režisér Michel Favart, který s Lanouxem natočil televizní film PIERRE ET FARID. Od roku 1998 hrál v seriálu LOUIS LA BROCANTE. Během natáčení utrpěl 18.října 2007 aneurysma aorty, operace dlouho plánovaná na začátek roku 2008 se musela uspíšit. Po operaci byl Lanoux ochrnutý na polovinu těla. Lékaři mu nedávali téměř žádnou naději, že se vyléčí. Ale Lanoux se nevzdal a i díky Véronique Langlois se zotavil. Po rehabilitaci opět pokračoval v natáčení. V červnu a říjnu 2010 režíroval Lanoux dvě epizody ze seriálu LOUIS LA BROCANTE.

Se svou první manželkou Marie-José Nat měl Lanoux tři děti, syna Richarda a dcery Emmanuelle a Stéphanie. Syn pod jménem Richard Nataf píše scénáře a produkuje. S otcem se setkali při psaní Policejní zpravodajské služby. 18.12.2008 si Victor Lanoux vzal za ženu režisérku Véronique Langlois. O svém uměleckém životě napsal Lanoux knihu Laisser flotter les rubans.

Kateřina "Snorlax" Horáková

Herecká filmografie

Filmy

2014 Dommages collatéraux
2012 La femme cachée (TV film)
2010 Sang des Atrides, Le (TV film)
2006 Courriers de la mort, Les (TV film)
2003 Pierre et Farid (TV film)
2001 Reines d'un jour
1999 Frère Irlandais, Le (TV film)
Les Grandes bouches
Position de l'escargot, La
1998 Alambic, L' (TV film)
Belle grand-mère (TV film)
1997 Démons de Jésus, Les
1996 Chauffeur de maître (TV film)
Je m'appelle Régine (TV film)
Lifeline (TV film)
1992 Rej výtržníků
1990 Vengeance (TV film)
1989 Invité surprise, L'
Rouge Venise
1987 Sale destin
1986 Místo zločinu
1985 Bláznivá dovolená v Evropě
1984 Fils des alligators, Les (TV film)
Horko
Les Voleurs de la nuit
Louisiana (TV film)
Nuit du flingueur, La (TV film)
Smala, La
Triche, La
1983 Stella
Un dimanche de flic
1982 Bulvár vrahů
Y a - t - il un Français dans la salle?
1981 La Revanche
Špinavá záležitost
1980 Retour en force
1979 Au bout du bout du banc
Psi
Takové krásné městečko
1978 Útěk
1977 Servante et maîtresse
Un moment d'égarement
Vlastní minulost neznámá
Záletník 2
1976 Záletník
Žena u okna
1975 Bel indifférent, Le (TV film)
Bláznivá na zabití
Bratranec a sestřenice
Nelítostný souboj
Pan Dupont
Smrt horského vůdce (TV film)
1974 Vani la merveille (TV film)
1973 Běží, běží po předměstí
Dva muži ve městě
Histoire d'une fille de ferme (TV film)
Nevím nic, ale řeknu všechno
Případ Dominici
1972 Portrait: Pouchkine (TV film)
Tři miliardy bez výtahu
1971 L'objet perdu (TV film)
1970 À corps perdu (TV film)
1969 Le soleil des eaux (TV film)
1968 Crime de Lord Arthur Saville, Le (TV film)
1967 Par quatre chemins (TV film)
Tu seras terriblement gentille
1965 Stará dáma se baví
1964 Théâtre de la jeunesse: La soeur de Gribouille, Le (TV film)
1963 Théâtre de la jeunesse: Jean Valjean, Le (TV film)
1962 La théâtre de la jeunesse: La fille du capitaine (TV film)
Théâtre de la jeunesse: Gavroche, Le (TV film)
1961 Mystères de Paris, Les (TV film)

TV seriály

2006 Les Enquêtes du Commissaire Laviolette (TV seriál)
1998 Louis la Brocante (TV seriál)
1995 L'histoire du samedi (TV seriál)
1994 Kaskadér (TV seriál)
1993 Maria des Eaux-Vives (TV seriál)
1989 Policejní zpravodajská služba (TV seriál)
1988 Klan (TV seriál)
1974 Jean Pinot, médecin d'aujourd'hui (TV seriál)
1973 Ligne de démarcation, La (TV seriál)
1968 Affaire Vilain contre ministère public (TV seriál)
1967 Chevaliers du ciel, Les (TV seriál)
1964 Bayard (TV seriál)
Top à... (TV seriál)
1959 Gala de l'union (TV seriál)

Dokumentární

2017 Pierre Richard - Le discret (TV film) - a.z.
2005 Pierre Richard (TV film)
1979 Profession: comédien (TV film)

TV pořady

2007 Un jour, un destin (TV pořad)
2002 Le fabuleux destin de... (TV pořad)
1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1983 Cadence 3 (TV pořad)
1980 Jeudi cinéma (TV pořad)
1979 Palmarès (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
1967 Monsieur Cinéma (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace