Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Předvolební boj o první místo na radnici jednoho francouzského města vyústil ve tragédii, když zastánci současného starosty napadli aktivisty z tábora protikandidáta. Vůdce násilníků Portor jednoho z nich ubil k smrti, zastřelil policistu, který chtěl zasáhnout, a uprchl z místa činu. Případ dostal na starost komisař Verjeat. Jeho snahu najít Portora cílevědomě kříží starosta, obává se totiž, že by ho zabiják po dopadení zkompromitoval. Politik má dlouhé prsty, podaří se mu dokonce dosáhnout Verjeatova přeložení. Policista se však nevzdává, před odjezdem do nového působiště chce ještě dopadnout vraha. Pokračuje tedy v pátrání, ačkoli se to jeho nadřízeným vůbec nelíbí... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (100)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Zbohom Kurca je Francuzska detektivka, akych sa v 60. a 70. rokoch tocilo do aleluja. To sice jo, ale aj tak je to kvalitna podivana, a to tak, ze velmi kvalitna. V hlavnych ulohach sa predstavuju Vino Lentura a Lanoux. Reziser Granier -- Deferre mi uz teda nieco hovori, natocil paradne filmy ako Kocka a heroin, no a natocene je to genialne. Film ma tempo, slusne dialogy, skoda akurat ze akcnych scen je malo, zato dialogov pozehnane. . Holt, stale plati ze za rok 1978 mal Vino Lentura l svoj najlepsi film s Richardom Burtonom. 77 % ()

charge 

všechny recenze uživatele

Kriminálky, ve kterých vévodí politické pozadí nejsou zrovna moje gusto, spletence lží a intrik mnoha postav u kterých se posléze divák ztrácí, co vlastně mají za lubem, pro koho pracují, co z toho mají atd. Velmi průměrný snímek o korupci a politických manýrech starosty, jeho kumpánů, proti kterým brojí dva vyšetřovatelé . 50% ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Po záverečných titulkoch som si uvedomil, že tento film nepriniesol nič ohromujúce, objavné, ani veľkolepé. Tie štyri hviezdičky odo mňa sú práve za to, že som videl starú, dobrú osvedčenú francúzsku kriminálnu drámu s výborným Linom Venturom a ďalšími hercami, ktorých poznám od videnia, skvelou atmosférou a prekvapujúcim záverom. Okrem toho ma príjemne prekvapilo, že sme už v spojení politiky s gangstrami dohnali Francúzsko spred 40 rokov. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Stará Francouzská škola navíc v hlavní roli Lino Ventura kterýho teda moc nakoukanýho nemám. Nicméně rozhodně se jedná o film na silné téma který má pár dobře vyhrocených scén. Na druhou stranu možná i díky té krátké stopáži je to místy takové zkratkovité a nedotažené. Škoda minimálního prostoru pro toho vrahouna který se objeví prakticky jenom na začátku a na konci a taky ty komediální vsuvky mi tam moc neseděly. Každopádně finální pointa dobrá, ale na ty 4* to nakonec nevytáhne.65% ()

topi 

všechny recenze uživatele

Francouzská kriminálka staré školy, kde jde policajt po krku jednomu padouchovi, ale pod nohy mu hážou klacky jeden politik a také jeho nadřízený. Lino Ventura v roli komisaře Verjeata má charismatu na rozdávání a jeho vyšetřovací metody jsou dokonale přímočaré. Filmu prospívají i humorné vsuvky, třeba když Verjeat před policejní budovou doslova vyhází mlčky protestující bandu nějakých harekrišňáků, to je fakt nářez :D. Nebo scény v nemocnici, kde je na lůžku pacient (Dominique Zardi) se zlomenou klíční kostí a dějí se mu tam další absurdní úrazy. Ve snímku je spousta známých francouzských tváří a výsostný je také český kinodabing z roku 1979, stačí zmínit jména jako Petr Kostka, Petr Oliva, Stanislav Fišer, Čestmír Řanda, Ferdinand Krůta, Vladimír Krška, Libuše Švormová, Ladislav Mrkvička nebo v titulní roli František Vicena, který Venturovi sedí perfektně! Ocenit musím také novou zrestaurovanou verzi, kterou právě vysílala ČT2. Luxus! ()

Galerie (20)

Zajímavosti (3)

  • Když byl film v dubnu 2009 vydán ve Francii na DVD, bylo na zadní straně obalu uvedeno, že je „zakázán pro děti do 12 let“, přestože byl v kinech uveden pro „všechny diváky“. (classic)
  • Panorama Rouenu se natáčelo na Côte Sainte-Catherine a v Bonsecours, rue des Aigles. (classic)
  • Film byl inspirován skutečnou událostí, která se stala v roce 1971 v Puteaux (Ile-de-France, Francie). (Snorlax)

Reklama

Reklama